Siurana diu que fins ara no s’ha trobat cap motiu pel qual els tècnics del DARP haguessin actuat de manera irregular, però assegura que la investigació continua perquè en el cas que es trobés alguna actuació incorrecte caldrà donar explicacions a la ciutadania d’una actuació que va suposar un cost de fons públics superiors als 47 M€

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, ha assegurat avui a Osona que davant la recent decisió del jutjat núm. 4 de Vic d’acceptar la denúncia contra el Departament d’Agricultura, en l’actuació de declaració del primer cas de Pesta Porcina Clàssica a la comarca d’Osona l’any 2001, presentada per la Fiscalia de Barcelona, l’actual equip directiu del DARP ha iniciat una investigació interna que fins ara no ha suposat esbrinar cap moriu pel qual els tècnics del DARP haguessin actuat de manera irregular. Tot i així, Siurana que la investigació continua i que si es trobessin irregularitats caldrà donar explicacions a la ciutadania d’una actuació que va suposar un cost de fons públics de 47,9 milions d’euros, el sacrifici obligatori de més de 220.000 caps de bestiar porcí de la comarca d’Osona, i que va suposar una situació econòmica difícil per moltes famílies d’aquesta comarca.

Exactament la Pesta Porcina Clàssica a la comarca d’Osona va suposar el sacrifici preventiu, com a mesura obligatòria, de 222.594 caps de bestiar porcí corresponents a 250 explotacions ramaderes –21.196 reproductors, 50.839 garrins i 150.559 porcs d’engreix). Es van declarar un total de 20 focus de la malaltia – 2 a Calldetenes, 4 a Folgueroles, 1 a Santa Eugènia de Berga, 4 a Manlleu, 1 a les Masies de Voltregà, 2 a Vic, 1 a Malla, 1 a Tona, 1 a Gurb, 1 a les Masies de Roda, 1 a Taradell, i 1 a Santa Eulàlia de Riuprimer. Així mateix, van anar destinats a tractament tèrmic prop de 90.000 animals, i  258.000 caps de bestiar, procedents de les zones immobilitzades, van ser sacrificats mitjançant les mesures de mercat establertes per l’Administració. Així mateix, l’Administració catalana va haver de donar ajuts a diverses explotacions per garantir-ne la seva continuïtat.

Recuperar la dignitat del sector porcí i potenciar-ne la seva qualitat

El conseller, que ha presidit l’acte de presentació de l’Associació Osona Porc, ha explicat que el sector porcí representa el 36% de la Producció Final Agrària de Catalunya, i precisament a la comarca d’Osona, tant pel què fa a explotacions com a caps de bestiar representa el 14% del total de Catalunya. Siurana ha afegit que aquest sector a la comarca té un paper molt important en l’economia del nostre país, no tant sols per la producció, sinó per la fortalesa i vitalitat de la indústria agroalimentària de la carn.

Siurana ha volgut ressalta la importància de que l’activitat agrícola i ramadera han de recuperar la seva dignitat, moltes vegades malmesa per una interpretació negativa de la protecció, les subvencions, o fins hi tot de les crisi alimentàries o sanitàries.

El responsable del DARP ha dit que aquesta activitat ha de ser reconeguda per tota la societat catalana. Sense la gent que desenvolupa aquestes activitats, Catalunya no tindria un territori viu i endreçat.  El conseller ha recordat que sense agricultura i sense ramaderia no hi ha territori, i ha dit que això és el que volem transmetre a tothom, que tota la gent del territori, i la gent d’Osona sàpiguen que aquest conseller treballarà perquè el sector agrari estigui al centre de la política i que sigui un sector viu i viable.

Siurana ha explicat que  en tot aquest paper del reconeixement del sector, hi té molt a veure tot allò que es porti a terme des de l’Administració i el propi sector en potenciar, millorar i certificar la qualitat de les nostres produccions. Amb la presentació de l’Associació Osona Porc, el conseller ha dit que aconseguim entre tots un pas més en aquesta direcció, la d’explicar a la societat les qualitats i les singularitats de les nostres produccions, i diferenciar-les de les que puguin venir de l’exterior. L’objectiu del nou Govern de la Generalitat és aconseguir potenciar les polítiques de qualitat alimentària, difondre-les i assegurar, no tant sols una qualitat i una garantia al consumidor, sinó que aquests reconeguin l’esforç del sectors productius i valorin més els seus productes.

Barcelona, 19 de febrer de 2004