- La consellera de Cultura presenta els cinc objectius de la legislatura per situar les persones al centre de les polítiques: garantir els drets culturals, consolidar un sistema cultural fort i ben vertebrat, impulsar la creació artística, valoritzar el patrimoni i enfortir la cultura digital i audiovisual
- Hernández Almodóvar adverteix que “el bon moment de la cultura catalana no és complet si no es posa al servei del conjunt de la ciutadania"
- El Departament de Cultura comença a treballar per elaborar i desplegar un gran Pacte Nacional per la Cultura, concebut com un acord transversal i de país
“Treballem per la cultura catalana amb la voluntat de fer-la més forta, més dinàmica i, sobretot, més accessible i participada pel conjunt de la ciutadania del país”. Aquests són els objectius a l’entorn dels quals s’articulen les prioritats del Departament de Cultura en aquesta legislatura. Així ho ha anunciat avui la consellera Sònia Hernández Almodóvar, que ha destacat que la voluntat del Departament és ”impulsar una cultura de tothom i per a tothom” perquè “la cultura és un dret”.
La consellera Hernández Almodóvar ha explicat que el Departament ha marcat cinc eixos prioritaris per aquesta legislatura, que tenen com a objectiu que les persones del país “visquin la cultura de primera mà”. Els eixos són: garantir els drets culturals, impulsant les arts i la cultura en l’educació, l’accés universal i la participació cultural; consolidar d’un sistema cultural fort i ben vertebrat; impulsar la creació artística, valoritzar el patrimoni com a element d’identificació col·lectiva, i enfortir la cultura digital i audiovisual per ser presents en un món globalitzat.
La consellera de Cultura també ha assenyalat que la cultura catalana “està en un bon moment”, amb “unes xifres rècord” pel que fa als espectadors d’arts escèniques, de música en viu i de cinema en català, i amb molt bones xifres per a sectors com l’audiovisual, l’editorial i el videojoc. Però advertit que aquest progrés “no és complet si no es posa al servei del conjunt de la ciutadania, si no repercuteix en polítiques que situïn les persones al centre”.
Hernández Almodóvar ha estat acompanyada de l’equip directiu que desplegarà les polítiques culturals els propers anys. Han participat en l’acte el secretari general, Josep Maria Carreté; el director general del Patrimoni Cultural, Joaquim Borràs; el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Xavier Fina; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Carol Durán; la directora general d'Innovació i Cultura Digital, Marisol López; el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Edgar Garcia, així com el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda.
Els drets culturals, al centre
El primer eix en què treballa el Departament de Cultura és garantir els drets culturals, tot impulsant les arts i la cultura en l’educació, l’accés universal i la participació cultural. La consellera de Cultura ha assenyalat que es vol assegurar que “tothom, i a tot arreu del país”, tingui accésals equipaments i serveis culturals i que pugui gaudir de les seves programacions i activitats “en igualtat de condicions, superant les barreres físiques, cognitives, econòmiques, culturals o generacionals que allunyen moltes persones de la possibilitat d’accedir-hi amb plenitud”. En aquest àmbit ja es treballa en el desplegament territorial del Programa per la presència de les Arts i la Cultura en l’Educació, un projecte ambiciós que vol impulsar el paper de les arts en l’entorn educatiu, dins i fora de l’aula, i afavorir la implicació dels professionals de la cultura en la formació artística i creativa dels infants i joves d’arreu del país. També, i amb l’objectiu de fomentar l’accés a la cultura, es crearà un nou programa per a persones amb rendes baixes per tal que els més desafavorits econòmicament puguin tenir accés als equipaments culturals i a les seves programacions. El programa preveu la figura dels mediadors culturals, com a agents intermediaris entre les persones usuàries i els equipaments culturals i es desplegarà en coordinació amb Drets Socials i amb les entitats del Tercer Sector. D’altra banda, també s’impulsarà una iniciativa orientada a l’acompanyament de persones grans a espectacles i activitats culturals.
Un sistema cultural fort i ben vertebrat
El Departament de Cultura vol estructurar i coordinar totes les institucions, els equipaments i els agents públics, privats i associatius que participen de les arts i de la vida cultural a Catalunya per posar-los al servei de la ciutadania i garantir l’exercici dels seus drets. L’actuació central d’aquest àmbit serà la revisió i actualització del Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya —fins ara conegut com a PECCAT 2010-2020—, amb una nova mirada orientada a garantir els drets culturals de la ciutadania, tot ampliant el seu abast al conjunt de serveis culturals bàsics i contribuint al reequilibri del territori i a la cohesió social. Amb aquesta nova visió, s’elaborarà i es desplegarà el Pla d’Equipaments i Serveis Culturals de Catalunya 2025-2035. Un dels nous mecanismes que incorporarà el PESCCAT és l’articulació d’una Xarxa d’equipaments culturals de proximitat, tant públics com privats, creada a partir d’iniciatives locals, municipals o associatives, amb la voluntat d’afavorir la participació cultural de la ciutadania prop del seu àmbit de residència. D’altra banda, es crearà una nova Línia de suport per a la construcció i reforma d’equipaments culturals d’àmbit local, amb una gran dotació econòmica, i es culminaran grans projectes estratègics com La Foneria i La Casa de les Lletres.
Impuls a la creació artística
El Departament de Cultura vol posar les condicions per tal que els artistes i el conjunt de la ciutadania pugui desenvolupar en llibertat i plenitud tot el seu talent. Per això impulsarà una xarxa de residències de creació que tingui en compte el teixit existent al país i que aculli artistes de Catalunya i de l’àmbit internacional per afavorir-ne l’intercanvi. Altrament, s’incrementarà la dotació de les beques per a la creació artística en tots els àmbits; s’actualitzarà, desplegarà i avaluarà els diferents plans d’impuls que hi ha en funcionament en l’àmbit de les arts escèniques, la música i les arts visuals, i es posarà en marxa el nou Programa d’impuls de la música d’arrel.
El patrimoni, element d’identificació col·lectiva
Aquest àmbitse centrarà en invertir i socialitzar el patrimoni per posar-lo a disposició de tothom com a eina d’identificació col·lectiva i com un factor clau per al desenvolupament social, territorial i econòmic del país. Així, se seguirà desplegant el Pla estratègic del patrimoni català 2030,així com cadascuna de les seves mesures. “El patrimoni cultural requereix de grans inversions. I disposar d’un bon finançament per a la cultura ens permetrà afrontar-les amb més tranquil·litat”, ha subratllat la consellera Hernández Almodóvar. També s’avançarà en l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Montjuic, un dels grans projectes patrimonials del país, que ha de situar-lo com el gran museu del segle XXI. També s’engegarà la segona fase d‘Els ulls de la història, una proposta innovadora per viure la història en primera persona a través de la realitat virtual i d’experiències immersives
Una cultura digital i audiovisual forta per ser al món
El Departament de Cultura vol apostar per la cultura digital i audiovisual com un dels principals motors socioeconòmics de Catalunya i com a element dinamitzador del país. Per això, seguirà apostant pel gran projecte Catalunya Media City, amb les obres d’adequació i ampliació de l’edifici Turbines de les Tres Xemeneies del Besòs per tal d’ubicar-hi espais universitaris, de recerca i professionals de l’àmbit digital i audiovisual, així com per l’ampliació del Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa. En l’àmbit dels continguts, s’ampliarà el suport a la creació audiovisual catalana i en català. A més, se seguirà desplegant el Pla de Cultura Digital 2026.
Pacte Nacional per la Cultura
La consellera Hernández Almodóvar ha anunciat que ja s’ha començat a treballar per elaborar i desplegar un gran Pacte Nacional per la Cultura, “un acord transversal i de país que ens ha de permetre fer avançar la cultura catalana des de tots els àmbits possibles”. La consellera ha ressaltat que ha de ser “l’eina per garantir els drets culturals de la ciutadania mitjançant el desplegament efectiu de la llei arreu del país”. “És un bon moment i creiem que hi ha el consens social i polític necessari per portar-ho endavant”, ha afegit.
Hernández Almodóvar també ha explicat que, per tal de poder realitzar totes les polítiques previstes és necessari arribar al 2% de pressupost per a Cultura. En aquest sentit, però, ha puntualitzat que es tracta d’una “fita important, però no és un objectiu finalista, sinó instrumental”.
Accés al vídeo de la roda de premsa.