Cultura

El conseller de Cultura inaugura demà a la Galera els actes commemoratius del 700 aniversari de la vila

Jordi Vilajoana llegirà el pregó que proclama el 2003 com a any del setè centenari

query_builder   17 gener 2003 12:05

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura inaugura demà a la Galera els actes commemoratius del 700 aniversari de la vila

Jordi Vilajoana llegirà el pregó que proclama el 2003 com a any del setè centenari

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, inaugurarà demà, dissabte 18 de gener, a la Galera (Montsià), els actes commemoratius del 700 aniversari de la població del Montsià amb la lectura del pregó que proclama el 2003 com any del setè centenari. L’acte tindrà lloc a dos quarts de set de la tarda, al casal cultural de la Galera (carrer Peixateria, s/n). Acompanyarà el conseller el coordinador territorial de Cultura a les Terres de l’Ebre, Josep-Sebastià Cid. També hi serà present el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, i l’alcalde de la Galera, Gonçal Tomàs.

Prèviament a la lectura del pregó, l’historiador local Miquel Garcia Baylac, presentarà i explicarà la primera referència documental, escrita en llatí i datada el 19 de gener de 1303, de l’existència de la població. Es tracta d’una sentència reial fruit d’un conflicte entre la Galera i la població de Godall, també al Montsià. El document estableix el vassallatge que els nous habitants de la Galera procedents de Godall han de continuar servint al seu senyor, Ramon de Centelles.

Posteriorment a la proclamació del setè centenari, a les set de la tarda, el conseller Vilajoana lliurarà els premis als dos guanyadors del concurs local convocat per al disseny del cartell i el logotip del setè centenari. Els actes d’inauguració del 700 aniversari clouran a la Torre de la Galera, del segle XIV, amb l’encesa del cartell lluminós 700 ANYS.

Al llarg de 2003, la comissió encarregada dels actes commemoratius ha programat una quarantena d’activitats, entre les quals destaquen: la presentació d’una ruta turística i cultural de la Galera; un curs de jota galerenca; la recuperació i promoció de l’aiguardent galerenc, i la presentació d’un treball de recerca dels antics oficis practicats al municpi entre el 1850 i el 1950.

Barcelona, 17 de gener de 2003