- Es tracta de la promoció del Curs de formació bàsica a agents rurals amb més dones, arribant gairebé al 40% (39,45%)
- Les i els aspirants comencen a l’Escola de Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals de l’ISPC un curs de 600 hores que finalitzarà el mes de maig
- El nou curs consolida metodologies pedagògiques avançades, l’enfocament pràctic i incorpora parcialment el format on line
Aquest matí s'ha inaugurat a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) el Curs de formació bàsica a agents rurals que realitzaran 109 aspirants (43 dones i 66 homes). Es tracta de la promoció d’aquest curs amb més dones, arribant gairebé al 40% (39,45%), i amb més hores formatives.
El curs, organitzat per l’Escola de Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals de l’ISPC, consolida la metodologia formativa eminentment pràctica que ja es va aplicar en el curs selectiu 2023-2024, incrementa de 530 a 600 les hores formatives, i incorpora continguts en línia, així com dues noves unitats formatives d’identificació de flora i de fauna autòctona i invasora.
L'acte d'inauguració del Curs, ha estat presidit pel secretari general del Departament d’Interior i Seguretat Pública, Tomàs Carrión Bernal, qui s’ha dirigit a l’alumnat dient-los “sou la promoció a agent de l’escala bàsica amb un percentatge més alt de dones de tota la història del Cos, gairebé el 40%. Aquest procés per a la feminització dels cossos de Seguretat no és només incrementar el nombre de dones que hi formen part. És una estratègia per repensar les organitzacions i fer canvis reals”.
Carrión, qui ha refermat el compromís del Govern amb el creixement del cos i ser més efectius l’any 2030 a través d’un nou Pla Estratègic del Cos, ha lloat “el nivell de compromís dels Agents Rurals en la protecció de la biodiversitat i del medi natural i en la transmissió d’aquests valors a la ciutadania a través del seu tracte de proximitat”.
La directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, ha felicitat les i els aspirants ja que “l’oposició per ser Agent Rural és difícil. Cal molt d’esforç i perseverança”. I ha desitjat “sort i encerts” a l’alumnat subratllant el fet que “és imprescindible que Catalunya tingui el Cos d’Agents Rurals. Un cos que està vivint un bon moment amb més promocions que omplen la sala d’actes de l’ISPC de verd any rere any, i també pel que fa a la renovació de vehicles i de materials, imprescindible per fer la feina del dia a dia”.
Per altra banda, la directora de l’ISPC, Marta Roca Fina, ha exclamat “Enhorabona! Vostès han superat una part d'un procés selectiu complex i haver arribat fins aquí ja és tot un èxit. Avui comencen la seva fase formativa: un curs exigent, que els requerirà molta dedicació però que també gaudiran molt". Ha destacat el fet que es tracta d’una promoció de "43 dones i 66 homes que seguiran un curs dissenyat amb visió global però també al detall per adquirir les competències tècniques, així com les competències clau per a l'exercici professional: responsabilitat, treball en equip, compromís i orientació de servei". I ha posat de manifest que "des que el 2021 el Cos d’Agents Rurals es va incorporar al Departament d’Interior i Seguretat Pública, a l'ISPC som responsables de la seva formació. Amb l'experiència dels anteriors hem millorat i en aquest 3r Curs bàsic d'agents rurals consolidem la metodologia eminentment pràctica"
Antoni Mur, inspector en cap del Cos operatiu, ha subratllat en la seva intervenció “els reptes que té Cos, amb el canvi climàtic, pel que fa a increment d’incendis forestals, espècies autòctones en situació crítica o l’increment d’espècies invasores. Aquest fet requereix l’esforç de les administracions i en aquest àmbit els Agents Rurals tenim un paper fonamental”. També ha destacat el repte del “relleu generacional perquè el Cos ha acumulat un coneixement que no es pot perdre. Per aquesta raó teniu al davant un curs exigent amb continguts molt amplis, com àmplies son les feines que fem els Agents Rurals. Una formació amb prop de 200 docents amb molta experiència que voldran trobar el vostre talent i els perfils compromesos i propers amb la ciutadania”.
En la inauguració del curs, Alba Alfageme Casanova, cap del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament d’Interior i Seguretat Pública, ha impartit una conferència sobre la feminització dels cossos operatius. Posteriorment s’ha realitzat un col·loqui sobre el passat, present i futur del cos.
Creixement del Cos
El Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals 2019-2024 (PECAR) té l’objectiu d’adaptar el Cos als reptes actuals amb un increment de la plantilla. Així, properament seran nomenats amb adjudicació de plaça en el territori un total de 124 aspirants que abans d’acabar l’any hauran finalitzat les seves pràctiques. I finalitzada aquesta convocatòria, n’hi ha 2 més en curs: la promoció que comença ara el curs i la que es convoca a finals d’any que preveu la incorporació de 127 agents més. Per a més informació: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/fes-te-agent-rural/
El Curs és la tercera fase del procés selectiu de 110 noves persones funcionàries del Cos d’Agents Rurals, que va publicar el Departament d’Interior i Seguretat Pública el mes de juny de 2023 (més informació a l’enllaç: convocatòria 01/23). Finalment, hi ha hagut una renúncia a fer el curs i seran 109 persones perquè una aspirant de manera justificada ha hagut de posposar la tercera fase del procés selectiu.
La primera fase del procés va ser la d’oposició, que ha inclòs proves de coneixements de normativa mediambiental, proves físiques, mèdiques i de personalitat i entrevistes d’adequació al perfil professional. La segona fase va ser la valoració de mèrits de les persones aspirants, entre els quals es valoren els coneixements de llengua catalana, d’idiomes, de tecnologies de la informació i la comunicació, entre altres.
La formació s’organitza en 7 mòduls formatius. Destaquen els centrats en l’exercici de les funcions de policia administrativa especial i de policia judicial mediambiental, les funcions d’informació i educació ambiental i la participació en emergències que afecten el medi natural. Així com els mòduls de recursos forestals, de prevenció i investigació d’incendis forestals, de fauna, caça i pesca; d’espais naturals protegits i la biodiversitat, i el de seguretat en el treball. I incorpora de manera transversal l’autoprotecció i els procediments de seguretat, així com el desenvolupament d’habilitats de comunicació o la perspectiva de gènere.
L’assoliment dels coneixements, les habilitats i les competències per a l’exercici de les funcions de protecció mediambiental es comprovarà al llarg de tot el curs amb un sistema d’avaluació tècnica i competencial. Les persones aspirants que superin aquest curs, passaran a la quarta fase del procés selectiu, que és un període de pràctiques de 6 mesos de treball operatiu en dues comarques diferents, i que tindrà lloc, previsiblement, de juny a novembre de 2025.
Aquesta convocatòria és la segona d’un conjunt de tres que ha permetre l'increment d'efectius del Cos d’Agents Rurals que estableix el Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals 2019-2024.El Cos d’Agents Rurals té encomanades la prevenció i la protecció integrals del medi ambient i compta amb un ampli ventall de funcions relacionades amb la vigilància, la inspecció el control, la informació i educació ambientals i la col·laboració amb la gestió del medi natural.