El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, ha lamentat la mort de l’escriptor Joan Perucho, al qual s’ha referit com “una de les personalitats més singulars de la cultura catalana del segle XX”. Jordi Vilajoana ha destacat la prolífica obra de Perucho, com a poeta, novel·lista, crític d’art, bibliòfil i gastrònom, així com la seva relació amb l’art i els artistes. El conseller ha enviat una carta de condol a la seva vídua, Lluïsa Cortés.

 El conseller de Cultura ha recordat que la Generalitat va dedicar una exposició d’homenatge a l’escriptor l’any 1998 al Centre d’Art Santa Mònica. Amb el títol El món de Joan Perucho. L’art de tancar els ulls, l’exposició recreava el món imaginari de l’escriptor, alhora que examinava la seva relació amb les arts plàstiques i repassava la seva biografia. La mostra, organitzada pel centre KRTU amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, va ser comissariada pel crític Julià Guillamón, amb la col·laboració de Daniel Giralt-Miracle. La Biblioteca de Catalunya també va acollir un acte d’homenatge a Perucho, organitzat per la ILC,  amb motiu del vuitantè aniversari de l’escriptor, celebrat l’any 2000.

 Pel que fa a la seva obra, el conseller de Cultura ha destacat que va ser traduïda a més de vint idiomes i s’ha referit a “la gran imaginació de Perucho, que es reflectia en una literatura protagonitzada per la màgia i les plantes màgiques, els vampirs, els autòmats o els sants del desert”.

Joan Perucho, nascut a Barcelona el 1920, havia rebut, entre d’altres distincions, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, l’any 1991; el Premi Nacional de Literatura, que atorga el Govern català, l’any 1995; la Medalla al Mèrit Artístic, de l’Ajuntament de Barcelona, el 2002, i el Premi Nacional de Lletres, del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, també l’any passat.

Barcelona, 30 d’octubre de 2003