Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Grau assegura que l'acord de la reforma de la PAC és un avanç encara que sigui insuficient

query_builder   26 juny 2003 17:56

event_note Nota de premsa

Grau assegura que l'acord de la reforma de la PAC és un avanç encara que sigui insuficient

El conseller ha explicat que l’acord és un avanç respecte la proposta inicial  i representa un fracàs total i absolut del comissari europeu d’Agricultura, ja que en la seva proposta pretenia una retallada global de les ajudes la qual cosa hauria suposat la desaparició de moltes explotacions catalanes

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau ha assegurat avui que la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), aprovada aquesta matinada a Luxemburg, després d’una nit sencera de negociacions, és un avanç positiu encara que sigui insuficient pel que fa a les ajudes d’alguns sectors.

Segons el màxim responsable de l’Administració Agrària catalana, que ha fet una primera valoració del document aprovat pel consell de ministres, ha explicat que aquesta reforma millora substancialment la proposta inicial que va plantejar el comissari europeu, i que pretenia fer una retallada global dels ajuts fins a un 20% i suprimir-ne els d’alguns sectors molt importants per a Catalunya com pot ser la fruita seca, els farratges deshidratats o les quotes lleters, la qual cosa hauria suposat la desaparició de moltes explotacions agràries catalanes.

Grau ha assegurat que l’acord  representa un fracàs pel comissari europeu d’Agricultura, Franz Fischler perquè les seves propostes de retallades de les ajudes a la producció de determinats cultius no s’assemblen en res a les que finalment s’han aprovat.

Grau ha lamentat que la proposta de modulació no s’apliqués a partir dels 10.000 euros tal com es defensava des de Catalunya enlloc dels 5.000 euros que ha aprovat el consell de ministres, i que afectarà a 10.000 de les explotacions catalanes que reben ajuts de la PAC (60.000), però amb poca incidència econòmica, ja que de la proposta inicial de rebaixar els ajuts un 20% s’ha aprovat en un 3% el 2005 i fins a un 5%, a partir del 2007.

Pel que fa al desacoplament dels ajuts de la producció, Grau ha explicat que amb l’acord no ha quedat cap producció desacoplada el 100% tal com pretenia el comissari i això és molt important per Catalunya, ja que tenim una agricultura productivista i no com altres zones que la tenen rentista.

El conseller ha explicat també que l’acord tancat és positiu pels productors d’arròs ja que amb el nou sistema de penalitzacions pel sobrepassament de la producció, es podrà recuperar la major part del 40% dels ajuts que els productors catalans perdien fins ara pel, sobrepassament de les altres comunitats autònomes. Grau també ha explicat que és imprescindible que pugui regionalitzar-se la producció i que es concedeixin ajudes especials a les zones humides com la del Delta de l’Ebre per estar situades per estar situades en espais d’interès mediambiental.

Pel què fa al farratge deshidratat, Grau ha assegurat que l’acord assolit també és positiu ja que la proposta inicial preveia la desaparició dels ajuts, i amb l’aprovació es manté l’ajut actual a la indústria.

Pel que fa al sector lleter, l’acord preveu el manteniment del sistema de quotes lleteres fins l’any 2014, davant la proposta inicial del comissari d’eliminar l’existència d’aquestes quotes. Grau ha assegurat que la possibilitat de comptar amb quotes lleteres és l’únic sistema per garantir la continuïtat de les explotacions d’aquest sector.

Pel què fa la fruita seca, el conseller Josep Grau ha assegurat que tot i que l’acord s’ha tancat de manera insuficient, per primera vegada s’ha aconseguit establir un ajut permanent a aquestes produccions amb un import de 241,5 euros/ha els quals s’hauran de fer front el 50% la Unió Europea (120,75 euros) i l’altre 50% l’Estat. Grau però, ha lamentat que l’import final no doni resposta a les demandes d’aquest sector i del propi departament d’Agricultura.

Grau ha explicat que el comissari Fischler passarà a la història com un mal comissari pels productors europeus, ja que ha apostat molt més a favor de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), on els Estats Units  (EUA) hi tenen un paper molt important, que pels propis països membres de la Unió Europea. El conseller  ha afegit que la reforma aprovada, tot i que és insuficient garanteix la continuïtat de moltes explotacions que amb la proposta inicial del comissari Fischler haurien desaparegut, i ha valorat positivament el posicionament que han mantingut els ministres d’Agricultura de França, Espanya i Alemanya, en el decurs de les negociacions, ja que han mantingut una posició ferma totalment contrària a les tesis defensades pel comissari Fischler.