1. En aquesta comissió també s’han homologat els PAU del Mercat Medieval de Vic i de dues facultats de la Universitat Rovira i Virgili
  2. La majoria dels plans corresponen a la vegueria de Barcelona (14) i per a activitats no temporals (28)


La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui divendres 29 de novembre un total de 34 Plans d’Autoprotecció (PAU). La majoria dels PAUS homologats es troben en localitats de la vegueria de Barcelona (14) i corresponen a activitats no temporals (28), principalment plans d’establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso).

Els 34 Plans d’Autoprotecció homologats s’afegeixen als 378 homologats a les anteriors reunions d’aquest 2024, de manera que deixen un total de 412 plans d’autoprotecció homologats aquest any.

L’homologació dels PAUS s’ha fet en el marc de la Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil de Catalunya, presidida per la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany i amb la participació del subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el subdirector general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández i el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona.


Homologació de Plans d’Autoprotecció (PAU)

Per vegueries, els 34 PAU homologats a la Comissió d’avui corresponen a:

  1. Barcelona 14
  2. Camp de Tarragona 11
  3. Catalunya Central 3
  4. Girona 2
  5. Penedès 2
  6. Lleida 1
  7. Alt Pirineu 1


Per tipologies, la majoria de PAU homologats avui corresponen a activitats no temporals (28):

  1. 12 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso): Knauf Gmbh (Guixers); Suministros Industriales Martí (Igualada); Asfaltos Españoles (Tarragona); Termosolar Borges (Les Borges Blanques); Exolum (Girona); Transformadora de Etileno (La Canonja); Terquimsa 3 (Tarragona); Iqoxe (La Canonja); Catalana de Tractament d'Olis Residuals (Alcover); Repsol Butano (La Canonja); Linde Gas España (Rubí); Basf Española (La Canonja)
  2. 6 edificis d'oficines: Torre Realia Bcn (L’Hospitalet de Llobregat); L’Illa Diagonal Mòdul 7 (Barcelona); Inmobiliaria Colonial Socimi (Barcelona); Edifici La Campana (Barcelona); Weallbox Chargers (Barcelona); Torre Millenium (Sabadell)
  3. 2 establiments d'ús docent: ETSE/ETSEQ i FQ/FE Universitat Rovira i Virgili (Tarragona)
  4. 1 establiment en què intervenen explosius (nivell alt): Sistach (Cercs)
  5. 1 instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ): Iqlit Pau (La Canonja)
  6. 1 instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants: Gas Natural Redes Glp (Gualba)
  7. 1 instal·lació amb elevada càrrega de foc: Disalfarm (Rubí)
  8. 1 centre comercial: Carrefour (Tarragona)
  9. 1 establiment d'ús sanitari (sociosanitari, centre de dia i residència de gent gran): Hospital Residència Sant Camil (Sant Pere de Ribes)
  10. 1 activitat residencial pública (centre de dia i residència de gent gran): Residència Amavir (Sant Cugat)
  11. 1 edifici de concurrència pública (activitats recreatives): Pavelló Polivalent (La Bisbal d’Empordà)


D’altra banda, s’ha aprovat l’homologació dels PAU corresponents a activitats temporals (6):

  1. 3 Esdeveniment musical en espai delimitat (Concert aire lliure): Black Works (Barcelona); Hivernacle Pop Up Club 2024 (Barcelona); i Festival Duro Desembre 2024 (Montmeló)
  2. 1 Cursa: Cursa de la Dona 2024 (Barcelona)
  3. 1 Esdeveniment musical en espai delimitat (Concert en edifici): Winterfest (Fontanals de Cerdanya)
  4. 1 Esdeveniment en espai delimitat (fira a l’aire lliure): Mercat Medieval (Vic)


Plans d’Autoprotecció (PAU) no homologats

Per vegueries, els 13 PAU no homologats a la Comissió d’avui corresponen a:

  1. Barcelona 6
  2. Girona 3
  3. Aran 1
  4. Camp de Tarragona 1
  5. Lleida 1
  6. Terres de l'Ebre 1


Per tipologies, totes corresponents a activitats no temporals (13)

  1. 3 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ)
  2. 1 establiment afectat per la normativa d’accidents greus (Seveso)
  3. 1 àrea d'estacionament per al transport de mercaderies perilloses
  4. 1 establiment d'ús docent
  5. 1 edifici d'oficines
  6. 1 establiment d'ús sanitari (sociosanitari)
  7. 1 establiment d'ús sanitari (hospital) amb instal.lacions radioactives
  8. 1 càmping (risc d'inundació)
  9. 1 càmping (risc d'incendi forestal i risc d'inundació)
  10. 1 edifici de concurrència pública (sala de concerts)
  11. 1 edifici de concurrència pública (fira de congressos)


La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.


Què són els PAU?

L'autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.

El pla d'autoprotecció s’ha d'implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.