- En la cloenda del Congrés, el conseller ha destacat com a reptes compartits la llengua catalana, el dret civil català, la justícia gratuïta, la justícia restaurativa i la mediació
- L’Acord per a la millora del torn d’ofici o l’Observatori Català de la Justícia són, segons el conseller, dos exemples de col·laboració que permeten seguir avançant per millorar les condicions dels professionals i el servei que es presta a la ciutadania
- Espadaler ha refermat el compromís del Govern de la Generalitat de Catalunya amb la millora dels serveis públics, entre els quals, el de la justícia
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha agraït als advocats catalans el seu esforç i el seu compromís per avançar en la millora del servei públic de la justícia en el marc del VIè Congrés de l’Advocacia, que s’ha celebrat enguany a Lleida. Espadaler també ha refermat el compromís del Govern de la Generalitat de Catalunya amb la millora dels serveis públics, entre els quals, el de la justícia.
En la cloenda, el conseller ha posat en valor la importància del torn d’ofici i la justícia gratuïta, com a pilars per a la igualtat de condicions en l’accés a la justícia. En aquest sentit, ha recordat que el Departament i el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC) han arribat recentment a un acord per a la millora del torn d’ofici, que, a més de millorar-ne les condicions per als professionals, s’amplia a nous col·lectius vulnerables, com els infants o les dones víctimes de violències “El torn d'ofici és essencial per garantir l'accés igualitari a la justícia. Hem de treballar perquè sigui una tasca valorada i reconeguda”, ha asseverat. “Els professionals del torn d'ofici porten una gran càrrega i responsabilitat. Hem d'oferir-los suport perquè puguin desenvolupar la seva tasca amb garanties”, ha asseverat.
Un altre repte a què s’ha referit el conseller ha estat a l’ús de la llengua catalana en els jutjats i ha posat de manifest la importància de normalitzar el català en tots els àmbits de l’Administració de justícia “perquè reflecteixi la realitat de la nostra societat”. "És important garantir que la llengua catalana tingui un ús destacat en els procediments judicials, especialment a casa nostra", ha afegit el conseller, qui també ha agraït la tasca feta per l’Advocacia al llarg dels anys a favor del foment i l’ús del català als jutjats.
Espadaler ha volgut reconèixer el valor del dret civil català i el paper tan important que exerceix el Codi Civil de Catalunya com a “eina fonamental per establir les regles de convivència”. A més, ha dit que cal treballar per a desenvolupar-lo, de manera que “reflecteixi les necessitats i valors actuals”, i que les reformes “han de ser consensuades i orientades a garantir una justícia més pròxima i efectiva”.
Pel que fa a la justícia restaurativa i a la mediació, el conseller ha manifestat la voluntat del Departament de “fomentar polítiques restauratives que permetin abordar els conflictes de manera més humana i eficient, promovent la convivència i la reconciliació”, i s’ha referit específicament a la mediació, “una eina fonamental per reduir la conflictivitat i evitar la sobrecàrrega judicial”.
Davant dels molts reptes que afronta l’Administració de Justícia, Espadaler ha apel·lat a la col·laboració i la lleialtat entre institucions per prestar el millor servei de justícia a la ciutadania, i ha posat com a exemple la darrera Comissió Permanent de l’Observatori Català de la Justícia, en què van participar la totalitat dels operadors i actors amb competències i responsabilitats en l’Administració de Justícia. “Aquest espai serà una plataforma per identificar les necessitats reals del sistema de justícia i proposar solucions efectives”, ha afirmat.
Un fòrum de debat i reflexió
Les jornades han comptat amb diverses conferències i divuit taules durant les quals s’han tractat temes específics de la professió d’advocat, com ara la tributació, la responsabilitat civil, el secret professional, el torn d’ofici o el funcionament de l’ejusticiacat.
També s’han abordat qüestions formatives i d’altres vinculades a l’actualitat en l’exercici professional: la mediació i la resolució alternativa de conflictes, la situació de les parelles de fet, la propietat horitzontal i els arrendaments de temporada i turístics, la situació del català a Europa, la discapacitat i les mesures de suport i temes d’estrangeria i drets humans.
Visita prèvia als Serveis Territorials
Prèviament al Congrés, el conseller Espadaler ha visitat els Serveis Territorials de Justícia i Qualitat Democràtica a Lleida i s’ha reunit amb la directora, Anna Miranda. Durant la visita a les instal·lacions, el conseller ha saludat els diferents equips professionals: els de recursos humans, de gestió econòmica, de medi obert, d’entitats jurídiques, d’assessorament tècnic en l’àmbit de la família, la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta i de medicina forense. També s’ha desplaçat als jutjats del Canyeret on hi treballen altres equips del Departament, com els equips d’assessorament tècnic penal i de justícia juvenil, l’Oficina d’Atenció a la Víctima i l’equip de justícia restaurativa.