- Té per objectiu promoure l’excel·lència en l’atenció sanitària, garantir la seguretat dels pacients i enfortir la confiança en el sistema de salut
- En la Jornada de balanç, s’ha destacat l’avenç en el desenvolupament i implantació de les eines tecnològiques que promouen l’estratègia de qualitat i seguretat dels pacients
- També s’ha avançat que durant el 2024, s’ha realitzat l’acreditació de 79 hospitals de Catalunya: tots els del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) i 13 hospitals privats
El Departament de Salut ha fet avui una balanç positiu del primer any de funcionament del Pla Estratègic de Qualitat i Seguretat de Pacients de Catalunya 2023-2027, que té per objectiu promoure l’excel·lència en l’atenció sanitària, garantir la seguretat dels pacients i enfortir la confiança en el sistema de salut.
En una jornada celebrada a l’espai BITAL de L’Hospitalet de Llobregat, s’han presentat les principals accions desenvolupades en aquest període de temps. Destaca:
- El desenvolupament d’eines tecnològiques de Seguretat dels Pacients (Plataforma de Seguretat dels Pacients) que el Departament de Salut posa a disposició de tots els centres sanitaris dels sistema sanitari català i que actualment estan implantades al centres d’atenció primària i als hospitals d’aguts del SISCAT per millorar la gestió dels riscos assistencials. Progressivament s’estendrà a la resta de línies assistencials.
- El valor de l’acreditació dels centres sanitaris com una eina de millora continua de la qualitat i la seguretat dels pacients.
- El Programa PROA Cat per disminuir les resistències als antimicrobians, actualment un problema de salut pública.
- La promoció i el desplegament de les bones pràctiques en bioètica, com la millora en la formalització i registre del document de voluntats anticipades i de la prestació d’ajuda a morir (PRAM).
Durant la Jornada s’ha destacat que durant aquest 2024, s’ha realitzat l’acreditació de 79 hospitals que ho han sol·licitat: tots els del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) i 13 hospitals privats. L’acreditació és una eina per avaluar la qualitat i la seguretat dels pacients dels centres sanitaris i promoure la millora continua.
D’altra banda també s’ha consolidat el Programa d’optimització de l’ús dels antimicrobians (PROA Cat) amb l’objectiu de millorar l’ús adequat dels antibiòtics i reduir la seva resistència. I s’ha consolidat amb la participació i aliances de tots els diferents agents implicats en l’ús d’antibiòtics. I és que Catalunya té un model de governança PROA Cat en què participen tots els agents implicats: el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut), totes les patronals, AQUAS, Salut Pública, Àrea del Medicament, VINCat i Sistemes d’informació (TIC) amb l’objectiu d’anar tots coordinats en l’ús adequat dels antibiòtics i sumar esforços per reduir les resistències antimicrobianes.
S’ha iniciat al 2024 la certificació dels equips PROA hospitalaris, d’atenció primària i d’atenció intermèdia, seguint l’estratègia del Pla Nacional de Resistència Antibiòtica (PRAN). Aquesta certificació, suposa un reconeixement a nivell estatal i de la CCAA del grau assolit de certificació, és a dir, dels estàndards necessaris per a la correcta implementació dels equips PROA hospitalaris i comunitaris. Serveix de guia de treball pels equips PROA i defineix les bones pràctiques i els requisits que han de complir per ser certificats.
D’altra banda, el desplegament de la Plataforma de Seguretat dels Pacients(PSP Cat) ha seguit la previsió prevista en el Pla.
Pel que fa al Sistema de Notificació d’Incidents Relacionats amb la Seguretat dels Pacients (SNiSP Cat), què és una eina que a través de les notificacions voluntàries dels professionals en relació als incidents relacionats amb la seguretat del pacient, permet gestionar el risc assistencial, introduint millores en el sistema per tal d’aprendre dels errors i establir mesures preventives i correctives.
Durant la Jornada també s’ha assenyalat que el nombre de notificacions d’incidents segueix creixent any darrera any. Aquest creixement no vol indicar que es produeixin més incidents o esdeveniments adversos, sinó un increment de la cultura de la seguretat entre els professionals de les organitzacions sanitàries. L’eina permet identificar els incidents més freqüents i aportar dades pel mapa de riscos assistencials. Globalment, els incidents més freqüents són les caigudes als centres sanitaris i els errors en la medicació, però poden variar segons la línia assistencial. Conèixer aquestes àrees de millora en les organitzacions permet aplicar mesures correctores per tal que no es tornin a repetir i els hi permet fer el seguiment d’aquestes mesures.
Durant aquest primer balanç del Pla, destaca, també, que s’ha incorporat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) al SNiSP Cat. Això comporta la detecció dels riscos d’incidents durant les emergències i millora en la coordinació del sistema de salut i s’està treballant amb l’OCATT per avançar en la integració de diferents formularis per notificar els seus incidents. A la vegada, s’estan introduint noves funcionalitat per facilitar la gestió dels incidents i el seguiment de les millores realitzades.
Pel que a fa l’aplicació Proactiva de Seguretat dels Pacients de Catalunya (PROSP Cat), permet millorar la seguretat dels pacients de l’entorn assistencial, identificant i gestionant el risc evitable abans que arribi al pacient. Actualment, tots els EAP tenen accés al PROSP Cat i s’està avançant en els hospitals del SISCAT.
- 376 EAP en diferents fases de desenvolupament
- 39 hospitals del SISCAT en diferents fases de desenvolupament
Durant el 2025 s'implantara el PROSP Cat als hospitals del SISCAT.
Augmenta notablement el nombre de voluntats anticipades
La modificació de la Llei 2/2024 de 6 de febrer en relació a la formalització dels documents de voluntats anticipades (DVA), en la qual es pot fer també davant d’un professional sanitari (a més de davant de tres testimonis i del notari) ha suposat que hagin incrementat notablement el nombre de sol·licituds de DVA. Així, a l’any 2023 es van registrar 22.038 DVA i amb data de 8 de novembre de 2024 un total de 27.492 DVA.
Amb aquest document, les persones deixen per escrit les instruccions sobre intervencions i tractaments mèdics que desitgen rebre, si una malaltia física o psíquica els impedeix expressar la seva voluntat. Aquest registre es va iniciar l’any 2002 i fins el que portem de 2024 s’han registrat un total de 181.136 documents. Catalunya és la comunitat autònoma on més es realitzen DVA.
Des de l’entrada en vigor de l’eutanàsia, les sol·licituds i prestacions d’ajuda a morir són una pràctica assistencial cada vegada més consolidada.
Aquesta és la primera jornada de retiment de comptes dels resultats del Pla Estratègic de Qualitat i Seguretat de Pacients de Catalunya 2023-2027.
Barcelona, 14 de novembre de 2024