1. El projecte preveu la construcció d’una canonada, en gran part soterrada, de 3,7 quilòmetres entre un nou dipòsit que es construirà a Sant Martí Sarroca i la carretera BP-2121, a Pacs del Penedès
  2. Les obres, amb un cost de 2,2 milions d’euros a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), permetran connectar aquests dos municipis a la xarxa regional de l’Ens Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), incrementant la garantia d’abastament d’aigua


  1. La Comissió d’urbanisme emet també informe favorable a la modificació del planejament d’Igualada per construir una residència universitària i 36 habitatges amb protecció oficial
  2. Aprovada l’actualització del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de Sitges que inclou 1.123 elements, 20 més que l’anterior
Imatge{"name":"2024/11/19/11/12/9ecbbac1-8fee-429f-9efd-db340d7dccf9.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":480591}



La Comissió territorial d’urbanisme del Penedès ha aprovat avui el projecte per connectar Castellví de la Marca i Sant Martí Sarroca a la xarxa regional de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), incrementant així la garantia d’abastament d’aigua d’aquests dos municipis de l’Alt Penedès. Les obres, finançades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tindran un cost de 2,2 milions d’euros i seran executades per l’ATL.

El projecte inclou la construcció d’una canonada soterrada al llarg de la major part del seu recorregut de 3,7 quilòmetres, que començarà en el nou dipòsit que es construirà a la masia de Can Rigol de Sant Martí Sarroca i acabarà a la carretera BP-2121, a Pacs del Penedès. Pel camí, travessarà també el terme municipal de Santa Margarida i els Monjos. El projecte aprovat per la Comissió d’urbanisme és només el que afecta la part de la canonada que travessa sòl no urbanitzable, que és el que entra dins de les seves competències.

El dipòsit, de 400 m3 de capacitat, es construirà en una finca privada, Can Rigol, de la qual s’expropiaran 1.270 m2. Estarà dividit en dues parts, el que permetrà fer-hi treballs de neteja i desinfecció de dipòsits sense haver de tallar el servei. Tant la canonada com el dipòsit s’han dimensionat per un cabal mig diari de 292 m3 al dia, i un cabal punta de 345 m3 diaris.

Per a la definició del traçat de la nova canonada i la ubicació de les instal·lacions s’ha buscat la mínima afectació a les parcel·les agrícoles i a les rieres, amb especial atenció a la ubicació del dipòsit. Tot i que no es tracta d’un indret protegit, sí és un espai natural amb alta sensibilitat ambiental. De fet, el projecte preveu plantacions vegetals en les zones planeres circumdants del dipòsit i en un talús proper per minimitzar l’impacte visual, així com pintar les parets de formigó amb tonalitats autòctones.

Aquestes obres, aprovades pel consell d’administració de l’ACA, garantiran l’abastiment d’aigua dels municipis de Castellví de la Marca i part de Sant Martí Sarroca des de la xarxa d’ATL de Pacs del Penedès. Els treballs començaran el proper mes de gener i estaran enllestides l'estiu del 2025.

Residència universitària i pisos protegits a Igualada

D’altra banda, la Comissió també ha emès informe favorable a una modificació del planejament municipal d’Igualada que permetrà la construcció d’una residència universitària vinculada al Campus Universitari Igualada-UdL i 36 habitatges amb protecció oficial.

La modificació abasta dues àrees d’Igualada. La primera és el xamfrà del passeig de mossèn Cinto Verdaguer amb carrer de Sant Josep. Aquí es canvia l’ús d’equipament esportiu privat pel d’equipament públic, el que permetrà construir-hi la residència universitària. Així es donarà resposta a una necessitat d’allotjament dels estudiants manifestada pel rectorat de la Universitat de Lleida.

L’ús esportiu es traslladarà a la segona àrea, la de la confluència entre l’Avinguda Pau Casals i el carrer Tulipes. Aquí, l’ús esportiu privat s’incrementarà en 130 m2. És en aquesta àrea on també es construirà un edifici de 36 pisos amb protecció oficial.

La Comissió d’urbanisme del Penedès ha emès avui un informe favorable a aquesta modificació del planejament d’Igualada que, no obstant, haurà de rebre l’aprovació de la Comissió de Territori de Catalunya.

Més de 1.120 elements protegits a Sitges

Finalment, la Comissió ha donat el vistiplau final a la modificació i ampliació del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i catàleg del municipi de Sitges, que inclou un total de 1.123 elements. L’actualització substitueix l’anterior catàleg, aprovat el 1991 i que contenia vint elements menys.

Amb la revisió del catàleg, l’Ajuntament actualitza l’instrument de gestió i conservació dels béns patrimonials del municipi incorporant, a més dels elements i conjunts arquitectònics que ja regulava l’anterior, nous elements arqueològics, paleontològics, naturals, ambientals, paisatgístics, socioculturals i etnològics.

El Pla estableix els mecanismes de protecció i les mesures de conservació i gestió de 1.123 béns, distribuïts de la següent manera: béns arquitectònics (629 elements); béns arquitectònics (24 conjunts); béns arqueològics i paleontològics (33 elements); béns ambientals i paisatgístics (220 elements); béns naturals (202 elements), i béns socioculturals i etnològics (15 elements).


La Comissió ja havia aprovat anteriorment la modificació del Pla especial de protecció, però havia suspès la seva entrada en vigor fins que l’Ajuntament presentés un text refós on donés compliment a algunes prescripcions. Avui, la Comissió ha donat el seu vistiplau a aquest text refós.