1. Els guardons s’entregaran el dimecres 4 de desembre en un acte al Palau de la Generalitat amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa, i de la consellera de Salut, Olga Pané

El Govern ha aprovat avui la concessió de les medalles i plaques Josep Trueta a professionals i entitats destacades de l’àmbit de salut. Els guardons van ser creats pel Decret 310/1997, de 9 de desembre (DOGC núm. 2578, de 13.2.1998), amb la finalitat d’honorar les persones i les entitats que s’hagin destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i la millora de la sanitat.

Enguany, les distincions estan regulades pel Decret 87/2024, de 30 d'abril, en què la concessió dels premis correspon al Govern a proposta de la persona titular del Departament de Salut, en aquest cas la consellera Olga Pané. La reunió del jurat de les distincions Medalla i Placa Josep Trueta al mèrit sanitari va tenir lloc el dia 12 de setembre de 2024. En aquest sentit, i a proposta de la consellera de Salut, Olga Pané, i d'acord amb el Govern, s’atorga la Medalla Josep Trueta a les persones següents:

Carles Blay Pueyo

Metge, diplomat en salut i especialista en medicina familiar i comunitària, per la seva contribució a l’impuls i el desenvolupament de l’atenció primària de salut a Catalunya com a metge de família durant 35 anys. Dedicat a la formació, l’avaluació i a la docència i la recerca en especial en l’àmbit de la cronicitat i les cures pal·liatives.

Lluís Bohigas Santasusagna

Economista, amb un currículum acadèmic i d’una trajectòria professional rellevant, ha tingut un paper clau tant a llocs de responsabilitat de la Generalitat de Catalunya com de l’Administració general de l’Estat, on ha participat en el disseny i planificació de reformes sanitàries. Ha dedicat una gran part de la seva vida professional a la millora i avaluació de la qualitat dels centres assistencials, tant des de les seves responsabilitats públiques com des de l’àmbit privat, en especial en la condició de director de la Fundació Avedis Donabedian.

Francesc Borrell Carrió

Metge, doctor en medicina i referent de la medicina familiar i comunitària a Catalunya pels seus 40 anys de dedicació a aquesta especialitat. Destaca també per la seva dedicació a la docència i la recerca, així com la seva contribució en el camp de la bioètica des del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Institut Català de la Salut i el Comitè de Bioètica de Catalunya.

Carmen Cabezas Peña

Doctora en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona. Especialista en medicina familiar i comunitària i medicina preventiva i salut pública. Destaca pel seu compromís amb les polítiques públiques. La seva professionalitat i la seva honestedat l’han situat com a referent de la salut pública a Catalunya, i també com a excel·lent representant de Catalunya a l’Estat espanyol, en l’àmbit de la salut pública. En l’àmbit internacional, ha liderat la translació del “Salut a totes les polítiques” de l’Organització Mundial de la Salut amb l’impuls del Pla interdepartamental de salut pública de Catalunya.

Més recentment, el seu lideratge en l’abordatge de la gestió de la pandèmia de la COVID-19 amb l’execució d’un procés de vacunació exemplar ha estat indiscutible i elogiat per tots els sectors.

Núria Carreras Comes

Treballadora social, professora i supervisora de l’Escola Universitària de Treball Social, destaca per la seva contribució a construir un model d’escola universitària amb especial participació dels alumnes en el disseny i metodologia.

Destaca en la seva tasca professional en programes de suport a la infància, la mirada social en projectes de salut comunitària i la integració de menors en situació de risc, avançant en la intervenció comunitària, l’impuls d’equips i la intervenció familiar.

Acredita una àmplia participació política i institucional en l’àmbit local de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, i la seva etapa com a degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, així com altres àmbits de les institucions privades, amb una clara vocació d’influir en les polítiques socials i sanitàries.

Mariona Creus Virgili, a títol pòstum

Infermera. Promou i protagonitza l’impuls i el reconeixement de la infermeria a Catalunya des de tots els àmbits de la professió: l’assistencial, el docent, el de la recerca i el de la gestió i direcció. La seva participació en el Departament de Sanitat i Seguretat Social a través de la Secció d’Infermeria en el moment de les transferències dels serveis sanitaris a la Generalitat comporta un reconeixement indiscutible de la infermeria a escala institucional.

Va exercir diversos càrrecs directius com a directora d’infermeria a l’Hospital de Salut de Sabadell, Sant Joan de Déu de Martorell i de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. En la seva presència institucional destaca la presidència del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona, la del Consell de Col·legis de Catalunya i en la seva darrera etapa institucional la presidència de la Corporació Sanitària del Parc Taulí. Tot plegat defineix una trajectòria indiscutible en el món sanitari a Catalunya.

Carles Espígol Camps, a títol pòstum

Gerent i conseller delegat de la Clínica Girona des del 1992 al 2023. Ha estat partícip de la consolidació de la institució com una referència assistencial de qualitat pels ciutadans de Girona, així com pels d’altres comarques gironines d’una institució fundada l’any 1934 integrada com a propietat a títol cooperatiu per 165 professionals amb una plantilla de més de 600 professionals i que forma part de la XHUP i posteriorment del SISCAT des del seu inici.

Impulsor en el decurs dels anys de la incorporació de nous tractaments al centre com la medicina nuclear, la ressonància vertical o la biòpsia de pròstata amb sistema robòtic en ressonància magnètica. Protagonista de la construcció de la nova seu de la Clínica Girona l’any 2022 s’ha convertit en una clínica de referència a Catalunya, i contribueix de manera decisiva en una millora indiscutible de l’assistència per als ciutadans d’aquell territori.

Margarita Esteve Ortega

Infermera amb una sòlida formació i àmplia experiència. La seva trajectòria professional ha estat notable, exercint com a directora d'infermeria en diferents centres hospitalaris de Catalunya, entre ells l'Hospital de la Creu Roja de l'Hospitalet, el Consorci Sanitari de Mataró, el Consorci Sanitari del Maresme, i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Destaca per la seva expertesa en l'organització de serveis d'infermeria, subratllant la importància del rol de les infermeres com a columna vertebral de les organitzacions hospitalàries l'autonomia de les infermeres en la presa de decisions sobre la cura de les persones.

Defensora de la recerca i la formació continuada, ha promogut metodologies basades en trajectòries clíniques i evidència científica.

Actual presidenta del Consell Rector del Parc de Salut Mar.

Francesc José Maria Sánchez

Advocat. Més de 40 anys de trajectòria professional en l’assessorament jurídic especialment en el dret sanitari i laboral en el marc de la negociació col·lectiva del sector de la salut i els serveis socials. Destaca així mateix per la seva contribució en l’àmbit de la bioètica; ha estat membre del Comitè de Bioètica de Catalunya, ho és actualment del Comitè d’Ètica de Serveis Socials i forma part de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya que valora la prestació de l’ajuda per morir.

En l’àmbit de l’Administració destaca la seva etapa com a director gerent de l’Institut Català de la Salut, en la qual es va elaborar i aprovar la llei de transformació de l’Institut vigent des de l’any 2007.

Membre fundador de diverses Associacions com l’Associació de Juristes de la Salut i la Societat Catalana de Mediació en Salut o gestió de conflictes en l’àmbit de la salut i actualment membre de diversos consells assessors en l’àmbit dels serveis sanitaris i socials. Tot el que configura una dilatada trajectòria al servei de la sanitat, els serveis socials, els seus professionals i el conjunt de la ciutadania.

Betsabé Méndez Méndez

Terapeuta ocupacional. Amb una intensa tasca assistencial és una referent com a pionera de la teràpia ocupacional la seva integració en equips multidisciplinaris amb altres espais professionals assistencials. Destaca per haver establert metodologies d’organització i participació, millorar el model d’atenció a les persones amb una visió holística i integral i desenvolupar un model de participació i entrenament a la comunitat. Destaca també la seva contribució fonamental en el reconeixement acadèmic de la teràpia ocupacional amb el disseny d’un pla d’estudis innovador que preveu pedagogies avançades que es va fer efectiu amb la posada en marxa de la Diplomatura Universitària en Teràpia Ocupacional a l'Escola Universitària Creu Roja de Terrassa, en el curs 1993-94, i es va convertir en una referència per la seva capacitat innovadora i la creació d’una base teòrica sòlida en els estudis de teràpia ocupacional.

Mireia Puig Campmany

Metgessa. Doctora en medicina i cirurgia. Especialista en medicina interna, desenvolupa la seva trajectòria professional a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en diversos serveis mèdics fins que accedeix a la direcció de la Unitat del Servei d’Urgències l’any 2003 i la direcció del Servei d’Urgències a partir del 2017 fins a l’actualitat on ha contribuït amb la seva visió innovadora en l’àmbit de la gestió a incorporar millores que han estat inspiradores per a altres centres.

Destaca també per la seva tasca docent i de recerca en diversos projectes de recerca en marxa obtinguts i en la seva tasca de col·laboració institucional amb presència en diversos comitès i comissions assessores d’àmbit clínic.

Jaume Sellarés Sallas

Metge. Especialista en medicina familiar i comunitària. Ha desenvolupat la seva trajectòria professional en l’àmbit d’aquesta especialitat, tant en l’àmbit assistencial com docent i destaca pel seu impuls transformador en la gestió dels serveis d’atenció primària. Acredita una forta implicació institucional, tot formant part d’òrgans de govern de diverses associacions i fundacions vinculades a l’atenció primària i comunitària.

Enric Subirats Bayego

Metge. És doctor en medicina i cirurgia, llicenciat en humanitats i guia de muntanya. Especialista en medicina interna, diplomat en Salut Pública i Comunitària (Universitat de Nancy) i en Medicina de Muntanya (Universitat de Toulouse).

Ha desenvolupat la seva activitat professional com a director assistencial i cap del Departament de Medicina de l'Hospital Internacional de la Cerdanya i a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona i director de la Càtedra de Medicina de Muntanya i del Medi Natural i de Simulació Clínica.

Destaca per la seva trajectòria en l’àmbit de la medicina de muntanya havent estat membre del comitè científic del Laboratoire Européen Performance Santé Altitude de la Universitat de Perpinyà.

Ha publicat més de 200 articles a revistes mèdiques nacionals i internacionals.

Actualment, codirigeix l'International Diploma of Mountain Medicine homologat per les comissions mèdiques de la Unió Internacional d'Associacions d'Alpinisme (UIAA), la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR) i la Societat Internacional de Medicina de Muntanya (ISMM), de les quals és membre. Ha rebut diversos reconeixements i distincions per les seves contribucions en aquesta matèria.

S’atorga la Placa Josep Trueta a les següents entitats:

Fundació Alícia 

Per la seva contribució general com a centre de recerca en alimentació i cuina que investiga productes i processos culinaris; que innova i treballa per a la promoció de bons hàbits alimentaris i per millorar l’alimentació de les persones, posant especial atenció a les que tenen restriccions alimentàries i altres problemes de salut i per la contribució en recerques relacionades amb l’alimentació i malalties com el càncer, la malaltia renal, la diabetis, la disfàgia, l’obesitat o l’autisme, entre d’altres. 

Compta amb la col·laboració de científics de diferents disciplines relacionades amb l’alimentació, com dietistes-nutricionistes, biòlegs, tecnòlegs dels aliments, químics, antropòlegs, historiadors i especialistes en cultura alimentària que treballen a Alícia juntament amb cuiners i gastrònoms.

Pallapupas

Pel seu compromís amb la humanització del sistema sanitari a Catalunya, a través de la integració de l'humor com a eina terapèutica. Aquesta organització, amb més de dues dècades d'experiència, ha demostrat que l'humor i la cura emocional són components essencials per a la millora de l'estat d'ànim i el benestar emocional de pacients, les seves famílies i el personal sanitari.

La seva capacitat per innovar, formar i cuidar, la dedicació i els assoliments en la humanització de la sanitat són testimoni de la seva contribució significativa al progrés i millora del sistema sanitari.