- S’han alliberat 6 turons, procedents del Centre de Fauna de Pont de Suert
- Aquests alliberaments s’emmarquen dins del programa TuroCat, impulsat pel Departament conjuntament amb el Zoo de Barcelona, l’associació Trenca, ADEFFA i el grup de recerca WildCoM de la UAB
El secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, acompanyat pel director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha participat aquest dijous en l’alliberament de sis turons europeus (Mustela putorius) a la finca vitivinícola Raventós, a Raimat. Ha estat en el marc de la prova experimental que s’està desenvolupant en aquesta zona per fomentar la reintroducció d’aquesta espècie a la demarcació de Lleida, on havia desaparegut.
El secretari de Transició Ecològica ha aprofitat la seva visita a Raimat per anunciar la construcció en aquest espai d’un nou centre de cria de turons europeus, que se sumaria als ja existents al Centre de Fauna de Pont de Suert i al centre Camadoca d’ADEFFA que s’integren en el programa de reproducció ex situ del projecte TuroCat de recuperació d’aquesta espècie. Els centres de cria permeten mantenir una població diversa genèticament per assolir la recuperació de l’espècie. Des de que es va iniciar el programa de reproducció, l’any 2021, hi han nascut 62 individus.
El centre de Raimat s’ubicarà en els terrenys de la finca de Manel Raventós, president de l’Associació Propietats per a la Conservació de la Natura, que juntament amb el Departament finançarà el projecte. La Fundació Trenca se n’encarregarà de la seva gestió.
Aquesta és la tercer alliberament que es produeix en aquesta zona. El primer es va produir el 2022, quan es van reintroduir sis exemplars, i el darrer es va produir a principis d’any, amb sis individus més. Ara encara s’està avaluant i fent seguiment de l’aclimatació dels turons alliberats en aquest espai, així com testant la seva interacció amb el conill, espècie que pràcticament consumeix en exclusiva aquestes zones. També, però, amfibis, rates i altres rosegadors.
Els exemplars alliberats (4 mascles i 2 femelles) provenen del Centre de Fauna de Pont de Suert.
Una vintena de cries aquest 2024
Enguany han nascut als centres de fauna que formen part del projecte TuroCat (Pont de Suert i Camadoca) 20 cries, 9 mascles i 11 femelles. Sis s’han alliberat avui a Raimat i, a principis de setmana, se’n van alliberar 8 a la demarcació de Girona. Properament es farà un nou alliberament de tres exemplars procedents del centre de Pont de Suert a la zona de l’Empordà. En total s’alliberaran 17 turons. La resta dels exemplars nascuts enguany passaran a formar part de l’estoc reproductor, al qual segurament el 2025 es sumaran més exemplars.
El projecte TuroCat està impulsat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, conjuntament amb el Zoo de Barcelona, l’associació Trenca, l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona, i el grup de recerca WildCoM de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Una espècie en perill d’extinció
El Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció a Catalunya. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la nostra fauna. Es calcula que durant els darrers 50 anys la seva àrea de distribució s’ha reduït en un 80%, fins arribar a la situació actual.
Així mateix, és probable que els nuclis reproductors de turó autòcton hagin desaparegut a la plana de l’Empordà, tot i que puguin quedar individus desaparellats, mentre que s’ha confirmat l’existència d’una població extensa, però molt poc densa al Pirineu Oriental, des de l’Albera a la Cerdanya amb una ramificació al nord d’Osona. El turó és un especialista en depredar conills, regulant les poblacions d’aquest lagomorf en alguns territoris on és molt abundant.
Les causes de la seva desaparició són diverses: el control d’altres depredadors amb verins, la possible hibridació amb la fura, l’ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l’hàbitat, la competència amb el visó americà i els atropellaments. En aquest sentit, Sargatal ha fet notar la necessitat de deixar de fer servir raticides amb anticoagulants, que els ingereixen animals com rates o conills, base de l’alimentació dels turons, i que acaben causant-los la mort. N’existeixen al mercat altres de molt eficients i que no afecten ni els turons ni les òlibes ni les musteles, enemics naturals de les rates.