Espadaler: “La millora dels serveis públics és un eix estratègic del Govern i la millora del servei públic de la justícia, una prioritat central del Departament. Els principals beneficiaris de la justícia gratuïta són els col·lectius més vulnerables”
- El Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana pacten destinar 8 milions d’euros addicionals el 2025 per aplicar millores en les condicions del servei. La partida pressupostària passa de 64 MEUR a 72 MEUR
- L’Acord crea nous mòduls com ara el d’assistència a menors atesos en els Barnahus, a víctimes de violències masclistes internes en centres penitenciaris o el de procediment de concurs de persona física
- Inclou una clàusula de millora revisable si durant el mateix exercici augmenta la dotació pressupostària
- Segons el darrer informe del Observatorio de Justicia Gratuita, Catalunya és la comunitat que més inverteix en justícia gratuïta
- Les millores donen resposta a reivindicacions històriques de l’advocacia del torn d’ofici
- Amb l’Acord adoptat s’inicia la tramitació del Conveni per tal que sigui d’aplicació a partir de l’1 de gener de 2025
- El conseller Espadaler i la presidenta del CICAC, Marta Martínez i Gellida, han signat l’addenda de la millora del conveni de foment del català de l’any 2024 que referma la determinació del Departament de Justícia per a la promoció de l’ús del català en l’àmbit judicial
La millora dels serveis públics és un eix estratègic de l’actuació del Govern per a la present legislatura. En conseqüència, la millora del servei públic de la justícia és una prioritat central del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, ha subratllat el conseller Espadaler, que ha afegit que els principals beneficiaris de la justícia gratuïta són els col·lectius més vulnerables. Per avançar en aquesta direcció, cal incidir en molts aspectes i cal treballar conjuntament amb institucions (Administració de justícia, Ministeri de Justícia, Consell General del Poder Judicial) i amb els operadors, entre d’altres, els col·legis d’advocats, aplegats sota el Consell de l’Advocacia Catalana. Ambdues institucions –Departament i Consell– són cabdals en el nostre ordenament jurídic, i fan possible un accés en condicions d’igualtat de tota la ciutadania al servei públic de la justícia.
En aquest sentit, el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana ha assolit un Acord de gran importància per a la millora de la justícia gratuïta, que fa possible garantir i consolidar el servei públic del torn d’ofici. El conseller Espadaler ha assenyalat que “millorar la justícia gratuïta representa aprofundir en la seva accessibilitat” i ha afegit que “l’Acord que anunciem avui va molt mes enllà i és molt més que una millora –justa i necessària– de la retribució del torn d’ofici. Es tracta d’un Acord que s’amplia i que incorpora més col·lectius, especialment el de les persones més vulnerables (menors atesos en els Barnahus, víctimes de violències masclistes internes en centres penitenciaris o el de procediment de concurs de persona física). El que fem avui és, sobretot, reforçar la institució jurídica que emana de la Constitució espanyola en l’article 119 i de l’Estatut d’autonomia de Catalunya en l’article 106 i que garanteix l’accés igualitari a la justícia. Tant el torn d’ofici com la justícia gratuïta són dues peces fonamentals del nostre Estat de Dret”. “Avui també signem una addenda al Conveni entre el Departament de Justícia i el CICAC per impulsar l’ús del català en el torn d’ofici. Aquesta millora es situa exactament en la mateixa línia de millorar el servei públic de la justícia”, ha afegit Espadaler.
Aquest Acord, a més, no és un acord puntual sinó que suposa un punt d’inflexió en la situació que es trobava fins ara el torn d’ofici, i comporta la voluntat del Govern de la Generalitat de Catalunya de seguir treballant en aquesta línia, conjuntament amb el Consell de l’Advocacia Catalana, per tal de dignificar les condicions de prestació del servei per part dels professionals, atenent reivindicacions històriques d’aquets col·lectiu i, al mateix temps, consolidar en el futur aquet servei tan essencial per al conjunt de la ciutadania.
L’Acord, que ara iniciarà el seus tràmits per a la propera signatura, augmenta en 8 milions d’euros la partida de cara a l’any vinent, passant de 64 MEUR a 72 MEUR, que es destinaran exclusivament a millorar les condicions dels advocats i advocades. És el resultat d’un procés de diàleg entre el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana, que no acaba amb aquest Acord, sinó que també té la voluntat de continuar obert per tal d’abordar altres aspectes rellevants de la millora del servei públic de la justícia en els propers mesos, especialment quan s’aprovi definitivament la Llei d’eficiència del servei públic de justícia, actualment en tràmit.
Aquesta partida de 8 milions d’euros, que incrementa en un 13,2% les aportacions totals del Govern a les retribucions dels advocats i advocades inscrits en el sistema de justícia gratuïta, servirà per:
·Augmentar les retribucions dels diferents mòduls del torn d’ofici i atenció al detingut (TOAD) entre un 2% i un 25,6%. Per exemple, s’actualitzen els imports del procediment monitori en un 10% o els de l’apel·lació penal en un 25,6%.
- Incorporar una compensació econòmica de 50 euros per disponibilitat durant les guàrdies en els partits judicials sense torn de guàrdia de penal-detinguts, violències masclistes, estrangeria i menors infractors.
- Crear nous mòduls com ara el d’assistència a menors atesos en els Barnahus, a víctimes de violències masclistes internes en centres penitenciaris o el de procediment de concurs de persona física.
- Incrementar els professionals de guàrdia en aquells partits judicials que actualment pateixen un dèficit d’efectius.
- Ampliar la compensació de les actuacions de mediació encara que l’acord sigui només parcial.
- Aplicar nous criteris, més objectius, en determinats mòduls.
- Aconseguir un major reequilibri territorial en la prestació del servei.
El conseller ha agraït al CICAC i als i les advocades que exerceixen al torn d’ofici el seu compromís en aquest Acord, així com a la presidenta del CICAC i a la seva junta la predisposició per dialogar i avançar en un tema tan sensible com aquest: “Amb aquest Acord s’aconsegueix un equilibri just entre les condicions de la prestació de serveis professionals i la millora de l’atenció a les persones beneficiàries del torn d’ofici i de la justícia gratuïta, que comporta garantir l’accés a la Justícia en condicions d’igualtat”, ha dit Espadaler.
El conseller també ha destacat que aquest Acord s’emmarca en un context més ampli de normalització de les relacions institucionals amb el conjunt d’actors del servei públic de la justícia, que ja va tenir una primera concreció en la recent reunió de la Comissió Permanent de l’Observatori Català de la Justícia. Espadaler ha indicat que “la voluntat del Departament de Justícia és treballar en les properes setmanes en la mateixa línia pel que fa a altres col·lectius professionals, com els procuradors i els pèrits judicials”.
L’Acord més important dels darrers 15 anys
La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Marta Martínez i Gellida, ha destacat que aquest “és l’acord pel torn d’ofici més important dels últims 15 anys i un pas essencial que trenca el bloqueig que arrossegàvem des de fa massa anys, però també som molt conscients que no resol encara totes les necessitats que tenim”.
Martínez ha afegit que “ara donem una primera resposta a les necessitats més urgents, però hem de seguir treballant per avançar de la mà del Departament cap a un gran acord d’estabilitat que blindi en el temps les condicions del torn d’ofici i permeti recuperar totes les pèrdues acumulades al llarg dels anys”. “Avui construïm plegats els fonaments per seguir dotant el TOAD i els seus professionals del reconeixement que es mereixen”, ha afegit la presidenta del Consell.
L’Acord entre el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana es formalitzarà per escrit en les properes setmanes i serà d’aplicació per a tots els advocats i advocades a partir del mateix 1 de gener. Aquestes noves condicions estan garantides per a tot el 2025. El Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana continuaran treballant per afegir-hi noves millores durant l’exercici pressupostari 2025.
Impuls del català en el torn d’ofici
Durant la reunió s’ha signat l’addenda de la millora del Conveni de foment del català per a l’any 2024 que incrementa el seu import en 105.000 euros. En aquest acte s’ha signat l’addenda al conveni amb el CICAC per al foment de la llengua catalana en el torn d’ofici, mitjançant la qual s’augmenta al voltant d'un 30 % la partida pressupostària que passarà dels 350.578 euros actuals als 455.578. L'objectiu de l'increment acordat en el Consell Executiu del passat 5 de novembre és seguir impulsant i fomentant l'ús del català en la justícia, específicament en el torn d'ofici. La inscripció al programa és totalment voluntària, i els advocats que s'acullen reben un complement per cada actuació desenvolupada en català en el marc de l'assistència jurídica gratuïta, com una demanda, contestació o recurs. L'increment de professionals inscrits ha estat d’un 5,3 % i la pujada del conjunt d'actuacions va ser de prop d'un 27 % en comparació del mateix període de l'any anterior.