La consellera del Departament d’Interior i Seguretat Pública ha clos “La Setmana del Cos d’Agents Rurals” organitzada en el marc de la commemoració del Mil·lenari de Montserrat amb l’alliberament d’una au rapinyarie al medi natural

Ha posat en valor la tasca dels Agents Rurals per protegir la natura, i ha posat un èmfasi especial en la de divulgació i conscienciació dirigida a la infància, a través del programa eduCAR

Parlon ha participat en una xerrada de sensibilització ambiental que els agents rurals han ofert a l’alumnat de l’Escolania de Montserrat i en la qual hi ha participat telemàticament l’esportista d’elit Kilian Jornet

La consellera del Departament d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha clos avui “La Setmana del Cos d’Agents Rurals”, organitzada en el marc de la commemoració del Mil·lenari de Montserrat.

La titular d’Interior i Seguretat Pública ha posat en valor que “aquesta jornada reforça els vincles del cos amb la vocació de servei. Pel Departament és molt important la feina que fan els Agents Rurals, sobretot, en l'avanç de la funció preventiva per fer front a les emergències futures”. De fet, la consellera ha recalcat que la prioritat del Departament “és clara: treballar des del vessant preventiu i protegir la fauna i la natura.”

Consellera Parlon: “he pogut participar en les activitats fetes pels membres del cos i és molt important la feina de sensibilització que realitzen per tal de preservar la natura així com el respecte pel treball comú i coordinat.”. “La vostra feina està molt valorada per la ciutadania i des del Departament d'Interior i Seguretat Pública, teniu i tindreu el nostre suport.”, ha afegit la titular d’Interior i Seguretat Pública adreçant-se als agents del Cos dels Agents Rurals.

A l’acte també hi han assistit el secretari general del Departament, Tomás Carrión, la directora general d’Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, l’inspector en cap del Cos, Josep Antoni Mur Allué, la directora territorial del departament d’Interior a la Catalunya Central, Elena Roca, així com el prior de l’Abadia de Montserrat, el G. Jordi Puigdevall

Per la seva part el prior ha destacat que “sempre hem tingut clar que si podem celebrar mil anys és gràcies a tota la gent que, d’una manera o d’una altre, està en contacte amb el monestir. En aquest cas, ho fem des de la fundació del cos d’Agents Rurals l’any 1986 que, en part, té arrel en els incendis que hi va haver a Catalunya i també a Montserrat” i ha clos l’acte afirmant que “amb aquesta setmana també hem volgut confirmar el vincle entre el monestir i la muntanya, que és omnipresent en la història de l’abadia”.

Per part seva l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha posat de relleu que “a les jornades internes que s’han celebrat a Montserrat han sorgit al voltant de 200 propostes de millora per a cadascuna de les àrees de treball del Cos. Ara es farà una anàlisi de totes elles per veure de quina manera poden incorporar-se al Pla estratègic del Cos d’Agents Rurals fins al 2.030. L’objectiu principal és millorar el servei a la ciutadania i adaptar-nos a les circumstàncies que comporta el canvi climàtic en temes tan claus com la fauna, la gestió forestal i la prevenció d’incendis forestals”.

L’acte ha finalitzat amb l'alliberament per part de la consellera Parlon d'un exemplar d’aligot comú (Buteo buteo) des de la Sala del Balcons del monestir de Montserrat. El rapinyaire s’ha pogut retornar al medi natural, al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, després que s’hagi recuperat d’un accident amb un vehicle en el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa (Santa Perpètua de la Mogoda).

Aquesta femella adulta (3 anys) va patir el passat mes de febrer una fractura de cúbit d’ala esquerra a conseqüència d’una col·lisió contra un cotxe a la carretera C-17, a l’alçada de Vic. L’exemplar, que en un primer moment va estar a la UVI rebent cures, va passar posteriorment a viure en gàbies exteriors fins que ha estat prou recuperada per a la seva reintroducció al medi.

Prèviament, la consellera Parlon ha fet una connexió en directe amb Kilian Jornet en el marc d’una xerrada de sensibilització ambiental “A la natura no hi deixis rastre” que els agents rurals han ofert a l’alumnat de l’Escolania de Montserrat i en la qual hi ha participat telemàticament l’esportista d’elit. També ha pujat amb el funicular de Sant Joan, de Ferrocarrils de la Generalitat, a l'aula de Natura, on l’agent Gabriel Lampreave, coordinador del Cos d’Agents Rurals del seguiment de l’òs i el llop ha fet una explicació sobre la tasca que fa el Cos per a la protecció d’aquestes espècies.

Una setmana d’activitats

Durant “La Setmana del Cos d’Agents Rurals” a Montserrat el Cos d’Agents Rurals ha ofert un programa d’activitats adreçades al públic i ha organitzat també unes jornades de caràcter intern.Tot plegat, en el marc dels actes de celebració dels mil anys del Monestir de Montserrat que tenen lloc des del mes d’octubre fins a finals del 2025.

Durant aquesta setmana, el públic que ha visitat Montserrat ha pogut conèixer de prop els diferents mitjans amb què compta el Cos d’Agents rurals, entre els quals Unitat de Suport d’Actuacions Especial (USAE), que facilita les comunicacions dels agents en situacions d’emergència; una pick up, dues bicicletes elèctriques i un vehicle elèctric del cos que permet la seva mobilitat a camp obert sense sorolls. Així com una mostra dels drons de la unitat UAS, del Grup de Suport Aeri.

Agents del Grup Especial Caní van fer dimarts una exhibició amb l’Elvis, la Collie, la Bruma i la Lia, gossos ensinistrats per a la detecció de verins, cadàvers de fauna i accelerants del foc.

Dimecres membres del Grup de Suport de Muntanya van fer una neteja de brossa en espais emblemàtics però no accessibles a peu en diverses zones, ermites i baumes del Parc.

A més, al llarg de la setmana s’han fet cinc jornades de treball organitzades al voltant de les àrees d’especialitat del Cos operatiu amb l’objectiu de realitzar una anàlisi de com funcionen els diferents serveis que es presten, revisar els procediments i fer propostes de millora.