- Ho han anunciat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres; el fundador i CEO de la companyia, Saman Sadr, i el vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la UPC, Climent Molins, que han mantingut una reunió de treball aquest dimecres
- Per establir-se a Catalunya, Neuron IP ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, per mitjà de l’àrea de captació d’inversions estrangeres Catalonia Trade & Investment
- El nou centre d'R+D, ubicat a l’edifici K2M del Campus Nord de la UPC, inclourà un centre de disseny i un laboratori de proves, especialitzats en el disseny d’interfícies de silici i tecnologies 'chiplet', una mena de càpsules innovadores que permeten la integració de múltiples xips de semiconductors en una sola placa avançada
L’empresa canadenca Neuron IP ha anunciat l’establiment a Barcelona del seu primer centre d’R+D en l’àmbit dels semiconductors localitzat a Europa. Es tracta d’una inversió de 10 milions d’euros que l’empresa preveu que permetrà crear més d’una trentena de llocs de treball en una fase inicial, que expandiran posteriorment. anunciatel secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres; el fundador i CEO de la companyia, Saman Sadr, i el vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la UPC, Climent Molins, que han mantingut una reunió de treball aquest dimecres.
Per establir-se a Catalunya, Neuron IP ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per mitjà de l’àrea de captació d’inversions estrangeres Catalonia Trade & Investment, que assessora i acompanya les empreses també en els processos posteriors a al seu establiment a Catalunya.
El centre d'R+D, establert a l’edifici K2M del Campus Nord de la UPC, es convertirà en el principal hub de Neuron IP fora d'Amèrica del Nord. Se centrarà en el disseny d'interfícies de silici i tecnologies ‘chiplet’, una mena de càpsules innovadores que permeten la integració de múltiples xips de semiconductors en una sola placa avançada. Aquestes tecnologies són crítiques per a aplicacions en àmbits en creixement com la intel·ligència artificial (IA), la informàtica d'alt rendiment (HPC), els centres de dades, l'automoció i la infraestructura de comunicacions sense fil. La instal·lació també inclourà un laboratori de proves, fet que consolida encara més el seu rol com a centre d’R+D de referència de Neuron IP a Europa.
Per al secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, projectes com el de Neuron IP permeten “escalar el posicionament de Catalunya en l’àmbit dels semiconductors, perquè el fet que una empresa internacional esculli Barcelona situa el nostre país entre els territoris líders de la cadena de valor d’aquesta indústria”. Segons Baró Torres, “impulsar la indústria dels semiconductors és una de les principals prioritats del Govern, essent un sector fonamental per a l’impuls econòmic del país i que permet crear llocs de treball d’alta qualitat”.
Per la seva banda, d’acord amb el fundador i president de Neuron IP, Saman Sadr, la companyia té la voluntat d’”invertir de manera significativa en l'establiment de les operacions a Europa, començant per Barcelona com a hub clau i amb previsió d’una expansió estratègica per tot Espanya”. Per Sadr, “Barcelona té una forta reputació global de desenvolupament de noves tecnologies i posseeix la infraestructura, el talent i l'ecosistema per permetre el creixement sostenible de les startups”. “La capital catalana ofereix una combinació única d’innovació i cultura, entre el món acadèmic, la indústria i el suport del Govern, que valorem molt”, destaca.
Sadr també ha emfatitzat el focus de Neuron IP en el desenvolupament del talent. “Tenim previst impulsar i formar un equip de disseny especialitzat, amb la voluntat de crear 30 llocs de treball durant el primer any i l’ambició d’expandir l’equip fins al centenar en els propers anys”. “Construir una cultura empresarial amb oportunitats de creixement és fonamental per al nostre èxit i esperem aprofitar aquest llegat per millorar l'ecosistema d'enginyeria de semiconductors a Catalunya”, destaca Sadr, que valora molt positivament que a Catalunya han trobat “el talent necessari per créixer, que inclou tant futurs talents brillants de l’enginyeria com veterans del sector”. De fet, la companyia canadenca col·labora amb la UPC per a la recerca de talent altament qualificat, amb especialització en àrees com les interfícies de silici, el disseny de ‘chiplets’, l’empaquetat avançat i la validació. “Aquesta col·laboració, reforça el compromís de Neuron IP per nodrir el talent local”, ha subratllat Sadr.
El vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la UPC, Climent Molins, afirma que “la consolidació d’una oficina de recerca i disseny de l’empresa Neuron IP al Campus Nord de la UPC implica una substancial aportació a l’ecosistema català de semiconductors i la microelectrònica. L’empresa mantindrà una estreta relació amb el màster interuniversitari en Semiconductor Engineering and Microelectronic Design en el marc estratègic dels circuits integrats dins d’encapsulat d’alta tecnologia, així com amb els grups de recerca de la UPC, la UAB i el CNM. L’empresa contribuirà decisivament a la creació de talent en el camp estratègic dels semiconductors”.
Fundada l’any 2020 i amb seu a Toronto (Canadà), Neuron IP és una de les empreses d’enginyeria que més creix a Amèrica del Nord. Amb l’obertura d’aquest centre d’R+D a Barcelona, la companyia té presència tant a Amèrica del Nord com a la Unió Europea.
L’ecosistema de semiconductors a Catalunya
Aquest mateix mes de novembre, Catalunya ha assumit la vicepresidència de l’Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA, per les sigles en anglès), que presidirà la regió italiana del Piemont durant el proper any. Es tracta del primer pas abans de rebre la presidència de l’entitat l’any 2026. L’objectiu de l’ESRA és situar el focus en les regions en el desplegament de les polítiques d'impuls als semiconductors a Europa en el marc de la Llei Europea de Xips, que pretén dotar el continent d’una major sobirania tecnològica i capacitat productiva. La participació catalana en aquesta entitat s’articula a través del Departament d’Empresa i Treball, mitjançant la Direcció General d’Indústria i d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa.
Catalunya ja és actualment una de les regions més dinàmiques del continent pel que fa a l’àmbit dels semiconductors. De fet, el passat 21 de maig es presentava en societat l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, integrada per més de 50 empreses i entitats.
En total, segons dades d’ACCIÓ a l’informe 'Semiconductors a Catalunya', ja són 260 els agents que formen part d’aquest ecosistema entre empreses, entitats, centres tecnològics i instituts de recerca. En conjunt, tots aquests agents generen un volum de negoci de 302 milions d’euros i un pol de talent amb més de 4.600 professionals altament qualificats. A més, Catalunya és la 3a regió de la Unió Europea que més projectes d’inversió estrangera ha captat en aquest àmbit des de l’anunci de la Llei Europea de Xips realitzat l’any 2022.