1. 1 de cada 4 joves fa consums episòdics intensius d’alcohol, els anomenats binge drinking, un consum molt elevat en un breu període de temps
  2. L’alcohol és la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Addiccions de Catalunya; l’any 2023 es van iniciar 6.555 inicis de tractament per aquesta substància
  3. L’alcohol és la substància que ocasiona més danys a terceres persones
Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d'alcohol, de l'11 al 17 de novembre de 2024{"name":"2024/11/13/12/54/e0122498-8c3e-47f4-9e81-6c5bd736f9f1.png","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":1315408}

L’alcohol és la substància psicoactiva més consumida entre la població catalana. L’any 2022, segons l’enquesta domiciliària EDADES, el 7,5% de les persones d’entre 15 i 64 anys (12% en homes i 3% en dones) en beuen cada dia i només un 8,7% es declara abstemi. El 5,6% de la població en aquesta franja d’edat (7,2% en homes; 4% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 9,6% (12,9% en homes; 6,3% en dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking en l’últim mes, és a dir una ingesta elevada de begudes alcohòliques –5 o més en el cas dels homes, i 4 o més en el cas de les dones– en una mateixa ocasió de consum, en un interval de dues hores.

Entre les persones joves d’entre 14 a 18 anys d’edat, el consum d’alcohol està més estès; el 18,8% (17,3% en homes; 20,2% en dones) s’ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana, i el 24,2% (24,8% homes; 23,5% dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking durant l’últim mes. Així ho indiquen les darreres dades de l’enquesta ESTUDES del 2023, que es fa cada dos anys.

L’alcohol és també la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de Catalunya. Concretament. L’any 2023, 6.555 inicis de tractament van ser motivats per l’alcohol, el que representa el 44,3% del total, amb una edat mitjana de 47 anys en què el 72,3% són homes i, de mitjana, triguen 27 anys a demanar tractament des de l’inici del consum.


Del total de les 24.090 urgències per consum de substàncies, que representen el 0,7% del total d’urgències hospitalàries de l’any 2023, el 51,6% (n=12.422) van ser per consum d’alcohol. Aquestes van ser més freqüents en els homes i en el grup d’edat de 41 a 60 anys. En persones menors d’edat, es van produir un total de 710 urgències de les quals un 56% eren de noies. Més d’una tercera part, el 31% (n=759), de les 2.429 consultes a la Línia verda [900 900 540] estan relacionades amb l’alcohol. A més, l’alcohol estava present en el 28,2% de les persones conductores mortes en accidents de trànsit de l’any 2022. Tota aquesta informació està recopilada en el Monogràfic “El consum d’alcohol i les seves conseqüències a Catalunya”.

La prevenció a Catalunya

Catalunya disposa d’una legislació molt exhaustiva quant a l’alcohol, recopilada en la llei 20/1985 que regula, entre d’altres, l’accés per part de menors, els horaris i llocs de venta i la prohibició de la promoció indeguda. Així mateix, en el Pla de Drogues i AC 2019-2025 es recullen nombroses accions preventives en tots els àmbits (família, escola, lleure, serveis de salut, lloc de treball, comunitat) i mesures de caire assistencial per tal de disminuir l’impacte negatiu del consum d’alcohol tant a nivell de les persones com de les comunitats.

La resposta dels serveis de salut s’ha vist reforçada de forma important amb el desplegament del Programa Beveu Menys a l’atenció primària de la salut (APS) de tota Catalunya mitjançant la identificació de professionals referents a la majoria de centres i la formació continuada dels seus equips. Durant l’any 2023, a Catalunya s’ha registrat una taxa de cribratge del consum de risc d’alcohol del 46% i una de reducció de consum de risc en 38,5% de la població que va rebre consell pel seu professional de l’atenció primària i comunitària (APiC). A més, en el marc d’aquest programa s’impulsa la XIV Setmana del Cribratge d’Alcohol per sensibilitzar a la població sobre els riscos del consum d’alcohol i la importància de reduir-ne el consum. El Beveu Menys forma part del projecte Suma salut, d’integració dels programes de prevenció i promoció de la salut a l’atenció primària i comunitària (APiC).

Més enllà dels Centres d’Atenció Primària (CAP), Salut promou també el cribratge i la intervenció en altres serveis de salut amb programes com Alcohol i hospitalsEmbaràs sense alcoholi a la A la feina, alcohol 0.0 en l’àmbit laboral.

Aquestes intervencions es complementen en l’àmbit de l’oci nocturn amb els programes Nits de Qualitat i Rumba a tu son.En l’àmbit de la família destaca el programa Connecta amb els teus fillsi, en l’àmbit educatiu, el programa Salut i Escola i la plataforma EFECTE UNIsobre prevenció dels problemes d’alcohol, altres drogues i entorns digitals en què participen diferents entitats i campus universitaris catalans.

A més, aquest curs 2023-2024 s’ha iniciat conjuntament amb el Departament d’Educació la implementació de la proposta educativa per als centres de secundària “Què en saps de l’alcohol?”que té per objectiu sensibilitzar sobre els riscos del seu consum i promoure hàbits saludables entre l’alumnat de Catalunya.

‘L’Alcohol, és responsabilitat de tothom’

L’alcohol és el responsable d’1 de cada 4 morts entre els adults joves d’entre 20 a 24 anys a tot el món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, és la substància que més danys a terceres persones ocasiona en forma de sorolls, brutícia, danys en l’espai i mobiliari públic, problemes de convivència, violència, accidents i costos econòmics amb un impacte important a nivell dels municipis i la seva ciutadania. Per això, amb motiu del Dia Mundial Sense Alcohol, que se celebra cada 15 de novembre, i en línia amb l’estratègia de prevenció de la OMS, Salut impulsa una acció de sensibilització dins de la campanya ‘L’Alcohol, és responsabilitat de tothom’. L’objectiu és recordar enguany el paper clau de l’acció local en quant a la prevenció del consum d’alcohol i els problemes associats. En aquest sentit, Salut, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i en el marc del Dia Mundial sense Alcohol, promou la 14a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol, del 11 al 17 de novembre.

En el context del Marc Europeu per l’acció en l’alcohol 2022-2025, l’OMS emfasitza la importància d’implementar polítiques cost-efectives per reduir l’impacte negatiu de l’alcohol, de disminuir la disponibilitat i l’accés a l’alcohol i de millorar la resposta dels serveis de salut i l’acció comunitària. També sobre la restricció de la publicitat o la millora de les polítiques de preus. Totes aquestes estratègies requereixen una acció conjunta i transversal a tots els nivells.

El paper clau dels ens locals

En l’àmbit de les seves competències i recursos disponibles, tots els ajuntaments poden millorar la seva contribució a la prevenció dels problemes d’alcohol; allà on sigui necessari, poden establir restriccions al consum en l’espai públic mitjançant ordenances, per exemple. També poden ajudar al compliment de la llei vigent, formant als comerços locals quant a la prohibició de venta a persones menors d’edat i identificant i denunciant aquells que la vulnerin.

Igualment, poden incidir mitjançant el disseny urbanístic en oferir espais d’oci alternatiu i fent que els carrers siguin més segurs per tothom.

A més, els ajuntaments poden contribuir liderant i mobilitzant els diferents agents de la comunitat en vers la implementació de les accions i programes preventius i de tractament que han demostrat tenir un impacte positiu.

Només l’acció conjunta i a tots els nivells pot resultar en una reducció dels danys associats al consum d’alcohol. L’alcohol és responsabilitat de tothom.

Més informació sobre la Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol a: https://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/menys_es_millor/