1. El programa és una de les mesures transversals dels Plans d’Impuls del Circ, la Dansa i el Teatre 2023-2026
  2. Avui ha tingut lloc una jornada formativa, i ha comptat amb una presentació de la iniciativa britànica Theatre Green Book, que s’està consolidant com a referent europeu de teatre sostenible
  3. Els assistents també han pogut escoltar quatre exemples de bones pràctiques dutes a terme al País Basc, a Madrid i a Catalunya

La primera jornada sobre sostenibilitat ambiental en el sector de les arts escèniques, que ha tingut lloc aquest matí, ha servit de punt de partida del programa de suport a la sostenibilitat ambiental de les arts escèniques, que té per objectiu activar aquest sector (circ, dansa i teatre) perquè apliqui mesures que els permetin reduir la seva petjada ecològica i ser més sostenibles ambientalment.

El programa, alhora, es desenvolupa com una de les mesures transversals dels Plans d’Impuls del Circ, la Dansa i el Teatre 2023-2026.

La jornada formativa d’avui, a la qual han assistit prop de 40 professionals vinculats a les arts escèniques, s’ha centrat en la presentació del Programa, i s’ha acompanyat d’una conferència a càrrec de dos experts en sostenibilitat de les arts escèniques vinculats a Theatre Green Book, una entitat pionera en el sector, i en l’exposició de quatre experiències de bones pràctiques que ja s’estan duent a terme a Catalunya (La Central del Circ i Simògraf), al País Basc (Teatro Arriaga) i a Madrid (Fundación Teatro Joven - LaJoven).

El Programa de suport a la sostenibilitat ambiental en les arts escèniques

El Programa de suport a la sostenibilitat ambiental a les arts escèniques inclou diverses accions que es desplegaran fins al 2026, i consisteix en una oferta formativa específica per als i les professionals del sector, de manera que disposin dels coneixements més actualitzats sobre l’aplicació de la sostenibilitat ambiental en les pràctiques i els entorns de treball dels diferents sectors; en la promoció de l’ús de metodologies i eines de càlcul de la petjada de carboni; i en el disseny d’una estratègia o pla de reducció d’emissions sectorial a partir de tot aquest procés.

Tot el treball que es desenvolupi en el marc del Programa, que es coordina des del Pla_C* Cultura pel Clima de l’ICEC, s'articularà en grups de treball dels diferents sectors (circ, dansa i teatre), establint dinàmiques col·laboratives transversals i afavorint així també la transferència de coneixement. En tot aquest procés, l’objectiu és també adaptar i unificar la metodologia i les eines, consolidant així un estàndard que s’està aplicant també a nivell europeu.

Aquest estàndard està creat pel Theatre Green Book específicament per al sector de les arts escèniques. En aquest sentit, l’ICEC ha signat un acord amb aquesta organització del Regne Unit, que s’està convertint en referent per al sector en l’impuls de la sostenibilitat ambiental, per traduir al català i posar a disposició del sector la metodologia i les eines de càlcul de la petjada de carboni que s’estan aplicant ja a diversos països europeus.

A partir d’ara i fins a mitjans del 2025, els grups de treball testejaran aquesta metodologia –articulada al voltant dels àmbits d’aplicació del Theatre Green Book: produccions, edificis i operacions–amb l’objectiu també de fer-ne adaptacions, si s’escau, que responguin a especificitats concretes del sector a Catalunya.

A més a més, hi ha previstes sessions de formaciói d’acompanyament, i una trobada en el marc d’un programa de residències en col·laboració amb Faberllull, laxarxa de residències d'arts, ciències i humanitats gestionada per l'Institut Ramon Llull.

Al 2026, es preveu la creació d’una estratègia sectorial, a partir dels aprenentatges i els resultats d’aquest procés conjunt, amb polítiques concretes de suport per acompanyar el sector de les arts escèniques en el seu camí cap a la reducció de les emissions de carboni de les seves pràctiques.

Plans d’impuls de les arts escèniques de Catalunya 2023-2026

En el marc de la seva tasca d’impuls de la creativitat, la producció, la distribució i l’exhibició en les arts escèniques i el desenvolupament d’altres mesures de suport al sector, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya promou l’elaboració de plans integrals i plans d’impuls, com a instruments de planificació de polítiques, programes i mesures de suport a les arts escèniques.

Actualment, i pel què fa a les arts escèniques, el Departament de Cultura conjuntament amb els principals agents del sector està desenvolupant el II Pla d’impuls del circ, el II Pla d’impuls de la dansa i el I Pla d’impuls del teatre amb un horitzó temporal de quatre anys (2023-2026). En total sumen 49 mesures que aborden la cadena de valor de les arts escèniques i a la vegada, tracten qüestions transversals i de fons necessaris per enfortir i articular el teatre, el circ i la dansa a Catalunya.

Pla_C* Cultura pel Clima

Des del 2022 l’ICEC compta amb un Pla de sostenibilitat ambiental adreçat al conjunt de les empreses culturals de Catalunya i que vol esdevenir un referent en l’àmbit català i estatal. L’objectiu és acompanyar els sectors culturals vers un model més sostenible i incentivar que altres organitzacions, empreses i entitats del sector cultural es posicionin i elaborin un full de ruta propi per millorar la seva activitat a escala ambiental.

Per transformar les empreses culturals catalanes, el Pla_C* s’articula en tres eixos estratègics amb 16 línies d’actuació i 37 accions. Cadascuna d’aquestes accions inclou una descripció, un calendari associat, uns indicadors de seguiment, uns agents responsables i, en alguns casos, referents d’experiències en les quals inspirar-se.

Consulta totes les accions del Pla_C* Cultura pel Clima!