Cultura

La Generalitat i altres comunitats preparen la candidatura dels jaciments d'icnites de dinosaures a Patrimoni Mundial

S'han reunit a Cercs (Berguedà) per preparar la redacció de l'expedient

query_builder   16 gener 2003 17:49

event_note Nota de premsa

La Generalitat i altres comunitats preparen la candidatura dels jaciments d'icnites de dinosaures a Patrimoni Mundial

S'han reunit a Cercs (Berguedà) per preparar la redacció de l'expedient

Representants de la Generalitat i d’altres cinc comunitats autònomes s’han reunit durant dos dies a Cercs (Berguedà) per preparar la candidatura del conjunt de jaciments d’icnites (petjades) de dinosaures de la Península Ibèrica a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. La reunió ha estat presidida pel director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer, i ha comptat amb la participació de representants del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports i de les cinc comunitats amb jaciments.

    L’objecte de la trobada ha estat l’elaboració de l’expedient conjunt, que coordina la comunitat autònoma de La Rioja i que presentaran, a més de Catalunya, Aragó, Astúries, Castella i Lleó i València. L’expedient serà lliurat al comitè internacional de la UNESCO per a la seva avaluació en la convocatòria de presentació de candidatures de 2004.

    L’expedient que s’està confeccionant especificarà el valor dels jaciments a través de criteris científics, com ara el número d’icnites descrites i estudiades, el nombre de rastres, els tipus de petjades trobades i la informació que es dedueix del seu estudi.

    És previst que l’expedient de la candidatura estigui enllestit en els pròxims mesos. Un cop tancat, l’informe haurà de ser aprovat pel Consell del Patrimoni Històric de l’Estat espanyol, organisme adscrit al Ministeri de Cultura i integrat per un representant de cada comunitat autònoma.

240 jaciments

La candidatura inclourà un total 240 jaciments d’icnites, dels quals: 127 es troben a La Rioja; 67, a Castella i Lleó; 17, a Catalunya; 13, a Astúries; 11, a Aragó, i cinc, a València. Dels jaciments catalans, destaca el de Fumanya, situat als municipis de Fígols i Vallcebre (Berguedà). Va ser descobert el 1985 gràcies a les extraccions mineres de lignit realitzades a la zona fins l’any 1981 que van permetre trobar 3.452 petjades. Fumanya està considerat pels experts com el tercer jaciment mundial en nombre de petjades i un dels més importants per conèixer el comportament dels dinosaures.

    També hi ha jaciments a la comarca de la Noguera, on les icnites es trobem distribuïdes a la Vall d’Àger, la zona de Camarasa i Fontllonga i als voltants d’Artesa de Segre. Al Pallars Jussà la zona més important en icnites, ous i ossamentes de dinosaure és la Conca Dellà, i a l’Alt Urgell, al Coll de Nargó.

Altres candidatures

A més dels jaciments d’icnites, la comarca del Berguedà compta amb una altra candidatura a Patrimoni Mundial: la de la Patum de Berga. Així mateix, també opta a aquesta distinció el conjunt de l’obra d’Antoni Gaudí, a proposta de Catalunya i de les  comunitats de Balears, Cantàbria i Castella i Lleó.

Barcelona, 16 de gener de 2003