Cultura

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura fa públics els guardonats d'enguany

L'acte de lliurament se celebrarà el pròxim 27 de setembre al TNC

query_builder   8 setembre 2004 14:57

event_note Nota de premsa

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura fa públics els guardonats d'enguany

L'acte de lliurament se celebrarà el pròxim 27 de setembre al TNC

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix la consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha anunciat els guardonats d’enguany. Són els següents:

 Joan Colom Premi Nacional d’Arts Visuals

 Isabel Coixet Premi Nacional de Cinema i Audiovisual

 Artur Blasco  Premi Nacional de Cultura Popular

 Sol Picó Premi Nacional de Dansa

 FAD (Foment de les Arts Decoratives)  Premi Nacional de Disseny

 Enderrock  Premi Nacional al Foment de l’Ús de la Llengua Catalana

 Emili Teixidor Premi Nacional de Literatura

 Alícia de Larrocha Premi Nacional de Música

 Manel Risques i Ricard Vinyes, per l’exposició Les presons de Franco i  OVNI     (Observatori de Vídeo No Identificat) Premi Nacional de Patrimoni Cultural (ex aequo)

 Vilaweb Premi Nacional de Periodisme

 Josep Maria Pou  Premi Nacional de Teatre

Joan Colom (Barcelona, 1921)

El fotògraf Joan Colom ha estat guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Visuals per l’exposició retrospectiva que va presentar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), de maig a juny de l’any passat, comissariada per David Balcells i Jorge Ribalta. El jurat ha valorat que Colom “ha renovat radicalment el llenguatge fotogràfic modern, especialment a partir del treball realitzat sobre el Barri Xinès de Barcelona. Si en l’art modern existeix un vincle essencial entre els llenguatges artístics i la ciutat i els barris que la integren, potser no hi ha un altre artista que reflecteixi els carrers de Barcelona com Joan Colom”.

Isabel Coixet (Barcelona, 1962)

La cineasta Isabel Coixet ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cinema i Audiovisual per la pel·lícula Mi vida sin mi. El film, produït per El Deseo, ha estat presentat a diversos festivals. Va obtenir cinc candidatures als premis Goya, i va ser guardonada amb el premi al millor guió adaptat.

Artur Blasco (Barcelona, 1933)

El jurat li ha atorgat el Premi Nacional de Cultura Popular per “la incansable labor de recuperació, restitució, difusió i dinamització de la cultura popular pirinenca al llarg de 40 anys, emmarcada en les trobades d’acordionistes, els tallers de promoció, la divulgació del cançoner i l’obertura del museu de l’acordió d’Arsèguel”. Blasco ha centrat la seva tasca en el desenvolupament d’iniciatives de recerca i documentació del cançoner popular de les comarques del Pirineu, però també en el de la difusió i promoció de l’acordió diatònic.

Sol Picó (Alcoi, 1967)

Ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Dansa per l’espectacle La dona manca o Barbie superstar, estrenat el 27 de maig del 2003 a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya. El jurat ha valorat també la seva trajectòria professional i la seva aportació al món de l’espectacle amb els seus darrers treballs. Ballarina i coreògrafa, Sol Picó va fundar la seva companyia l’any 1993.

FAD (Foment de les Arts Decoratives)

El jurat ha decidit atorgar al Foment de les Arts Decoratives (FAD) el Premi Nacional de Disseny “perquè durant cent anys, del 1903 al 2003, aquesta entitat barcelonina ha treballat incansablement en la promoció i la difusió de l’arquitectura i el disseny a l’Estat espanyol”. Així mateix, el Premi destaca l’Any del Disseny que el FAD va organitzar el 2003, amb motiu del seu centenari.

Enderrock

La revista Enderrock ha estat distingida amb el Premi Nacional al Foment de l’Ús de la Llengua Catalana amb motiu de la celebració, l’any passat, del seu desè aniversari. El jurat ha valorat que la publicació “s’ha convertit en un mitjà de referència d’alta qualitat en el món de la música popular catalana, amb una àmplia audiència entre els joves de tot el nostre àmbit lingüístic”.

Emili Teixidor (Roda de Ter, 1933)

Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura per la seva novel·la El pa negre (Columna, 2003), amb la qual ja ha obtingut els premis Joan Crexells i Lletra d’Or. Va estudiar dret, filosofia i lletres, periodisme i magisteri. Conrea especialment el gènere de la novel·la, amb títols com Sic transit Gloria Swanson (1979) i Retrat d’un assassí d’ocells (1988), i s’ha especialitzat en literatura juvenil. És col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació.

Alícia de Larrocha (Barcelona, 1923)

El jurat ha distingit la pianista Alícia de Larrocha amb el Premi Nacional de Música pel “seu alt nivell d’interpretació musical que l’han fet assolir una gran projecció internacional durant el conjunt de la seva carrera artística, portant el valor de la música catalana arreu del món, i  especialment, pel seu concert de comiat amb l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya”.

L’exposició Les presons de Franco i OVNI

El Premi Nacional de Patrimoni Cultural ha estat concedit ex aequo a Manel Risques i Ricard Vinyes pel comissariat de l’exposició Les presons de Franco, presentada al Museu d’Història de Catalunya, i al projecte OVNI (Observatori de Vídeo No Identificat). De la mostra Les presons de Franco, el jurat ha valorat “la qualitat de l’exposició en el model que suposa per a la recuperació del patrimoni, de la memòria i de la història”. El jurat ha destacat d’OVNI que “al llarg dels seus deu anys d’existència ha compilat uns arxius temàtics amb més de 700 documents i obres que tenen la voluntat de facilitar una crítica de la cultura contemporània utilitzant diferents estratègies: vídeo art, documental independent, arqueologia dels mass media”.

Vilaweb

El jurat ha atorgat el Premi Nacional de Periodisme al portal Vilaweb i als seus creadors, Vicent Partal i Assumpció Maresma, “pel caràcter fundacional del seu treball en el camp del periodisme digital, que combina rigor, immediatesa, anàlisi i diversitat”. Creat el 1995 amb el nom d’Infopista, va adoptar el nom actual el 1996. Va ser el primer directori local en català i va evolucionar cap als mètodes del periodisme electrònic.

Josep Maria Pou (Mollet del Vallès, 1944)

L’actor Josep Maria Pou estat distingit amb el Premi Nacional de Teatre pel “mestratge i veritat aconseguits en les seves interpretacions de Celobert, de David Hare, al Teatre Romea de Barcelona, i Bartleby, l’escrivent, de Herman Melville al Teatre de Salt (Girona), al llarg de la temporada 2003”.

El lliurament dels premis, dotats cadascun amb 18.030 euros (tres milions de pessetes), està previst per al pròxim 27 de setembre, a les nou del vespre, al Teatre Nacional de Catalunya, en el transcurs d’un acte presidit pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Composició del jurat

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, presidit per la consellera Mieras, està format per: Jordi Balló, Xavier Barral i Altet, Manuel Borja-Villel, Antoni Cots, Gabriel Ferrater, Joan Fradera, Anton Granero, Isidor Marí, Ferran Mascarell, Anna M. Moix, Marcos Ordóñez, Ferran Rella, Moisés Rodríguez i Sergio Vila Sanjuan. També assisteix a les reunions la directora general de Promoció i Cooperació Cultural, Assumpta Bailac.

Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel Govern l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. D’acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l’any anterior.

En l’edició de l’any passat, els guanyadors van ser: Albert Ràfols Casamada (Arts Visuals), Anna Lizaran (Teatre), El 9 esportiu de Catalunya (Foment de l’Ús de la Llengua Catalana), Carles Bosch i Josep Maria Domènech (Cinema i Audiovisual), Andrés Corchero (Dansa), el Festival Internacional de Música de Cantonigrós (Cultura Popular), Daniel Giralt-Miracle (Disseny), Museu Episcopal de Vic (Patrimoni Cultural), Màrius Sampere (Literatura), Mònica Terribas (Periodisme) i Montserrat Caballé (Música).

Barcelona, 8 de setembre de 2004

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia