- Consellera Hérnandez Almodóvar “Fortuny constitueix un dels principals actius del patrimoni públic català, per la seva genialitat i per la seva gran projecció internacional”.
- Reus serà l'epicentre de l'Any dedicat a Marià Fortuny, considerat el pintor més internacional del segle XIX, amb una àmplia programació cultural.
El Govern commemora els 150 anys de la mort del pintor reusenc Marià Fortuny i Marçal (1838-1874). Aquest dijous, 21 de novembre, la consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, va inaugurar l'Any Fortuny en un acte celebrat a Reus, acompanyada del comissari de la commemoració, Francesc Quílez, i de l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita.
Durant l'acte, que va combinar música i literatura per homenatjar l’artista, es va oferir un espectacle de petit format amb la participació de l’actriu Aida Folch, l’historiador de l’art Ricard Bru i l’Orquestra Camerata XXI. En paraules de la consellera Hernández Almodóvar, “Fortuny constitueix un dels principals actius del patrimoni públic català, per la seva genialitat i per la seva gran projecció internacional. L’Any Fortuny és una excel·lent oportunitat per reconèixer i donar a conèixer la genialitat del pintor, rellegint la seva obra per arribar a més i més públics".
L’Any Fortuny forma part de les commemoracions impulsades per la Generalitat de Catalunya per al 2024 i compta amb el lideratge de l’Ajuntament de Reus, a través de l’Institut Municipal Reus Cultura, amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
Una commemoració amb abast nacional i internacional
La Generalitat commemora anualment figures i esdeveniments destacats per recuperar, divulgar i posar en relleu el patrimoni històric, cultural i artístic de Catalunya. La commemoració del 150è aniversari de la mort de Marià Fortuny vol retre homenatge al pintor i gravador català més rellevant del segle XIX, considerat el més internacional de l’època. Segons el comissari Francesc Quílez, “aquesta commemoració permetrà aprofundir en l’obra d’un autor excepcional que va dignificar la pràctica del dibuix i del gravat".
La celebració, que es va iniciar aquest novembre, s’estendrà fins al 2025 amb una àmplia programació que inclou exposicions, debats i activitats arreu del territori. El MNAC, com a centre de referència nacional i internacional de l’obra de Fortuny, conserva una col·lecció única d’aproximadament 2.000 peces, incloent-hi 1.700 obres al Gabinet de Dibuixos i Gravats, el fons més important que es conserva del pintor.
Reus, epicentre de l’Any Fortuny
Reus esdevindrà el centre neuràlgic de la commemoració amb una agenda d’activitats que inclou conferències, taules rodones, exposicions i altres accions. Entre les iniciatives destacades hi ha dues exposicions al Museu de Reus: “Marià Fortuny. Una biografia sobre paper” (28 de novembre de 2024 - 8 de febrer de 2025) i “Fortuny, l’observació de la natura” (18 de setembre - 16 de desembre de 2025). També s’hi suma el cicle de conferències “Fortuny: la geografia sentimental d’un pintor”, que recorrerà diverses ciutats vinculades amb l’artista, així com les Jornades Fortuny, que van començar ahir a l’estudi fotogràfic de la Casa Amatller i continuaran fins al 22 de novembre.
La commemoració transcendeix les fronteres catalanes, amb activitats previstes a Madrid, Roma, Tetuan i Nàpols, localitats que van marcar la trajectòria vital i artística del pintor. Tota la informació es pot consultar al web commemoratiu, que s’anirà actualitzant al llarg de l’any.
Marià Fortuny, nascut a Reus el 1838 i mort a Roma el 1874, està considerat un dels pintors més excepcionals del segle XIX i un referent en l’àmbit del dibuix i el gravat, disciplines que va elevar al màxim nivell. Les seves llargues estades a Roma i París van contribuir a la seva gran projecció internacional, consolidant-lo com un autor fonamental del patrimoni artístic català i universal.