Cultura

El TERMCAT admet 72 neologismes com lambada, canó de projecció, micròfon de pinça i xéquel

D'àmbits com l'arqueologia, el ball, l'electrònica, l'homeopatia i la informàtica

query_builder   8 novembre 2002 12:50

event_note Nota de premsa

El TERMCAT admet 72 neologismes com lambada, canó de projecció, micròfon de pinça i xéquel

D'àmbits com l'arqueologia, el ball, l'electrònica, l'homeopatia i la informàtica

Lambada, canó de projecció, micròfon de pinça i xéquel són alguns del 72 nous termes catalans admesos pel Consell Supervisor del Centre de Terminologia TERMCAT durant el segon quadrimestre d’enguany i publicats recentment pel Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), per mitjà d’una resolució del director general de Política Lingüística, Lluís Jou.

Els 72 neologismes pertanyen a àmbits diversos com ara l’arqueologia, el ball, l’electrònica, l’homeopatia i la informàtica. Entre els d’arqueologia, es troben formes com ara aristoencèfal, euencèfal i oligoencèfal, que fan referència a la classificació dels individus segons la capacitat cranial. També s’han aprovat les formes sicle i l’esmentada xéquel, que responen a un mateix ètim hebreu, però que designen respectivament una antiga moneda d’origen babilònic i la moneda actual d’Israel. Al camp de l’homeopatia corresponen dinamització, sucussionar i altres termes relacionats, que es refereixen a procediments de preparació dels medicaments.

El Consell Supervisor del TERMCAT ha normalitzat termes informàtics com estació d’acoblament, còdec, codi font, maximitzar i minimitzar. De l’àmbit de l’electrònica i la tecnologia ha aprovat nous termes com els esmentats micròfon de pinça i canó de projecció o tiflotècnia (la part de la tècnica que tracta de l’adaptació i el desenvolupament d’avenços tecnològics per a facilitar-ne l’ús a persones amb deficiències visuals).

També s’han aprovat les denominacions de diversos balls d’origen americà, com ara capoeira (ball atlètic d’origen brasiler que simula una lluita), cúmbia, maxixe o la ja citada lambada, i també les denominacions de diversos tipus de samba (samba de breque i samba d’exaltació, entre d’altres).

Els més de 5.000 termes normalitzats fins ara pel Consell Supervisor es poden consultar a la Neoloteca, al web del TERMCAT (www.termcat.net/neoloteca). Els termes s’hi presenten amb equivalències en altres llengües i la definició corresponent.

El TERMCAT és un organisme participat per la Generalitat, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística. El Consell Supervisor s’encarrega de la fixació dels neologismes en llengua catalana.

Barcelona, 8 de novembre de 2002