· A la mostra es fa un repàs de la història del cos policial, la policia integral de Catalunya

· L’objectiu és donar a conèixer als ciutadans i les institucions europees les competències que s’exerceixen i la tecnificació per poder afrontar els reptes de la seguretat amb garanties

La delegació del govern de la Generalitat davant la Unió Europea amb presència a Brussel·les des del 1986, acollirà entre els dies 27 de novembre i el 7 de febrer del 2025, una exposició sobre la història del cos de Mossos d’Esquadra.

La finalitat és mostrar als ciutadans i a les institucions que conformen la Unió Europea, la constant evolució i transformació des de la seva creació fins a l’actualitat com a cos de policia pròpia i integral de Catalunya.

L’existència de Reglaments del Consell i d’Europol del Parlament Europeu, permeten definir els mossos com a autoritat competent en el seu territori i el dret a integrar-se en les funcions de la resta de policies europees. D’aquesta manera doncs, s’inclou la seva participació en els òrgans europeus en matèria de seguretat.

L’exposició, sota el lema El cos de Mossos d’Esquadra, la policia integral de Catalunya, s’ubicarà en un espai dividit en tres apartats en què s’hi podran trobar plafons informatius. En cadascun d’ells constarà d’unes explicacions acompanyades d’imatges per tal de poder fer un recorregut des dels moments històrics més rellevants fins a consolidar-se com a una part de l’autogovern de Catalunya.

La mostra serà una oportunitat per donar a conèixer aquesta organització, el seu desplegament territorial, l’àmbit competencial i el model de proximitat i mediació amb la ciutadania.

El recorregut s’iniciarà amb una explicació al voltant de la primera policia civil moderna d’Europa, arran de la fundació el 1719 de les primeres Esquadres de Paisans Armats a Catalunya. El trajecte històric d’aquest cos inclourà el seu paper durant la 2a. República i la Guerra Civil, fins arribar a la creació de la Policia Autonòmica. Cal destacar que l’any 1985, un total de 43 dones van passar a formar part de la Policia de la Generalitat. Aquesta exposició abordarà justament entre altres qüestions, la progressiva i constant incorporació de la dona seguint el model d’altres cossos policials europeus i la importància de ser model de policia de proximitat.

La lluita contra les violències masclistes i els delictes d’odi formen part del model d’un cos basat en la prevenció de la seguretat ciutadana i que incideix en aspectes com la criminalitat transfronterera, la lluita antiterrorista, les tasques d’investigació i resolució de delictes i tot allò relacionat amb el trànsit, la sostenibilitat i la protecció del medi ambient.

A la zona central de l’exposició, el visitant tindrà l’ocasió de conèixer les característiques del desplegament i l’assumpció plena de competències dels mossos com a policia integral de Catalunya. Competències que van des de la seguretat ciutadana i l’ordre públic amb bases aèries i marítimes, fins a la policia administrativa i judicial o la investigació criminal incloent-hi el terrorisme i el crim organitzat. Aquest darrer apartat tindrà en compte la lluita contra cibercriminalitat.

Per tal de contextualitzar tot allò referit a la lluita contra aquest tipus de delictes, la mostra donarà a conèixer les diferents unitats i la seva especialització. També sobre les avançades tècniques i la capdavantera tecnologia que utilitzen, incloent l’ús de la intel·ligència artificial, així com la cooperació amb altres cossos policials a nivell nacional i internacional per poder assumir els reptes derivats de la gestió integral de la seguretat.

3  

Imatges

Els ME protagonistes en una exposició a Brussel·les

Els ME protagonistes en una exposició a Brussel·les 176708

Els ME protagonistes en una exposició a Brussel·les

Els ME protagonistes en una exposició a Brussel·les 166428

Els ME protagonistes en una exposició a Brussel·les

Els ME protagonistes en una exposició a Brussel·les 141868