Cultura

Comunicat de resposta a les declaracions del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona

query_builder   14 abril 2003 20:30

event_note Nota de premsa

Comunicat de resposta a les declaracions del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona

En resposta a les declaracions que ha fet avui el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona sobre la política cultural del Govern català, el Departament de Cultura manifesta el següent:

- En l’àmbit del teatre públic, la Generalitat aporta el 100% del pressupost del Teatre Nacional de Catalunya i la mateixa quantitat que l’Ajuntament de Barcelona en el Teatre Lliure. A més, col·labora, entre d’altres, amb el Festival Grec de Barcelona, per mitjà de coproduccions i altres acords.

- Pel que fa al teatre privat, el Departament de Cultura aporta el 40% de les inversions que fa el Consorci del Pla de Rehabilitació i Equipament de Teatres de Barcelona (el Ministeri de Cultura un altre 40% i l’Ajuntament un 20%) i dóna suport a empreses i companyies de teatre d’aquesta ciutat i d’arreu de Catalunya.

- En el camp de la música, el Departament de Cultura participa en els consorcis del Gran Teatre del Liceu, l’Auditori i el Palau de la Música. A l’Auditori aporta el 50% del pressupost, mentre que en els altres dos consorcis destina un percentatge superior al de l’Ajuntament. A més, a través de l’Espai ofereix un programa permanent de música i dansa en aquesta ciutat.

- En relació als museus i les arts plàstiques, la Generalitat participa en un 70% de les despeses de funcionament del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el 50% de les del MACBA. El Departament de Cultura també dóna suport a entitats com les fundacions Miró o Tàpies, amb seu a Barcelona.

- També en el camp de les arts plàstiques, el Departament de Cultura donarà un nou impuls al Centre d’Art Santa Mònica, a la Rambla de Barcelona, que serà remodelat d’acord amb un nou pla per potenciar-lo. A més, en els últims mesos la Generalitat ha inaugurat un nou espai d’exposicions, la Sala Verdaguer, també a la Rambla de Barcelona.

- Pel que fa al cinema, la Generalitat té previst construir una nova seu per a la Filmoteca de Catalunya, en el centre de la ciutat.

- Pel que fa a les biblioteques, la Generalitat ha col·laborat en els últims set anys en la construcció d’una quarantena d’equipaments, en el marc del Programa Específic de Biblioteques integrat en el Pla Únic d’Obres i Serveis de Barcelona, al qual també podia optar l’Ajuntament de Barcelona. La superfície de biblioteques ha passat de 100.000 metres quadrats l’any 1995 a gairebé 180.000, l’any passat. En aquest període s’ha més que doblat el nombre d’usuaris, que ha passat dels 6.995.786 de fa vuit anys als 14.823.828 de l’any passat.

- Un terç de les aportacions institucionals al Fòrum 2004 correspon a la Generalitat.

- Finalment, el Govern català recorda que sempre ha apostat per Barcelona com a gran capital cultural de Catalunya i ha dotat aquesta ciutat d’infrastructures que també ha col·laborat a mantenir i explotar adequadament, amb o sense el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona, 14 d’abril de 2003