·La trobada serà el dissabte 30 de novembre al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre
L’activitat arqueològica vinculada a espais de conflicte centrarà la VI Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre, que tindrà lloc el pròxim dissabte 30 de novembre al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre.
La jornada és organitzada pel Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), amb una col·laboració que ja fa onze anys que fa possible la difusió dels treballs d’arqueologia fets a les Terres de l’Ebre i donant a conèixer els resultats de les últimes intervencions, amb la finalitat de promoure eines de difusió, protecció i conservació del patrimoni arqueològic. També es comptarà amb la participació d’altres treballs de fora de les Terres de l’Ebre en l’àmbit de la recerca i les intervencions preventives.
Els treballs de documentació de la fossa del Mas de Santa Magdalena a Móra d’Ebre, que durant la batalla de l’Ebre va ser utilitzat com a hospital de campanya del XV Cos de l’Exèrcit Republicà, o l’estudi i anàlisi de les fortificacions defensives, així com la prospecció i recerca en territori ebrenc vinculada a treballs arqueològics d’urgència motivats per l’incendi que es va produir als espais forestals del paratge de Vallverd, a Corbera d’Ebre centraran algunes de les sessions de la jornada, així com els realitzats a la fàbrica de Cloratita, a Flix, o l’experiència dels camps de treballs per a joves als espais de la guerra civil promoguts pel COMEBE.
El front de l’Ebre és un exemple clar de l’aplicació de l’arqueologia en l’estudi de fets contemporanis com la batalla de l’Ebre. Així, el treball de camp aporta una nova perspectiva en l’anàlisi de les condicions de vida dels combatents i de les estructures defensives bastides en aquest període bèl·lic.
Durant la jornada també es presentarà la publicació de les Actes de la V Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre, celebrades l’octubre de 2022.
PROGRAMA
09.00 h Recepció dels participants.
09:30 h Presentació de la VI Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre.
10:00 h Ponència marc: “La arqueología, fuente imprescindible para el conocimiento de la fortificación de la Guerra Civil española”, a càrrec de Pablo Schnell Quiertant.
11.00 h Pausa-cafè.
11.30 h “La fossa del Mas de Santa Magdalena: resultats de la recerca arqueològica (Móra d’Ebre, Ribera d’Ebre)”, a càrrec de Sergi Gonzàlez Planas, Antònia Díaz-Carvajal, Marta Riba Vidal, Jordi Martí Rueda, Enric Tartera Bieto, Ares Vidal Aixalà, Eulàlia Subirà Galdàcano.
12.15h “Intervenció arqueològica a l'emplaçament antiaeri republicà de la Devesa (Flix, Ribera d'Ebre)”, a càrrec de Josep Maria Pérez Suñé i Pere Rams Folch, arqueòlegs de Rams Domènech SL.
13.00h“Documentant la batalla de l’Ebre al paratge de Vilaverd (Corbera d’Ebre, la Terra Alta)”, a càrrec de Jaume Díaz, Jordi Ramos i Francesc Florensa, d’ATICS SL.
14.00 h Dinar
16.00 h “Intervención arqueológica de urgencia en la infraestructura: Parque eólico Sierra de Oriche ( TTMM de Allueva, Anadon y Fonfría provincia de Teruel)”, a càrrecMaría Pilar Blecua Roca, Sergio Mainar Galindo i Stella Fernández Lasheras, d’Empresa Atenea Arqueología y Patrimonio Cultural SLU.
16.45 h “Tipologies de nius de metralladores de la Guerra Civila la costa de Tarragona”, a càrrec de Joel Ametlla Pla i Adrià Cabezas Sánchez, GRIEG (Grup de Recerca i d’Investigació d’Espais de la Guerra Civil).
17.30 h “Arqueologia a una antiga fàbrica d’explosius: la Cloratita de Flix (Flix, Ribera d’Ebre)”, a càrrec de Jordi Ramos Ruiz, Laia Gallego-Vila, Queralt Solé Barjau i Eulàlia Díaz Ramoneda.
18.15 h “Les noves intervencions arqueològiques als espais de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre per part del COMEBE: els camps de treball per a joves”, a càrrec de Pere Rams Folch i Josep Maria Pérez Suñé, arqueòlegs de Rams Domènech SL.
19.00 h Cloenda
*Hi haurà atenció a mitjans el dissabte, a les 11 hores, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa (c/Jaume Ferran, 4). Per entrevistes prèvies, per atenció a mitjans el mateix dia de la jornada en una altra hora i/o per qüestions concretes de sessions de la jornada, podeu contactar amb el servei de Comunicació de la Delegació del Govern.
Terres de l’Ebre, 22 de novembre de 2024
3