Cultura

La Generalitat declara la Casa Ugalde de Caldes d'Estrac bé cultural d'interès nacional

L'edifici va ser projectat l'any 1951 per l'arquitecte Josep Antoni Coderch

query_builder   8 gener 2003 17:46

event_note Nota de premsa

La Generalitat declara la Casa Ugalde de Caldes d'Estrac bé cultural d'interès nacional

L'edifici va ser projectat l'any 1951 per l'arquitecte Josep Antoni Coderch

La Comissió de Govern per a Assumptes Institucionals i Socials del Govern de la Generalitat ha aprovat avui, a proposta del conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, la declaració com a bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric de la Casa Ugalde de Caldes d’Estrac (Maresme) i la delimitació del seu entorn de protecció.

    La Casa Ugalde, situada al carrer Torrenova de Caldes d’Estrac, és un edifici de dues plantes destinat a habitatge unifamiliar, projectat l’any 1951 per l’arquitecte José Antonio Coderch de Sentmenat en col·laboració amb Manuel Valls i Vergés, i construït entre els anys 1952 i 1953 per encàrrec d’Eustaquio Ugalde.

L’edifici està inclòs en el Registre Ibèric del DOCOMOMO (Organisme internacional per a la Documentació i Conservació de l’arquitectura del Moviment Modern. Període 1925-1965) i en el Registre d’Arquitectura Moderna a Catalunya (1925-1965).

Situada en un lloc privilegiat sobre el mar, l’edificació està integrada en el paisatge que l’envolta mitjançant tècniques constructives com ara els  murs de pedra, els forjats de formigó armat, els paviments de ceràmica i l’arrebossat de calç.

     La delimitació de l’entorn de protecció de la Casa Ugalde ve definida per la parcel·la situada al carrer Torrenova, la dimensió i orientació de la qual garanteix la salvaguarda dels valors paisatgístics i ambientals sobre els quals es recolza i justifica la casa. Aquests valors són: l’horitzó, les relacions visuals i el respecte per la vegetació i la topografia.

    La declaració com a bé cultural d’interès nacional comporta, des de l’inici dels tràmits, "la suspensió de la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, edificació o enderrocament en la zona afectada i dels efectes de les llicències ja concedides. No obstant això, el Departament de Cultura pot autoritzar la realització de les obres que sigui manifest que no perjudiquen els valors culturals del bé" (article 9.3 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català).

Barcelona, 8 de gener de 2003