1. Les dues institucions sumen forces per donar harmonia i equilibri a la decoració nadalenca de la plaça
  2. L’estel projectarà els seus reflexos de llum sobre les façanes dels dos edificis, que compartiran també la mateixa ornamentació vegetal a les balconades
  3. La Generalitat oferirà diverses jornades de portes obertes prèvies a Nadal, on la ciutadania podrà visitar espais habitualment reservats, ambientats amb decoracions nadalenques
  4. El pati de Carruatges de l’Ajuntament acollirà el gran pessebre tradicional que l’Associació de Pessebristes instal·lava fins ara al Museu Marès


Un far estel·lar arriba a la plaça de Sant Jaume

Aquest any, Nadal arriba a la plaça de Sant Jaume de Barcelona amb una espectacular estrella de 20 puntes, cadascuna de quatre metres de longitud. Aquesta imponent peça, feta de ferro, metacrilat i LEDs, adopta la forma d’un icosaedre —20 piràmides de tres cares— una figura geomètrica regular que simbolitza harmonia i perfecció. L'estrella té un diàmetre de nou metres, una amplada màxima de 10,6 metres i pesa 2,5 tones. La peça és una creació artística de l’arquitecte i artista Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada, batejada amb el nom dOrigen, que remet al moment germinal de l’univers: la gran explosió que va transformar les tenebres en llum i energia.

Aquesta figura nadalenca de gran envergadura és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en la decoració de Sant Jaume, i estarà instal·lada del 29 de novembre al 5 de gener. Les dues institucions han sumat forces per oferir una ambientació unificada de la plaça amb aquesta peça monumental, que estarà ubicada en un lateral, prop del carrer de Ferran i del carrer del Call. De dia, l'estrella farà de gran escultura; amb la posta de sol, es transformarà en un far lluminós que projectarà els seus reflexos a banda i banda de la plaça de Sant Jaume, il·luminant cadascuna de les façanes. Serà llavors quan la instal·lació desplegui tot el seu potencial, en un espectacle on se sumen la seva figura imponent, el sofisticat joc de llums i una banda sonora original.

Presidència{"name":"2024/11/14/13/16/cf04b58f-e2e8-4daa-bc80-77a6037b02e4.jpeg","author":"Presidència","type":"0","location":"0","weight":236787}

Com la força primigènia que va encendre l’univers i va donar forma a les estrelles, la instal·lació nadalenca de Sant Jaume té un caràcter simbòlic i artístic amb la voluntat de transformar aquest emblemàtic espai de trobada en un lloc de reflexió i de diàleg, inspirat en l'antiga relació entre els humans i les estrelles. L'estructura encarna l'equilibri i l'harmonia presents a la natura i a les estrelles i és un homenatge tant a la geometria còsmica com als cicles naturals. De les seves puntes, cinc reposen a terra i quinze queden suspeses, i cadascuna representa una direcció, un camí diferent cap a l'infinit, evocant la complexitat de l'univers i la bellesa de la senzillesa: la llum.

Presidència{"name":"2024/11/14/13/17/2096d480-334c-4dac-95d4-12e4d722d5b0.jpeg","author":"Presidència","type":"0","location":"0","weight":"156029"}

A mesura que es fa fosc, a partir de les 18.30 h i fins a les 22.00 h, cada mitja hora es podrà gaudir d’un espectacle audiovisual immersiu en què l’estrella tindrà un paper principal. Aquest esdeveniment inclou també la il·luminació de les façanes de l’Ajuntament i la Generalitat, així com la música composta especialment pels artistes per a aquesta ocasió. Els assistents tindran l’oportunitat d’obrir una aplicació web mitjançant un codi QR, que els permetrà connectar els seus telèfons mòbils al so en directe de la plaça a través d’un mapa interactiu. D’aquesta manera, podran escoltar l’espectacle amb els seus dispositius mòbils i auriculars, sincronitzats perfectament per viure l’experiència amb la màxima qualitat.

La voluntat de donar un estil unitari a la decoració nadalenca de Sant Jaume tindrà també el seu reflex en les façanes de l’Ajuntament i la Generalitat. Les balconades dels dos edificis lluiran una mateixa ornamentació vegetal, que a la nit cedirà el protagonisme al lloc lluminós de la instal·lació artística.

Sobre els autors del projecte

Àlex Posada

Presidència{"name":"2024/11/14/13/19/d5e3db9d-a51d-4077-b8d7-17cc881a9c19.jpg","author":"Presidència","type":"0","location":"0","weight":132219}

Àlex Posada és creador digital, docent i investigador en els camps de la interactivitat i l’art digital. Artista multidisciplinari, treballa en la intersecció entre l’art, la ciència i la tecnologia. També es dedica a la docència en diferents estudis superiors, màsters i postgraus i ha liderat tallers dedicats a l’art i les tecnologies interactives a diferents països. Actualment dirigeix i coordina MID Studio. Els seus projectes s’han exposat als Jocs Olímpics de Brasil, Phaeno Science Center a Wolfsburg, Ars Electronica a Linz, Kinetica Art Fair a Londres i Kernel Festival a Italy, entre altres. L’estudi també desenvolupa instal·lacions i projectes interactius per a museus i centres culturals com el Museu Picasso, el CCCB o el MNAC, o el Círculo de Bellas Artes a Madrid. És cofundador d’algunes empreses emergents del camp tecnològic, i desenvolupa projectes com a productor multimèdia independent.

Xevi Bayona Camó

Xevi Bayona és arquitecte, artista i professor d’arquitectura. Guanyador de diversos premis, entre els quals tres premis FAD, diversos projectes finalistes i seleccionats dels premis nacionals d’arquitectura efímera, guanyador de premis i mencions dels premis d’arquitectura de les Comarques de Girona tant amb intervencions com amb projectes arquitectònics de cases experimentals. Guanyador del concurs Changing Tracks, un projecte europeu per realitzar 3 instal·lacions, a Catalunya, Anglaterra i Irlanda. Ha executat obres civils com la Rehabilitació del pont de l’Estat de Tortosa sobre el riu Ebre, la rehabilitació de la zona esportiva de Sant Jaume de Llierca i el Firal d’Olot. És, des dels seus inicis, director artístic del Festival del Foc i la Llum, Lluèrnia d’Olot. Amb el despatx a Olot, treballa intensament a cavall de l’arquitectura, l’urbanisme, l’art, el paisatge i les instal·lacions efímeres i de llum.

Un pessebre tradicional amb aroma de mar

Enguany el pessebre tradicional, elaborat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona, es trasllada del Museu Marès al Pati de Carruatges de l’Ajuntament. Aquest any, la instal·lació portarà fins al centre de Barcelona l’olor del mar, vincle de les dues grans fonts d’inspiració de la proposta: la commemoració del centenari del poeta Joan Salvat-Papasseit, que va treballar al Moll de la Fusta i el va evocar en alguns dels seus versos, i la Copa Amèrica de vela, clausurada fa algunes setmanes.

Presidència{"name":"2024/11/14/13/20/de744ea1-9a75-4ffc-8a78-729acc9387a2.png","author":"Presidència","type":"0","location":"0","weight":1371322}

El disseny, creat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona, inclou escenes emblemàtiques com el naixement, l’anunciació, el camí dels Reis i una escena de Sant Francesc, sense oblidar figures tradicionals i mundialment conegudes com el caganer. El pessebre anirà muntat sobre una taula d’aproximadament 8 metres d’amplada per 4 metres de fons, amb una alçada de 70 cm. El guarniment floral ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’equip de l’especialitat de Decorador/a en Art Floral del Taller d’Oficis Barcelona per la Natura, de Barcelona Activa.

Presidència{"name":"2024/11/14/13/20/43288e7b-c820-46c2-a101-76a7b9fc8d7d.jpg","author":"Presidència","type":"0","location":"0","weight":724947}

El pessebre tradicional es podrà visitar a l’Ajuntament de Barcelona del 29 de novembre fins al 5 de gener del 2025 (tancat el 25 de desembre i l’1 de gener) de dilluns a divendres d’11.00 h a 19.00 h i dissabtes, diumenges i festius d’11.00 h a 20.00 h.

El Palau de la Generalitat s’obre a la ciutadania per Nadal

La nova proposta artística conjunta de l’Ajuntament i la Generalitat per la plaça Sant Jaume preveu també obrir el Palau de la Generalitat a la ciutadania. Així, el dissabte 14 i el diumenge 15 de desembre, de 12:00 a 20:00 hores, les portes del Palau s’obriran a tothom i la ciutadania podrà visitar els espais més emblemàtics de l’edifici, on també s'ubicaran motius nadalencs.

Del 16 al 20 de desembre, entre les 17:00 i les 21:00 hores, les portes del Pati Gòtic del Palau també estaran obertes perquè la ciutadania gaudeixi d’un Tió de Nadal, adreçat als nens i nenes, un pessebre de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, i avets de Nadal.


Materials de premsa

  1. Instal·lació artística nadalenca a plaça Sant Jaume
  2. Pessebre tradicional