Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Reunió entre el Delegat del DARP a Tarragona i els representants dels fruits secs

query_builder   25 abril 2003 17:30

event_note Nota de premsa

Reunió entre el Delegat del DARP a Tarragona i els representants dels fruits secs

El delegat del departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a Tarragona, Josep Mª Eguia, s’ha reunit avui, a la Delegació Territorial del DARP a Tarragona, amb els representants del sector dels fruits secs de les organitzacions de productors, les organitzacions professionals agràries i de la federació de cooperatives, per tal d’analitzar l’actual situació del sector.

 En el decurs de la reunió s’han tractat les actuacions que està duent a terme el Govern català per tal que s’apliqui la clàusula de salvaguarda per l’entrada de l’avellana turca. En aquest sentit, el delegat del DARP ha destacat que des del DARP s’estan fent un seguit d’ actuacions a fi i efecte de donar possibilitat a què la clàusula de salvaguarda, clàusula que permet controlar les importacions de l’avellana turca a l’Estat Espanyol, es pugui aplicar. Aquesta és una petició per part de tot el sector, que ja es va demanar al setembre del 2002, que el 9 de desembre es va presentar a la Unió Europea i, ara s’està a la espera d’una resposta. Eguia ha recordat que tant la Generalitat com els eurodiputats catalans al Parlament Europeu estant negociant amb els òrgans pertinents per tal de desbloquejar aquesta clàusula.

 D’altra banda, Josep Mª Eguia ha dit que les empreses , cooperatives i indústries han de tenir una consideració i sensibilitat en les seves compres i que s’haurien de proveir d’avellanes catalanes en defensa del productes catalans.

 En el decurs de la reunió s’ha parlat de la situació d’impàs que en aquest moment està vivint el sector ja que l’any passat van finalitzar les línies d’ajuts dels plans de millora de comercialització i de qualitat. En aquest sentit, el delegat ha dit que es tenen que resoldre les ajudes del 2003. I ha destacat, que el DARP va negociar amb el MAPA la possibilitat que al 2003 es pogués ajudar els agricultors com a conseqüència del cessament d’aquesta ajuda. Així mateix, el Ministeri d’Agricultura, va assolir el compromís formal de destinar una partida del pressupost per tal d’absorbir l’ajut del 2003 i la Generalitat, per la seva banda, té introduïda aquesta partida dins la llei d’acompanyament de pressupostos.

 Un altre tema que s’ha posat damunt la taula és l’aplicació de nous sistemes de producció, agricultura ecològica i integrada i que aquests puguin tenir un recolzament de la UE per tal de millorar la producció, la qualitat i la comercialització de l’avellana catalana. Actualment, a Catalunya hi ha 17.000 ha d’avellaners, de les quals 7.000 ha són de producció integrada. Amb la producció ecològica i integrada es dota al producte d’un valor afegit que repercuteix en el preu i en conseqüència en un increment de la rendibilitat. D’altra banda, també s’han analitzat possibles actuacions per tal de fomentar i proposar alternatives al cultiu i consum de l’avellana.

 Barcelona, 25 d’abril de 2003