Va ser una delineant, mestra i activista barcelonina que es va convertir en la primera dona a obtenir el títol de delineant a Catalunya i a l'Estat espanyol, l’any 1905
- L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en custodia l’arxiu personal i professional i coorganitza l’exposició Leonor Ferrer. Una vida entre línies que es pot visitar gratuïtament al Palau Robert fins el 2 de febrer de 2025
- L’Ajuntament de Barcelona va aprovar donar el nom de Leonor Ferrer al tram del carrer de Lleida en la Ponència del Nomenclàtor del passat 21 de març, dins l’estratègia de feminització dels carrers de la ciutat
Aquest matí s’ha descobert a Barcelona la placa del nou carrer dedicat a Leonor Ferrer Girabau (1874-1960), delineant, mestra i activista barcelonina. El nou carrer es troba al Poble-sec, en un espai entre el passeig de Santa Madrona i el carrer de Lleida i al costat de la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Precisament, va ser l’ICGC qui va promoure la proposta per dedicar un espai públic de la ciutat a Ferrer com un reconeixement de qui fou pionera en aquest àmbit.
A l’acte d’avui hi ha participat la consellera tècnica del districte de Sants-Montjuïc, Núria Pey; el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Antonio Magariños; Gemma Ferrer Ponsa, familiarde Leonor Ferrer; la cap de la Cartoteca de Catalunya de l'ICGC, Noelia Ramos, iJosep Guzman, president del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), entre altres.
El carrer de Leonor Ferrer es va aprovar en la Ponència de Nomenclàtor de l’Ajuntament el passat mes de març, donant continuïtat a la feminització del nomenclàtor que busca reconèixer la tasca de dones representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista, professional o de la cultura i la ciència.
L’acte de descoberta de la placa se suma als actes de commemoració del 150è aniversari del naixement de Ferrer.
Leonor Ferrer va ser una delineant, mestra i activista barcelonina, nascuda a l’actual carrer de la Concòrdia del Poble-sec, que es va convertir en la primera dona a obtenir el títol de delineant a Catalunya i a l'Estat espanyol, l’any 1905. Aquest assoliment la va consolidar com una pionera en un àmbit tradicionalment masculí.
Al 1898, va superar les proves d’accés a telefonista per a la seu de Barcelona de la Societat General de Telèfons i només tres anys després va ser nomenada responsable de la Secció de Dibuix. Durant els trentaanys següents, va treballar-hi com a cap de delineació i va liderar un equip format per dones i homes.
Ferrer sempre va defensar la delineació com una sortida professional tècnica i ben remunerada per a les dones i, fins i tot, es va dedicar al seu ensenyament. Inicialment va impartir classes a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona i, més endavant, va fundar la seva pròpia acadèmia de delineació per a dones al Poble-sec de Barcelona.
A la darrera etapa de la seva vida professional, a partir de 1936, va exercir com a mestra d’escola a les Illes Balears.
El fons documental i la commemoració del seu naixement
La commemoració del 150è aniversari de Leonor Ferrer ha estat precedida per un exhaustiu procés de recerca. L’any 2009, familiars de la delineant van visitar la Cartoteca de Catalunya, a la seu de l’ICGC, per explorar el valor de la seva col·lecció de mapes de ciutats.
Encara que la col·lecció era limitada, els mapes es trobaven en excel·lent estat i reflectien l’interès de Ferrer per crear la seva pròpia cartoteca. Finalment, la família va dipositar a l’ICGC no solament els mapes sinó tot l’arxiu personal i professional de Ferrer.
Per valorar adequadament la tasca de Leonor Ferrer com a cartògrafa i activista en la professionalització de les dones, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica va proposar que el 2024 es commemorés oficialment el 150è aniversari del seu naixement. De la seva banda, la Ponència de Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar al març la proposta de l’ICGC per donar el nom de Leonor Ferrer al darrer tram del carrer de Lleida, més enllà del passeig de Santa Madrona, al costat de la seu d’aquest institut.
En el marc d’aquesta commemoració, fins el proper 2 de febrer de 2025 es pot visitar gratuïtament al Palau Robert l’exposició Leonor Ferrer. Una vida entre línies, comissariada per Noelia Ramos. L’actualitat de totes les activitats entorn de l’exposició es pot seguir a la web anyleonorferrer.gencat.cat.
El Centre d'Estudis i Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC) també organitza rutes guiades per 'L’entorn veïnal i històric de Leonor Ferrer'.