- El manual enumera i descriu criteris ambientals que permetin la protecció del medi natural i, al mateix temps, agilitar la tramitació de parcs eòlics
- El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha avançat que s’impulsarà un protocol per agilitar la repotenciació de parcs eòlics ja existents
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha presentat avui el manual ‘Criteris ambientals en els projectes de parcs eòlics terrestres’. La guia està elaborada des del propi Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica en col·laboració amb EolicCat i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, i s’adreça al sector de l’energia eòlica –des de promotors fins a consultories ambientals- amb la finalitat de fer compatible l’aprofitament energètic del vent a Catalunya amb la preservació de la biodiversitat.
La guia enumera i descriu diferents paràmetres que permeten incorporar el vector ambiental des de l’inici de cada projecte de parc eòlic per tal de garantir-ne una posada en pràctica correcta i incrementar els seus efectes a l’hora de mitigar els possibles impactes d’aquest tipus d’instal·lacions, especialment quan s’ubiquen en espais no alterats no urbanitzables. El resultat de l’aplicació d’aquests criteris serà un major grau de protecció de la biodiversitat en l’àmbit de les instal·lacions i, al mateix temps, una major agilitat en el procés de tramitació dels projectes.
El document agrupa les mesures en vuit àmbits, que van des de la localització fins a vegetació, fauna, connectivitat o paisatge, i que fan referència tant al període de disseny com als de construcció i d’explotació de les instal·lacions eòliques. Alguns d’aquests criteris ja estan inclosos en la normativa vigent, i s’hi ha incorporat propostes com la realització d’acords de custòdia amb entitats del sector ambiental, la implementació d’estructures específiques de refugi o reproducció per a determinades espècies o la priorització del soterrament o de la compactació de les línies elèctriques d’evacuació, sempre que sigui tècnicament possible.
A més de mitigar els possibles impactes que poden tenir els parcs eòlics sobre el seu entorn, el compliment d’aquest criteris contribuirà al fet que aquestes instal·lacions puguin esdevenir un element que ajudin a preservar, en el seu àmbit d’influència, aquelles espècies que no hi tenen una interacció directa. Tot plegat s’afegeix al benefici ambiental que suposa la generació d’energia neta i renovable a partir d’un recurs autòcton.
Aquest document, que s’afegeix al manual ‘Criteris ambientals en els projectes de parcs fotovoltaics terrestres’, serà un document viu, i s’actualitzarà a mesura que es disposin de nous coneixements i evidències que permetin avançar en aquesta matèria. La guia ha de contribuir a facilitar la transició cap a un nou model més net, sostenible, just i participatiu, en el qual la preservació de la biodiversitat també hi sigui present.
Vilahur també ha avançat que, en aquest marc de col·laboració amb el sector i les entitats del món ambiental, s’impulsarà un protocol per agilitar la tramitació per a la repotenciació dels parcs eòlics ja existents, de manera que puguin incrementar la seva capacitat de manera més ràpida tot reduint el seu impacte en l’entorn.