- El secretari general de Cultura destaca que, des del Departament de Cultura, “volem promoure la creació, donar visibilitat al talent, als creadors i a les obres, i fer-les itinerar pels centres d’art del país perquè arribin a tota la ciutadania”
- Al llarg d’aquesta dècada les peces guardonades han abordat qüestions com l’ansietat, la censura, el canvi climàtic, el desarrelament o la bogeria
La peça de videoart “Paraules d’amor. Un assaig sobre les passions” de l’artista Núria Güell, guanyadora de la 10a edició del Premi de Videocreació, s’ha inaugurat aquest dijous al vespre al Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona en la marc del Festival Loop. L’exposició es podrà veure fins el 15 de desembre.
Enguany se celebra una dècada de trajectòria d’aquest premi, i en motiu d’aquest aniversari han participat a l’acte el secretari del Departament de Cultura, Josep Maria Carreté; la directora de serveis culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, Eva Soria, i el codirector del Festival Loop, Emilio Álvarez. La inauguració de la peça ha anat acompanyada d’una perfomance dirigida per l’artista.
El secretari general de Cultura, Josep Maria Carreté, ha manifestat que des del Departament de Cultura “volem promoure la creació, donar visibilitat al talent, als creadors i a les obres, i fer-les itinerar pels centres d’art del país perquè arribin a tota la ciutadania”. En aquest sentit, ha dit que el Premi de Videocreació és un exemple i potencia el Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals, que impulsa el Departament de Cultura i que agrupa al voltant de 30 centres d’arreu de Catalunya.
El secretari general de Cultura ha explicat que, amb motiu dels 10 anys del Premi de Videocreació, el Departament de Cultura està editant un llibre commemoratiu amb les obres guanyadores, i ha recordat que les obres s’han adquirit per la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani del Departament de Cultura, i que ara fomen part dels fons del MACBA o del Museu d’Art de Girona.
“El Premi de Videocreació neix en el talent dels nostres artistes i retorna a tots nosaltres amb l’enriquiment de les col·leccions dels museus catalans”. “L’enriquiment d’un patrimoni col·lectiu que transforma”, ha reblat Carreté.
El Premi de Videocreació és una coproducció d’un projecte de videocreació entre els Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya; Santa Mònica; Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Loop.
Els Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya són: ACVic Centre d’Arts Contemporànies, Vic; Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona; Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona; M|A|C Mataró Art Contemporani; Mèdol - Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona; Centre d'Art la Panera, Lleida;Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre, Amposta i Centre d'Art Tecla Sala, L'Hospitalet de Llobregat.
“Paraules d’amor. Un assaig sobre les passions” de Núria Güell, obra guanyadora de la 10a edició
La llista de representacions culturals occidentals al voltant de l’amor i les passions és inacabable: des de la mitologia grega, travessades per l’escolàstica cristiana, passant per l’amor cortès, el Segle d’Or i el romanticisme del XVIII i part del XIX, fins a les expressions culturals més populars o alternatives dels nostres dies, s’ha donat testimoni dels estralls causats per alguna idea d’amor.
Quina és la responsabilitat de la cultura en totes aquestes paradoxes? Quins efectes tindria sobre l’ordre social la desidealització de l’amor? I sobre nosaltres?
Núria Güell planteja a “Paraules d’amor” totes aquestes qüestions i es proposa investigar la relació entre les produccions culturals occidentals al voltant de la passió amorosa i algunes de les conseqüències que aquestes representacions i discursos tenen sobre allò real tant en allò singular com en allò col·lectiu.
Són moltes les veus que assenyalen certa noció d’amor —romàntic, neuròtic o passional— com la forma principal d’alienació en la nostra societat. Güell, que entén la seva pràctica artística com una pràctica de confrontació social, ens convida a una reactivació de l’acció “Paraules d’amor”.
1