El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, depenent del Departament d’Empresa i Treball, celebra el seu 20è aniversari amb més de 2,3 milions de persones treballadores ocupades formades i orientades
Actualment, l’organisme està preparant el desplegament de les competències de seguiment, control i avaluació de la formació programa per les empreses (formació bonificada), que fins ara gestiona l’Estat
El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, depenent del Departament d’Empresa i Treball, celebra enguany el seu 20è aniversari i aquesta tarda ho ha commemorat amb un acte institucional a la Llotja de Mar de Barcelona on ha participat el conseller Miquel Sàmper.
En la seva intervenció, Sàmper ha posat en valor la feina realitzada pel Consorci en aquests 20 anys, amb 2,3 milions de persones formades i orientades, i més de 1.000 milions d’euros en programes: “Totes aquestes xifres al servei de les empreses i de les persones treballadores, per millorar el talent existent i, per tant, millorar la seva productivitat i la competitivitat del teixit productiu català, que és el que realment ens interessa com a país”.
El titular d’Empresa i Treball també ha explicat que “ens calen persones ben formades en l’àmbit digital, ens calen persones ben formades per treballar a sectors estratègics com la indústria, el comerç o el turisme. Ens cal molta formació i capacitació adaptades a les necessitats del presenti d’un futur que hem de ser conscients que sempre és a tocar”. “Davant dels canvis i transformacions, a ritmes intensos i accelerats: formació i orientació com a garantia d’adaptació”, ha reblat.
Per la seva banda, la directora del Consorci, Ariadna Rectoret, ha destacat la importància que les persones treballadores ocupades siguin també protagonistes de les polítiques actives d’ocupació perquè “la inversió en el manteniment del lloc de treball és també una estratègia clau per lluitar contra l’atur i per revertir la precarietat laboral. Tan important és ajudar a mantenir el lloc de treball, amb l’adquisició i actualització de les competències necessàries, com ajudar a aconseguir-ne un de nou quan s’està desocupat”.
També han intervingut a l’acte el primer president del Comitè Executiu i Consell General del Consorci, Francesc Castellana, així com representants del sindicats i les patronals més representatius, que conformen el Consorci juntament amb la Generalitat de Catalunya: Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya; Saida Ehliluch, responsable d'Ocupació i Protecció social de CCOO de Catalunya; Josep Ginesta, secretari general de PIMEC, i Manuel Rosillo, president de la Comissió de Formació de Foment del Treball. Tots ells ha destacat la potent eina de progrés econòmic i social que representa el Consorci, així com la importància del consens i la concertació social en el seu dia a dia.
Més de 1.035 milions d’euros en programes en 20 anys
El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya va néixer l’any 2004 per impulsar i gestionar programes de formació i qualificació laboral subvencionats per a les persones treballadores ocupades. La seva missió és garantir que les persones treballadores en actiu mantenen el seu lloc de treball i avancen professionalment, i en conseqüència, contribuir a què les empreses siguin més competitives i innovadores gràcies a la capacitació i al talent dels seus equips. En un moment de transformació constant del món laboral, la formació contínua pren més importància que mai, i és un pilar fonamental per a la competitivitat i el progrés de les persones treballadores, el teixit productiu i el país.
Amb aquest objectiu, en aquests 20 anys de vida l’organisme ha destinat 1.035,5 milions d’euros a programes de formació -i els darrers anys, també d’orientació- per millorar les competències professionals de les persones treballadores ocupades al llarg de la vida. Aquest pressupost ha beneficiat més de 2.300.000 persones treballadores, que s’han format de manera 100% subvencionada a través d’aproximadament 150.000 cursos.
En aquestes dues dècades, el Consorci ha evolucionat, ha crescut – la plantilla, per exemple, ha passat de 8 persones l’any 2004 a més d’un centenar el 2024- i ha esdevingut una eina altament especialitzada en l’abordatge i el disseny de programes adaptats a les necessitats de les persones treballadores ocupades, oferint una oferta de formació més àmplia i diversificada, on prenen molt valor la qualitat i l’actualització permanent del catàleg formatiu.
També s’han creat programes i serveis nous, com el “Projecta’t” (el programa d’informació, assessorament i orientació professional sectorial per a persones treballadores ocupades i empreses), el programa “A MIDA” (que durant tres anys ha ofert la possibilitat a empreses i entitats de caràcter sectorial de dissenyar directament la formació que necessitaven per qualificar i requalificar les seves plantilles) o el nou servei a les empreses, que ofereix assessorament al teixit productiu en matèria de formació i qualificació professionals.
Tot això ha estat possible perquè el pressupost del Consorci per a programes ha crescut substancialment els darrers anys, gràcies a un augment dels fons propis respecte a etapes anteriors i a una arribada important de fons europeus entre els anys 2021 i 2023.
Així, el Consorci ha invertit entre 2021 i 2024 un pressupost total de 322,15 milions d’euros en programes de formació, informació, assessorament i orientació per a persones treballadores ocupades i empreses. Gràcies a aquesta inversió, de l’1 de gener de 2021 al 30 de setembre de 2024, més de 761.000 persones treballadores se n’han beneficiat, amb més de 24,5 milions d’hores de formació. El pressupost per a programes d’aquests quatre anys suposa més del 31% del total dels 20 anys de vida del Consorci.
62,9 milions d’euros el 2024 i el desplegament de la formació bonificada
- Pel que fa al 2024, el pressupost del Consorci per a programes és de 62,9 milions d’euros, repartits en tres convocatòries:Més de la meitat del pressupost, concretament 36,5 milions d’euros, es destinen als programes formatius sectorials i transversals, que beneficiaran el proper any unes 120.000 persones treballadores ocupades La formació sectorial està dirigida a capacitar les persones treballadores segons les necessitats de les empreses de cada sector en concret, mentre que la formació transversal ofereix competències com idiomes, digitalització o habilitats personals extrapolables a persones treballadores de qualsevol sector. El consorci ofereix, a través d’unes 150 entitats col·laboradores, més de 10.000 cursos de més de 1.370 especialitats diferents.
- El Consorci també disposa d’una oferta de formació formal, dirigida a l’obtenció de Certificats Professionals, a la qual ha destinat enguany 12 milions d’euros. Es tracta de formacions oficials que acrediten les competències professionals i garanteixen que la persona que l'obté té els coneixements, les habilitats i les aptituds per desenvolupar una activitat laboral d'acord amb les exigències del mercat de treball.
- Programa d’orientació professional sectorial “Projecta’t”, amb 14,4 milions d’euros.Neix l’any 2022 de la constatació que les persones treballadores ocupades necessiten una orientació professional específica, ja que les seves necessitats són diferents de les d’una persona desocupada. Aquest servei té com a objectiu el coneixement de les pròpies capacitats, interessos professionals i perfil ocupacional, així com el coneixement del sector en qüestió i de la seva evolució. Aquest servei d’informació, assessorament i orientació també s’ofereix a les empreses per ajudar-les a formar els seus equips i retenir talent davant de reptes com la transformació digital o ecològica, el relleu generacional o la necessitat d’innovació. Actualment, el Consorci ofereix 188 punts d’orientació sectorial arreu del país. En els darrers dos anys s’han orientat més de 16.300 persones treballadores ocupades, tot i que es preveu que a finals d’any se superin les 18.000.
El creixement dels darrers anys s’espera que continuï amb el desplegament d’una nova competència, ja que el Consorci es troba actualment preparant el desplegament de les competències de seguiment, control i avaluació de la formació programa per les empreses, coneguda com a formació bonificada (la que es finança mitjançant l’aplicació d’un sistema de bonificacions a les quotes de Seguretat Social que ingressen les empreses), que fins ara gestiona l’Estat. La Generalitat portava més de vint anys reclamant aquesta competència i interposant recursos, que el Tribunal Constitucional ha resolt de forma favorable en dues ocasions.
En aquest sentit, l’objectiu és treballar de manera estreta amb el teixit productiu per adaptar els programes de formació en el treball a les seves necessitats específiques, així com acompanyar les empreses en el procés de bonificació de la formació, ja que es tracta d’un recurs molt important al qual tenen dret però que està molt desaprofitat.