- Les regions amb clima mediterrani dels cinc continents s’estan escalfant a un ritme superior a la mitjana mundial, fet que les fa especialment vulnerables
- Fenòmens com les darreres inundacions a València evidencien l’augment dels riscos sobre la vida, la seguretat i la salut de les persones, les economies, les infraestructures, l’agricultura, els ecosistemes i la biodiversitat, que en aquestes àrees es perd a un ritme més elevat que a la resta del planeta
- Aquestes regions reivindiquen un finançament específic per a projectes d’adaptació, sistemes d’alerta primerenca i infraestructures resilients al clima
El Govern català ha presentat aquest dijous una declaració conjunta de líders de setze regions amb clima mediterrani dels cinc continents, adreçada a les parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), reunides aquests dies a Bakú (Azerbaidjan). El document reclama un reconeixement explícit de la importància de les bioregions mediterrànies per abordar la seva problemàtica conjunta.
Totes elles estan experimentant un escalfament més ràpid que la mitjana mundial, fet que les fa especialment vulnerables a catàstrofes, com ara incendis forestals sense precedents, sequeres prolongades i calor extrema, alhora que augmenta la recurrència i la intensitat de fenòmens tempestuosos violents, com ha passat fa només uns dies a l’Horta Sud de València. Aquests desastres són directament responsables de l’augment de la pèrdua de vides, amenacen la salut i la seguretat de les persones, afecten les economies, danyen infraestructures clau, amenacen l’agricultura, degraden els ecosistemes i destrueixen la biodiversitat a un ritme més elevat que a la resta del planeta.
Finançament per adaptar-se
És per això que les bioregions mediterrànies s’han unit per demanar que es dirigeixin recursos i programes especialment a les seves zones costaneres vulnerables i a àrees amb estrès hídric. Això hauria d’incloure finançament per a projectes d’adaptació, sistemes d’alerta primerenca i infraestructures resilients al clima. Caldrà, diu la declaració, prioritzar les mesures de transició justa per garantir que l’acció climàtica beneficiï totes les comunitats, especialment les més vulnerables als impactes del canvi climàtic. Alhora, les regions sol·liciten que es garanteixi més inversió en investigació específica per a les zones amb clima mediterrani, que permeti entendre millor els impactes locals i elaborar polítiques basades en l’evidència.
Aquestes regions volen que s’incentivi la cooperació entre els governs subestatals amb climes mediterranis per mostrar la singularitat dels impactes del canvi climàtic i el seu vincle amb la pèrdua de biodiversitat, a més d’abordar els reptes climàtics compartits, com ara la calor extrema, l’escassetat d’aigua, els incendis forestals i l’augment del nivell del mar. També busquen alinear les agendes del clima i la natura, fomentant sinergies més fortes entre l’adaptació, la resiliència, les solucions basades en la natura, la seguretat alimentària, la protecció i restauració de la biodiversitat i la salut.
Finalment, insten la Convenció Marc a prendre mesures valentes per limitar l’escalfament global a 1,5 °C, incloent-hi una transició ràpida cap a les energies renovables, la millora de l’eficiència energètica i la protecció i restauració dels embornals naturals de carboni.
Suma d’esforços
La directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Sonsoles Letang Jiménez de Anta, ha presentat la declaració en representació del Govern català, com a colíder, juntament amb Califòrnia, del Partenariat Mediterrani d’Acció Climàtica (MCAP). El partenariat, creat durant la darrera cimera del canvi climàtic de les Nacions Unides (COP28) de Dubai (Emirats Àrabs), treballa a escala mundial per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic i per revertir la pèrdua de biodiversitat a les regions amb clima mediterrani. En formen part, a més de Catalunya, Austràlia Meridional (Austràlia), Baixa Califòrnia Sud (Mèxic), Biobio (Xile), Califòrnia (EUA), Emília-Romanya (Itàlia), Marroc Oriental (Marroc), Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Occitània (França), Rabat-Salé-Kenitra (Marroc), Regió de Grècia Central, (Grècia), Regió Sud (França), Santiago (Xile), Tànger-Tetuan-Al Hoceïma (Marroc), Victòria (Austràlia) i Cap Occidental (Sud-àfrica).
El passat mes de juny, l’MCAP va celebrar la seva conferència inaugural a Barcelona. Representants de les diferents regions van poder visitar alguns projectes que s’estan desenvolupant a Catalunya en matèria de prevenció d’incendis i pagament per serveis ecosistèmics, reducció del consum d’aigua en l’agricultura vitivinícola, resiliència costanera davant les inundacions, i recuperació de sistemes naturals i emprenedoria en matèria d’adaptació al canvi climàtic.