- Es reactivaran quatre comissions bilaterals entre Estat i Generalitat; s'avançarà perresoldre la saturació de la justícia; i es materialitzaran inversions destinades a la primera planta de prefabricació per al desenvolupament de semiconductors, conegut com a projecte Innofab amb seu a Cerdanyola del Vallès
- Tots dos presidents han acordat un calendari d'actuacions “que obre una nova etapa a favor de Catalunya i a favor de l'Espanya plural, pròspera i solidària que compartim”
- El president Illa ha agraït al president Sánchez la convocatòria d'aquesta ronda de contactes amb els presidents autonòmics i ha destacat la “normalitat institucional” d'aquesta mena de trobades entre administracions
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha mantingut aquest matí una reunió amb el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, al Palau de la Moncloa. La trobada s'emmarca en la ronda de contactes amb tots els presidents autonòmics que el president Sánchez va iniciar el mes de setembre passat. Aquesta és la primera vegada que Salvador Illa acudeix a Moncloa des que va ser elegit president de Catalunya.
Al final de la trobada, el president Illa ha explicat davant els periodistes que s'han aconseguit els primers acords “tangibles” en autogovern, justícia i innovació”. Uns acords que porten un calendari “que obre una nova etapa a favor de Catalunya i a favor de l'Espanya plural, pròspera i solidària que compartim”.
Autogovern
“El meu compromís i el del president Sánchez és reforçar l'autogovern de Catalunya”, ha subratllat el president Illa. I per a això han acordat reactivar a partir de febrer de 2025 les principals Comissions Bilaterals existents entre Estat i Generalitat.
Així, es reactivaran quatre comissions. La Comissió Bilateral Generalitat-Estat (principal òrgan de negociació); la Comissió Mixta de Transferències; la Comissió d'Inversions en Infraestructures; i la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals. “Tenim tres objectius: millorar els serveis públics, fer efectius traspassos reals de competències i afrontar l'accés a l'habitatge”, ha defensat el president Illa.
Justícia
En matèria de Justícia, Salvador Illa ha assenyalat que la Seguretat és una preocupació ciutadana que el Govern ha situat com a “prioritat” i ha recordat que, des de la Generalitat, s'està ja aplicant un pla de xoc específic contra la multireincidència.
A més, des de l'inici d'aquesta legislatura es va activar un treball conjunt amb el Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, encapçalat pel conseller Ramon Espadaler, per resoldre la saturació de la justícia. L'objectiu és doble: augmentar la celebració de judicis ràpids i reduir l'acumulació dels judicis pendents. “El mes de desembre engegarem unes mesures concretes que donarem a conèixer després que acabin de treballar-se amb els equips pertinents”, ha avançat el president.
Innovació
Finalment, el president Illa ha anunciat l'acord aconseguit per començar a materialitzar les inversions destinades a una infraestructura cientificotecnològica clau per al desenvolupament de semiconductors: el projecte conegut com Innofab, amb seu a Cerdanyola del Vallès, i que començarà les seves activitats de recerca gràcies al finançament del PERTE Xip.
“Europa es juga la seva autonomia i prosperitat en la capacitat de dissenyar i produir xips. Fer realitat aquest projecte d’Innofab significa garantir que Catalunya i Espanya estaran a l'avantguarda d'aquesta nova indústria estratègica”, ha afirmat el president.
El projecte Innofab s'estima que mobilitzarà inversions de 392 milions d'euros i és un pas essencial per aconseguir l'objectiu de situar Catalunya entre una de les 50 regions més innovadores de la UE. Se suma així als centres de recerca més capdavanters i a infraestructures estatals com ALBA Synchrotron i Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputacion (BSC-CNS).
Innofab és, a més, una peça connectada amb el projecte PIXEurope i amb el projecte DARE. “És un trident innovador de referència europea”, ha afirmat el president Illa. Els tres tenen el seu emplaçament coordinador a Catalunya i estaran connectats amb la resta de projectes en desenvolupament ara mateix a Espanya.
El projecte PIXEurope, coordinat per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), radicat a Castelldefels, liderarà el desenvolupament de circuits integrats fotònics, una tecnologia clau per a aplicacions en comunicacions, sensors, automoció, salut i defensa. Aquest projecte impulsarà una línia pilot per a fabricar circuits integrats fotònics i la seva integració amb circuits electrònics, possibilitant sistemes semiconductors avançats, més eficients i més compactes. Compta amb el suport del Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública d'Espanya i de la Generalitat de Catalunya, i amb la participació de comunitats com València, Madrid i Galícia. S'estima que mobilitzarà inversions de 400 milions d'euros.
El projecte DARE, liderat pel Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), se centra en el desenvolupament de xips d'alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA) basats en la tecnologia RISC-V, una arquitectura oberta. El seu objectiu és impulsar la sobirania tecnològica europea mitjançant la creació d'un ecosistema de hardware i software per a supercomputadors europeus, cotxes autònoms i una IA ètica, reduint la dependència de xips importats. El projecte compta amb una inversió total de 240 milions d'euros, finançats a parts iguals per EuroHPC i el Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública d'Espanya.
“Això és un exemple de la plasmació de la prosperitat compartida, la planificació i la solidaritat que defensem des de Catalunya en benefici del conjunt d'Espanya”, ha assenyalat el president Illa.
La trobada, que ha durat una mica més d'una hora, ha estat titllada pel president com a “satisfactòria i profitosa” i ha evidenciat la confiança entre tots dos governs, “plenament restablerta”.
“La normalitat institucional ha de ser exactament això: normalitat. Les trobades entre presidents i la col·laboració entre administracions han de ser la norma, no l'excepció”, ha defensat el president. “En una democràcia, els representants públics hem de complir amb la responsabilitat i el deure que ens han atorgat els catalans i les catalanes”.
Finalment, el president Salvador Illa ha confirmat que acudirà a la Conferència de Presidents, convocada el pròxim 13 de desembre a Santander. “Mentre jo sigui president, Catalunya ocuparà el lloc que li correspon i defensarà la seva visió d'Espanya. Perquè ningú representa més a Espanya que els altres. En nom d'Espanya, també parla Catalunya”.