El Festival de Cinema Black Nights de Tallinn (Estònia), un dels esdeveniments de cinema més prestigiosos del nord d’Europa, acollirà el 2025 un Focus de Cinema Català en la seva 29a edició.
L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Ramon Llull (IRL) impulsen aquest focus que té com a objectiu la internacionalització del talent audiovisual català i les empreses del sector. L'esdeveniment suposa una gran oportunitat per als i les cineastes catalanes que busquen ampliar horitzons i connectar amb professionals de la regió bàltica i altres territoris representats al Festival de Tallinn.
El focus vol oferir al públic internacional del festival una selecció acurada d’obres que mostrin la diversitat i riquesa del cinema català, així com treballar per al desenvolupament industrial i professional en el context de l’Industry@Tallinn & Baltic Event, una de les plataformes professionals més importants per a la indústria cinematogràfica del nord d’Europa.
Gràcies a un programa d’activitats específiques, que inclourà sessions de networking, taules rodones i trobades amb professionals del sector, les productores catalanes podran explorar noves oportunitats de coproducció, distribució i col·laboració en un entorn privilegiat, i podran teixir ponts creatius, culturals i empresarials amb l’ecosistema cinematogràfic bàltic.
En paraules de la directora del Festival, Tiina Lokk, “el Focus de Cinema Català ofereix una fantàstica mostra de la destacada tradició cinematogràfica catalana, posant en relleu la seva narrativa plena de vitalitat i la seva profunditat cultural. És una oportunitat emocionant per explorar les perspectives i les veus artístiques emergents de Catalunya, i introduir-les tant al públic local com a internacional del festival”
Aquest esdeveniment reafirma l’aposta de Catalunya per una indústria audiovisual dinàmica, innovadora i connectada amb el món, i posa de manifest l'interès del Festival Black Nights per apropar als espectadors noves perspectives cinematogràfiques que reflecteixen la pluralitat cultural d'Europa.
La importància de l’audiovisual català
Des de fa uns anys, el cinema català està deixant una important petjada a Europa. Les produccions audiovisuals de ficció, animació i documental juguen un paper molt rellevant a festivals d’arreu, reben premis internacionals i s’estrenen a pantalles de tot el món. El reconeixement de crítica i públic internacional és unànime, i el prestigi dels i les professionals catalanes és un reflex d’una indústria molt potent, amb un talent innegable i una formació d’enorme qualitat.
L’audiovisual és, pel pes de la seva indústria, el potencial com a sector estratègic i la capacitat d’internacionalització, un dels eixos del Departament de Cultura per a aquesta legislatura. És prioritari impulsar-lo com a sector que crea imaginari i referents, que dona a conèixer la nostra llengua, la nostra cultura, els nostres paisatges, i que dinamitza l’economia.
El 2023, el Departament de Cultura va dedicar més de 50 milions al sector audiovisual. És la xifra més alta posada al servei de les empreses i els professionals de l’audiovisual en els darrers anys i que vol mantenir-se aquest 2024.
Les línies de subvenció que gestiona l'ICEC cobreixen tota la cadena de valor de l’audiovisual, amb partides destinades, per exemple, al desenvolupament i a la coproducció.
L’ Institut Ramon Llull, per la seva banda, promou la internacionalització de l’audiovisual a través de les seves línies de concurrència i la col·laboració amb festivals internacionals de cinema.
Aquest suport ha ajudat a visibilitzar i consolidar alguns dels valors pels quals destaca l’audiovisual català: el talent dels professionals, l’existència de centres de formació reconeguts internacionalment, el treball i compromís d'una indústria audiovisual potent, que beu d’una llarga tradició i que genera una enorme varietat de produccions, i la riquesa d’un nombre amplíssim de festivals que situen el país al mapa internacional.