- Duch s'ha reunit amb el vicepresident de Transports d’Occitània i amb l’SNCF, l’empresa pública dels ferrocarrils francesos, per treballar en l’impuls de la connexió ferroviària interpirinenca
- El conseller també ha participat en el consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus per demanar que els programes europeus reconeguin el paper de les institucions transnacionals
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha viatjat avui a Tolosa de Llenguadoc per avançar en una de les prioritats de l’executiu per a aquesta legislatura: les connexions ferroviàries transfrontereres.
Durant la visita, el conseller ha mantingut reunions de treball amb el vicepresident de Transports d’Occitània, Jean-Luc Gibelin, i amb l’empresa pública dels ferrocarrils francesos, SNCF. Les trobades han permès identificar prioritats clau, com la millora del tram entre Perpinyà i Montpeller, així com la revisió dels horaris i del servei entre la línia de Barcelona-la Tor de Querol i Tolosa/París.
A més, s’ha abordat la connexió directa entre Barcelona i Tolosa, que està previst que entri en funcionament la primavera del 2025.
A Occitània, Duch també ha participat en el consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus, on ha subscrit una declaració per reclamar que les polítiques de cohesió eixamplin les vies perquè els programes europeus reconeguin el paper de les institucions transnacionals.
En aquest sentit, el conseller ha celebrat que la programació dels fons FEDER en el marc del programa POCTEFA 2021-2027 aposti pel desenvolupament del territori pirinenc per donar resposta als reptes locals, que contribueixen a trencar l’efecte frontera, a incentivar l’economia i el benestar dels habitants.
“La CTP ha de ser una oportunitat per fer avançar la nostra comunitat i el conjunt d’Europa. Perquè aprofundeix en la cohesió social i contribueix a fer una Europa més forta, que també vol dir més descentralitzada”, ha afirmat Duch.
L’executiu català, més proactiu en la definició del futur d’Europa
En la seva intervenció, Duch també ha reflexionat sobre el paper que ha de jugar Catalunya en les grans transformacions europees, com la implementació del Pla Draghi, les negociacions sobre el nou Marc Financer Pluriennal o el futur de la Política de Cohesió.
“El Govern està decidit a assumir un paper actiu, a contribuir i a fer sentir la nostra veu en els processos de presa de decisions que han de definir el futur d’Europa”, ha reivindicat el conseller.
En aquest context, el titular d’Unió Europea i Acció Exterior ha posat èmfasi en la necessitat d’enfortir el perfil polític de la CTP en el nou cicle europeu, tal com especifica el nou Pla Brussel·les. “A través del ric ventall de projectes que duu a terme, es configura com un laboratori de bones pràctiques i polítiques punteres que ens permeten posar en relleu solucions innovadores per donar respostes concretes”, ha assegurat Duch.
En relació amb la contribució catalana a la cooperació territorial, el conseller ha afegit que l’acció de Govern tindrà dos nivells: “A Europa, on hem de portar reivindicacions i accions concretes”, i “al territori”, per tal de captar recursos per a projectes tangibles que responguin a les necessitats sobre el terreny.
Quatre eixos de futur
Durant la sessió plenària de la CTP, el conseller ha desgranat les quatre grans línies de futur de la Declaració:
- La lluita contra el canvi climàtic, on la CTP és un soft-space per abordar l’emergència climàtica, en sintonia amb les transicions verda i digital.
- El full de la ruta de la Joventut Transpirinenca 2024-2030, per promoure el desenvolupament, la participació i el benestar de la joventut.
- La promoció de la diversitat cultural i lingüística, per tal que el català i el basc guanyin més pes a les institucions europees.
- La defensa d’una posició clara en favor de les polítiques de cohesió i en la inversió en les grans transicions en el proper Marc Financer Plurianual.
Agenda de reunions bilaterals
A Tolosa, el conseller ha mantingut diverses trobades institucionals en el marc de la CTP per reforçar la cooperació transfronterera. Ho ha fet acompanyat de la delegada del Govern a França, Eva Doya, i del nou Comissionat per a les Relacions Interpirinenques, Joan Ganyet.
S’han enfortit els llaços de col·laboració amb la ministra d’Afers Exteriors del Principat d’Andorra, Imma Tor; amb el conseller per a la Cooperació Territorial Europea de Nova Aquitània, Mathieu Bergé, i el director de les relacions del País Basc amb la Unió Europea, Mikel Antón Zarragoitia.