La secretaria general del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, Maite Casado ha destacat que “no es pot abaixar la guàrdia i cal estar amatents a totes les formes de violència masclista”

El CEJFE acull el lliurament d’aquestes distincions que reconeixen les millors iniciatives, investigacions i pràctiques destinades a eradicar la violència masclista en l’àmbit de la justícia


La secretària general del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, Maite Casado, ha lliurat aquesta tarda el Premi de l’Observatori de Justícia en Violència Masclista a la trajectòria professional de més de vint anys a la jurista Engràcia Querol, impulsora de la creació i implantació dels SIE (Serveis d’Intervenció Especialitzada) a tot el territori català.

En el decurs de la quarta edició dels Premis de l’Observatori de Justícia en Violència Masclista, la secretària general de Departament ha remarcat que “cal estar amatents a totes les formes de violència masclista i no es pot abaixar la guàrdia”. Segons Casado, “cal eradicar la violència masclista de tots els àmbits i espais de convivència, tant públics com privats”.

Impulsora dels SIE

Engràcia Querol, que es va jubilar el passat octubre, ha treballat a la Generalitat de Catalunya com a jurista a l’àmbit de la Justícia tant a centres penitenciaris com a l’àmbit de l’atenció a la víctima del delicte. Una gran part de la seva carrera a la Generalitat en diferents càrrecs com a responsable en matèria d’abordatge de les violències masclistes al Departament de Drets Socials i al Departament d’Igualtat i Feminisme.

De la seva trajectòria destacaria la creació dels SIE (Serveis d’Intervenció Especialitzada) a tot el territori català, un gran repte amb un model innovador metodològic de conscienciació social feminista en l’acompanyament i recuperació de les supervivents i llurs fills i filles. Reconeguda activista feminista en els moviments socials de Barcelona i vinculada a Ca la Dona, Engràcia Querol ha impulsat iniciatives per defensar els drets de les dones a viure lliures de violències masclistes.

Experiències de Joves LGBTIA+ del Bages

Júlia Pascual Bordas ha estat premiada en la categoria A (subcategoria A) a la millor tesi doctoralper el treball Obrint les portes de casa: Experiències i resistències de joves LGBTIA+ del Bages a l’espai domèstic.La present tesi doctoral planteja posar el focus en la casa com a espai central per indagar sobre com persones joves LGBTIA+ experimenten discriminacions i generen resistències transformadores en el seu dia a dia.

El treball El Punt de Trobada: una anàlisi del Servei Tècnic de Punt de Trobada a Catalunya des de la perspectiva de gènere, de la infància i dels drets humans de Lucía Noal Pineda ha estat premiat amb la subcategoria B al millor projecte final de grau o màster. Els Punts de Trobada són centres destinats a facilitar les visites entre fills o filles i progenitors no custodis o altres familiars amb qui la convivència s’ha vist interrompuda per diversos motius.

També en la subcategoria B, ha estat ha estat premiada Lydia Galindo Puche per La intel·ligència artificial i el seu impacte en la violència masclista: el cas dels deepfakes. Aquest treball aborda la transformació que ha patit la violència masclista els darrers anys: primer amb l’aparició de les tecnologies de la informació i la comunicació i, actualment, amb la irrupció de la Intel·ligència Artificial Generativa, donant com a resultat l’aparició dels deepfakes.

La subcategoria C ha recaigut en Diana Zapata Hincapié i Margot Pujal i Llombart per al treball de recerca Mujeres de la vida o Vida de las mujeres: sistema de género colonial, estigma y trabajo sexual.

En la categoria B (subcategoria A) ha estat premiada com a millor iniciativa la Direcció general per a l’erradicació de les violències masclistes, subdirecció de sensibilització i prevenció (Departament d’Igualtat i Feminisme) per la Política de prevenció transformadora de les violències masclistes: el I Pla nacional i el Llibre blanc de la prevenció

En l’apartat subcategoria B ha estat premiada la Cooperativa Metzineres SCCL. Aquesta cooperativa es crea el 2017 amb l'objectiu de fer front al buit legal, institucional i assistencial que enfronten dones i persones de gènere divers que usen drogues sobrevivint múltiples situacions de violència i vulnerabilitat.

Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista

L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista convoca anualment uns premis per a fomentar la recerca i investigació en matèria de violència masclista. Aquests guardons s’atorguen a treballs d’investigació, iniciatives i pràctiques orientats a l’eradicació de les violències masclistes en l’àmbit de la justícia, impulsats per ens, particulars, institucions i organismes públics o privats, així com al reconeixement a una llarga trajectòria professional pionera en aquest camp.

L’Observatori s’erigeix com un fòrum d’anàlisi i reflexió sobre la violència masclista a Catalunya, creat pel Govern de la Generalitat l’any 2019 i vol ser un instrument que ajudi a millorar la resposta de les institucions i que garanteixi la integritat de les víctimes potencials.

9  

Imatges

La secretària general Maite Casado amb la Premiada a la llarga trajectòria, Engràcia Querol

La secretària general Maite Casado amb la Premiada a la llarga trajectòria, Engràcia Querol 1688504

La premiada a la millor tesi doctoral, Júlia Pascual

La premiada a la millor tesi doctoral, Júlia Pascual 1458860

Premi subcategoria B, coooperativa Metzineres

Premi subcategoria B, coooperativa Metzineres 1455699

Foto de tots els premiats

Foto de tots els premiats 2224055

Engràcia Querol

Engràcia Querol 1234880

La directora del Cejfe, Encarna Bodelon

La directora del Cejfe, Encarna Bodelon 1364713

Premi millor treball, subcategoria B, Lucia Galindo

Premi millor treball, subcategoria B, Lucia Galindo 1571030

Premi millor iniciativa.

Premi millor iniciativa. 1237695

Premi subcategoria C.

Premi subcategoria C. 1657063