- La col·lecció, formada per més de 7.000 diapositives, formarà part de la Cartoteca de l’Institut i es digitalitzarà per facilitar-ne la consulta i ús públic
L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha rebut avui la donació del fons documental del geòleg Jordi Corominas, pioner en l'estudi de les esllavissades a Catalunya. Aquesta valuosa col·lecció, formada per més de 7.000 diapositives, es custodiarà a la Cartoteca de l’ICGC i es digitalitzarà per permetre l’accés i descàrrega gratuïta. L’acte de recepció del fons i de reconeixement de la tasca d’aquest geòleg ha tingut lloc avui a la seu de l’ICGC.
Corominas és professor emèrit d’Enginyeria Geològica a l’Escola de Camins de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Al llarg de la seva trajectòria professional i acadèmica ha recopilat un ampli fons propi de fotografies d’esllavissades i altres moviments del terreny ocorreguts a Catalunya, que ha donat suport als seus estudis de recerca, a treballs cartogràfics i a accions docents i divulgatives. Ha estat un dels iniciadors de l’estudi de les esllavissades a casa nostra des d’una perspectiva científica. Junt amb els seus col·legues contemporanis, es va trobar amb una important mancança d’informació d’aquesta naturalesa, fet que ha mirat de suplir amb un treball sistemàtic de documentació gràfica.
El fons el formen prop de 7.000 diapositives, datades entre el 1979 i el 2000 i degudament localitzades, que il·lustren la incidència de les esllavissades al territori català i andorrà. També documenta altres perills geològics, com les crescudes fluvials i torrencials i els enfonsaments del terreny.
La seva consulta pública permetrà disposar d’una informació de base per a nous estudis i treballs en la matèria, com a registre d’activitat o d’indicis d’inestabilitats del terreny a prendre en consideració en el futur. Per tant, constitueix una eina clau per aprofundir en el coneixement i l'anàlisi dels riscos geològics, i permet un accés a la documentació històrica de fenòmens naturals del nostre territori complementària als geoserveis d’aquesta temàtica que elabora l’ICGC.
De fet, la col·lecció de Corominas no és rellevant només per a investigadors i tècnics, sinó que fomenta la consciència pública sobre els riscos i el patrimoni geològic. Es tracta d'una eina útil en la gestió territorial i per millorar la resposta davant dels riscos naturals en el futur.
La Cartoteca de Catalunya, un pol de coneixement
La Cartoteca és l’arxiu de documentació de l’ICGC i conté més de 350.000 mapes, fotografies, llibres i imatges singulars, de les quals més de 92.000 estan digitalitzats i es poden descarregar lliurement des de la Cartoteca digital A més, custòdia la Fototeca de Catalunya, el catàleg de fotografia aèria que és testimoni de l’evolució del territori des del segle XX.
És, per tant, un pol de coneixement científic en contínua expansió, enriquit amb fons de grans figures com Pau Vila, Leonor Ferrer o Reparaz, que la posiciona com un referent en el coneixement i la gestió del territori català.