1. Afirma que per aconseguir-ho “calen nous instruments i recursos”, i que aquests s’han de definir “de forma alineada entre el govern, les empreses i els agents del sistema”
  2. “Catalunya ha de ser part de la resposta europea als reptes que planteja el món, que cada vegada són més canviants”, ha assegurat
La consellera Romero durant la cloenda del II Congrés Eurecat
La consellera Romero durant la cloenda del II Congrés Eurecat
{"name":"2024/11/18/15/59/55a494af-3224-4fc7-a7b9-29c5afa88495.JPG","author":"Departament d'Economia i Finances","type":"0","location":"0","weight":3346916}

La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha assegurat avui que “Catalunya genera un gran estoc de coneixement, però l’assignatura pendent és mobilitzar-lo i posar-lo en valor”. Romero, que avui ha clos el II Congrés Eurecat, ha recordat que, en els darrers 20 anys, Catalunya ha fet una aposta molt potent per la recerca i el coneixement “que ens ha portat a ser el 0,1% de la població i a generar l’1% dels papers publicats”, però també ha advertit que “tot aquest coneixement publicat no genera riquesa ni llocs de treball al territori”.

“Els instruments i els recursos que hem utilitzat fins ara per generar coneixement no són els mateixos que ens han de permetre valoritzar-lo; calen nous instruments i nous recursos, hi ha molta feina per fer”, ha afirmat. Per això, ha subratllat la necessitat que tots els agents del sistema treballin “estratègicament i de forma conjunta” per definir aquests instruments, “perquè avui no els tenim definits com a país”.

“Teniu el Govern al costat, tant les empreses com els centres de recerca i tecnològics, les universitats i tots els agents del sistema, però necessitem fer-ho ràpid”, ha remarcat.

En aquest sentit, la consellera ha reiterat la necessitat “d’alinear estratègies” entre el sector públic i el privat perquè així “multipliquem la nostra competitivitat”, i ha posat en valor el paper d’Eurecat, “que ha de fer de ròtula entre l’administració, les empreses i els centres de recerca i tecnològics”.

Durant la seva intervenció, Romero s’ha referit a l’informe Draghi per impulsar la competitivitat d’Europa, que insta els països a ser més autosuficients i tenir més sobirania estratègica. La consellera ha explicat que “Catalunya s’ha de posicionar com una part de la solució europea per donar resposta als reptes que planteja el món i que cada vegada són més canviants”. “Hem de tenir molt clar quina volem que sigui la nostra aportació a aquestes respostes”, ha conclòs.


Cal una indústria “sostenible, digital, competitiva i innovadora”

La consellera ha assegurat que la voluntat del Govern és assolir una indústria “sostenible, digital, competitiva i innovadora”. I s’ha referit específicament a les pimes, “a les quals hem d’ajudar a innovar, perquè són el 99% del teixit econòmic de Catalunya”, i als reptes que té el Govern en àmbits com el de la descarbonització”.

Finalment, Romero ha apuntat que aquesta estratègia s’ha de dur a terme d’una manera “ràpida i accelerada”, perquè “no podem perdre temps; les solucions les hem de donar ja, no d’aquí a 10 anys”. També ha manifestat que l’alineació d’estratègies entre els sectors públic i privat s’ha de fer “amb generositat, ambició i un diàleg constant”, perquè “si som generosos compartint aquesta ambició arribarem més lluny”.

2  

Imatges

La consellera Romero durant la cloenda del II Congrés Eurecat

La consellera Romero durant la cloenda del II Congrés Eurecat 3346916

La consellera Romero durant la cloenda del II Congrés Eurecat

La consellera Romero durant la cloenda del II Congrés Eurecat 3175285

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 62785