Les quatre Diputacions provincials se sumen a la nova comissió de coordinació entre el Departament i el món local, que també compta amb representants de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya
La consellera també ha explicat que s’ha fet un pas clau pel desplegament de l’wSocial, l’eina que connecta i harmonitza els sistemes d’informació del món local amb el de Drets Socials
“Si volem construir un veritable sistema de protecció social, ens cal avançar cap a un nou model de governança amb el món local, ja que té un paper essencial en la prestació de serveis socials a Catalunya”. Així s’ha expressat la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, en anunciar al Parlament de Catalunya que la conselleria ha impulsat la creació d’una comissió de coordinació integrada per representants de la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i a la que ara s’hi sumen també les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
Aquesta comissió, integrada per tres representants de cadascuna de les institucions que en formen part, treballarà amb l'objectiu d'avaluar el funcionament de l'actual Contracte Programa i la relació entre el Departament i els ajuntaments, així com per establir les bases i el finançament del futur Contracte Programa que ha d'entrar en vigor el 2026. Es reunirà amb caràcter trimestral, o quan una de les parts ho demani, i podrà preveure la creació de grups de treball paritaris per àmbits sectorials concrets.
La creació d’aquest òrgan respon al compromís del Departament de Drets Socials i Inclusió d’impulsar un procés de reordenació i transformació del sistema de protecció social, en consonància amb un dels principals objectius de l'acció del Govern: la transformació i la millora dels serveis públics a Catalunya. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que “les entitats municipalistes i les Diputacions provincials són peces imprescindibles per establir un sistema de serveis públics més eficaç i eficient, són part fonamental de l’ecosistema de governança del món local”, i ha recordat que “les diputacions, com a òrgans de l’Administració local i juntament amb els ajuntaments, són les més properes i més coneixedores de les realitats territorials i de les necessitats de la població”.
Per aquest motiu, la conselleria està impulsant la creació d’estructures de coordinació, seguiment i avaluació que permetin un funcionament més eficient entre els òrgans. També treballa perquè la cartera de serveis sigui més àgil, flexible i amb capacitat per innovar, simplificant els tràmits per a les persones usuàries i per a l'administració local. Així mateix, vol garantir un finançament adequat per als ens locals que permeti dotar-los dels recursos necessaris per complir amb les seves funcions de manera efectiva.
Pas clau pel desplegament de l’wSocial
Durant la seva compareixença al Parlament, la consellera també ha recordat que el Departament treballa en la construcció d’una infraestructura digital forta, basada en la interoperabilitat de dades de tots els actors, per millorar la coordinació entre els diferents agents i minimitzar els tràmits als usuaris. En aquest sentit, aquesta setmana, s’ha fet un pas important per impulsar el desplegament de l’wSocial en les 109 àrees bàsiques de serveis socials (ABSS) de Catalunya. Aquesta eina connecta i harmonitza els sistemes d’informació del món local amb el de Drets Socials, però per desplegar-la a tot el territori, “calia desbloquejar la signatura de l’addenda del contracte programa dels ajuntaments i els Consells Comarcals. Un cop ja resolt, la signatura permetrà que tinguin accés a l’wSocial, una eina innovadora que facilita que les professionals dels serveis socials puguin treballar millor, amb dades de diverses administracions i ajuda de la intel·ligència artificial”, ha explicat la consellera. A més, aquesta eina farà possible que els municipis signants incorporin el Microvisor Salut + Social, un aplicatiu informàtic que permet veure de forma simultània l’informe social i sanitari de la persona que s'atén des dels serveis socials.
Trobada amb les presidències de les quatre Diputacions
Dimarts, Martínez Bravo es va reunir amb les quatre diputacions de Catalunya. La titular de Drets Socials i Inclusió va rebre a l'Alberg Barcelona Xanascat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret Sabidó; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó Sans; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn Gilabert, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i Planas. També hi va assistir el secretari general del Departament, Raúl Moreno Montaña. Durant la trobada van posar en comú la necessitat de treballar estretament per oferir uns millors serveis, més eficaços i que donin resposta a les necessitats de la ciutadania. La consellera va posar èmfasi en la voluntat del Departament d’escoltar les administracions del territori i garantir una interlocució directa entre institucions que beneficiï el conjunt de Catalunya.