DARE impulsarà el desenvolupament d'infraestructura de computació d'alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA) basada en la tecnologia oberta RISC-V, enfortint la sobirania tecnològica de la UE
El projecte DARE, liderat pel Barcelona Supercomputing Center, té una inversió europea sense precedents per desenvolupar xips d'alt rendiment i fomentar l'autonomia tecnològica d'Europa
A través del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el Govern espanyol impulsa aquest projecte estratègic amb finançament europeu
La Comissió Europea ha anunciat el seu suport al projecte DARE (HPC Digital Autonomy RISC-V in Europe), una iniciativa ambiciosa que busca reduir la dependència tecnològica d'Europa en el sector dels xips d'alt rendiment i avançar cap a una autonomia digital plena. Amb una inversió de 240 milions d'euros en una primera fase, DARE és el projecte de desenvolupament de xips més gran finançat fins ara per la UE, i estarà liderat pel Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC - CNS).
El projecte DARE se centrarà en desenvolupar xips de computació d'alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA) mitjançant la tecnologia RISC-V, una arquitectura oberta que ja ha guanyat gran suport a l'acadèmia i a la indústria global per la seva versatilitat i capacitat d'adaptació sense els costos i restriccions de llicències de les ISAs propietàries.
La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha posat en valor que “el projecte DARE, liderat pel Barcelona Supercomputing Center, marcarà abans i després en el desenvolupament de xips d'alt rendiment i en l'impuls de l'autonomia tecnològica d'Europa. Catalunya compta amb una oportunitat sense precedents en aquest àmbit, i ara és el moment en què la col·laboració amb agents estatals i internacionals serà clau. Així mateix, formar i retenir talent serà fonamental, promovent la seva especialització en tecnologies d'avantguarda que són essencials per avançar al camp de la computació i les seves múltiples aplicacions”. A més, la titular del Departament de Recerca i Universitats ha afirmat que “som plenament conscients que Europa necessita una tecnologia pròpia que garanteixi la seguretat i l'autonomia de les infraestructures digitals. En aquest sentit, el desenvolupament de xips europeus basats en RISC-V es converteix en un element estratègic per assolir aquest objectiu”.
Amb una inversió de 120 milions d'euros per part de la Comissió Europea en aquesta primera fase del projecte mitjançant EuroHPC (Empresa Comuna Europea de Computació d'Alt Rendiment), i 34,4 milions per part del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern de l’Estat, als quals se sumaran les aportacions de 45 socis europeus.
DARE se centra a desenvolupar components de programari i maquinari dissenyats i produïts per institucions i empreses de la UE, incloent-hi un conjunt de “chiplets” (petits xips o components semiconductors que, combinats, formen un processador complet) creats específicament per a aplicacions d'HPC i IA. Aquest projecte cerca posicionar Europa com a líder en tecnologies d'alta eficiència energètica, capaç de competir en un mercat global dominat per actors nord-americans i asiàtics.
La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha assegurat que el projecte DARE “situarà Espanya al mapa europeu per al desenvolupament de xips, un sector estratègic clau per resoldre problemes complexos en àrees com la salut, el canvi climàtic i lenergia”. Morant també ha subratllat que aquest projecte "també servirà per avançar en la independència d´Europa i Espanya en aquest àmbit, dotant-nos d´una major autonomia estratègica i evitant dependre únicament de tecnologies estrangeres".
Per la seva part, el director del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC), Mateo Valero, ha remarcat el fet que “el BSC és un referent a Europa en el disseny de xips, i concretament en el desenvolupament de xips amb tecnologia oberta RISCV, en què treballa des de fa 10 anys. Durant aquests anys el BSC ha coordinat projectes europeus de gran envergadura com ara EPI (European Processor Initiative), entre d'altres. Ara fem un pas endavant amb la coordinació de DARE, que desenvoluparà l'ecosistema de maquinari i programari necessari per crear superordinadors europeus, com el futur MareNostrum 6, cotxes autònoms i una IA europea ètica, disminuint la dependència de xips importats i potenciant la sobirania tecnològica europea”.
Recuperant la competitivitat europea en tecnologia de silici
Tot i que Europa és un dels consumidors més grans de tecnologia de silici, actualment aporta menys del 10% del valor global d'aquests productes. DARE cerca canviar aquesta dinàmica en aprofitar l'arquitectura oberta RISC-V, l'avenç de la tecnologia de “chiplets” i l'ecosistema de programari de codi obert. En establir un estàndard de disseny obert, Europa podrà crear components computacionals d'última generació, enfortir la seva propietat intel·lectual (PI) al sector i respondre a les seves necessitats específiques en els àmbits d'HPC i IA.
Objectius i abast del projecte
DARE implementarà un enfocament de codi-disseny que permetrà l'evolució conjunta del programari i el maquinari necessari per a aplicacions crítiques d'HPC i IA. Durant els propers tres anys, el BSC coordinarà el desenvolupament de prototips de sistemes basats en RISC-V que satisfaran els més alts requisits de rendiment i eficiència energètica. El projecte comptarà amb la col·laboració de centres d'HPC europeus, que aportaran la seva experiència en aplicacions crítiques i ajudaran a definir els requisits i els indicadors clau de rendiment (KPI), per tal de guiar el disseny i el desenvolupament d'aquests sistemes.
Impacte a l'autonomia digital d'Europa
DARE representa un pas crucial cap a l'autonomia digital europea, facilitant una cadena de valor completa a HPC i IA que permeti a Europa dependre menys de proveïdors externs. El projecte també estableix un full de ruta per a la creació de supercomputadores europees de propera generació, preparades per a l'era postexaescala. En última instància, s'espera que DARE impulsi la innovació, redueixi les barreres d'entrada per a noves empreses i fomenti la competitivitat de la indústria europea als sectors d'HPC i IA.
Amb DARE, Europa es posiciona fermament en el camí cap a una independència tecnològica més gran, reforçant el seu paper en un mercat global cada vegada més digitalitzat i avançant cap a la sobirania en tecnologies crítiques per a l'economia del futur.
Un esforç estratègic comparable a iniciatives com el CERN o Airbus
DARE es posiciona com una iniciativa estratègica a gran escala que, en impacte i inversió, podria esdevenir tan transcendental com el CERN, Galileu o Airbus. Europa necessita una tecnologia pròpia que garanteixi la seguretat i l'autonomia de les seves infraestructures digitals, i el desenvolupament de xips RISC-V europeus representa un component essencial per aconseguir-ho.