1. A través del programa TuroCat es treballa en la cria en captivitat en centres especialitzats
  2. A l’Empordà i al Pirineu Oriental es concentren els únics nuclis autòctons d’aquesta espècie


Alliberament de turons europeus al Baix Empordà{"name":"2024/11/11/16/17/2619be73-80a4-414d-a0de-c559776c5da0.jpg","author":"THTE","type":"0","location":"0","weight":"2906483"}

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur Chiaraviglio, ha participat aquest dilluns en l’alliberament de cinc turons europeus (Mustela putorius) al Baix Empordà. Ha estat en el marc del programa TuroCat de recuperació d’aquesta espècie a Catalunya, impulsat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, conjuntament amb el Zoo de Barcelona, l’associació Trenca, l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona, i el grup de recerca WildCoM de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En total, s’han alliberat dos mascles i tres femelles, procedents del centre de conservació de fauna Camadoca, de l’associació ADEFFA, per millorar les poblacions existents i afavorir que es mantingui la connectivitat entre les conques del Ter, el Fluvià i la Muga per millorar el seu hàbitat.

El Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció a Catalunya. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la nostra fauna. Es calcula que durant els darrers 50 anys la seva àrea de distribució s’ha reduït en un 80%, fins arribar a la situació actual, en què habita únicament les planes de l'Alt i Baix Empordà i, en molt baixes densitats, als boscos del Pirineu Oriental. Les causes de la seva desaparició són diverses: el control d’altres depredadors amb verins, la possible hibridació amb la fura, l’ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l’hàbitat i els atropellaments.

A través del projecte TuroCat es treballa en la seva recuperació a través d’un programa de reproducció ex situ que s’està desenvolupant al centre de fauna de Camadoca i al Centre de Fauna Salvatge del Pont de Suert. D’aquesta manera es pot mantenir als centres de cria una població diversa genèticament, que permeti assolir la recuperació de l’espècie, que, en alguns punts, pot arribar a tenir una funció depredadora de conills, en uns anys. Des de que es va iniciar el programa de reproducció, l’any 2021, han nascut 62 individus.

Aquest 2024 han nascut als centres de fauna 20 cries, 9 mascles i 11 femelles. Cinc d’aquests s’han alliberat avui a la zona del Baix Ter i dijous s’alliberaran més exemplars a l’espai Raimat Natura de Lleida, on s’està creant una nova població com a prova experimental. També es preveu alliberar-ne a la zona de l’Albera, a l’Alt Empordà. En total s’alliberaran 17 turons. Els altres tres passaren a formar part de l’estoc reproductor.

3  

Imatges

Alliberament de turons europeus al Baix Empordà

Alliberament de turons europeus al Baix Empordà 2906483

Foto 2 - alliberament de turons europeus al Baix Empordà

Foto 2 - alliberament de turons europeus al Baix Empordà 193034

Foto 3 - Alliberament de turons europeus al Baix Empordà

Foto 3 - Alliberament de turons europeus al Baix Empordà 161813