Cultura

Vilajoana manifesta el seu sentiment de pèrdua per la mort de Lara i d'agraïment per la seva feina

El conseller de Cultura assistirà demà al funeral pel fundador del Grup Planeta

query_builder   12 maig 2003 14:48

event_note Nota de premsa

Vilajoana manifesta el seu sentiment de pèrdua per la mort de Lara i d'agraïment per la seva feina

El conseller de Cultura assistirà demà al funeral pel fundador del Grup Planeta

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, ha manifestat aquest matí el seu “sentiment de pèrdua” per la mort del fundador del grup editorial Planeta, José Manuel Lara Hernández, i “d’agraïment per la feina d’una persona que en poc més de 50 anys ha construït el grup editorial més important del món en llengua castellana i també en llengua catalana, i el cinquè grup mundial en el sector editorial”.

 Vilajoana ha recordat i ha agraït també que Lara, nascut a Andalusia i casat amb una catalana, “ha defensat els autors més importants de la literatura contemporània i de la literatura clàssica catalana, ha potenciat editorials com Columna i Destino i ha instituït i mantingut premis com el Ramon Llull o el Josep Pla”.

 El conseller ha expressat el seu condol a la família del fundador del Grup Planeta, per mitjà d’una carta adreçada a la seva vídua, Maria Teresa Bosch, en la qual qualifica Lara com “una personalitat de referència de la indústria editorial i del món de la cultura i també del futbol, la seva altra gran passió”.

Jordi Vilajoana té previst visitar aquesta tarda, cap a tres quarts de set, la capella ardent, que s’instal·larà a la seu de la Fundació José Manuel Lara a Barcelona, a la Casa Lleó i Morera (Passeig de Gràcia, 35). Demà assistirà al funeral, que tindrà lloc a les onze del matí a l’església de Sant Josep Oriol de Barcelona (Diputació, 145).

Nascut a El Pedroso (Sevilla) el 1914, José Manuel Lara es va instal·lar a Barcelona després de la Guerra Civil on va dur a terme la seva tasca d’editor i va fundar l’any 1949 l’editorial Planeta. El 1952 va crear el premi Planeta, de literatura castellana, i, el 1981, el premi de novel·la catalana Ramon Llull. Formen part del grup Planeta editorials com les esmentades Columna i Destino, així com Seix Barral, Ariel, Espasa Calpe, Crítica i Martínez Roca. José Manuel Lara va rebre, entre d’altres guardons la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, l’any 1988.

Barcelona, 12 de maig de 2003