- Una quarantena estudiants de 7 centres formatius de Formació Professional de Catalunya han participat en una Game Jam al SAGA on han desenvolupat prototips de jocs amb estètica retro
- La Game Jump FP 2024 ha estat impulsada pel Departament de Cultura en col·laboració amb l’esdeveniment RetroBarcelona amb l’objectiu de visibilitzar el talent emergent en videojocs provinents de la Formació Professional
- El SAGA, organitzat per Plataforma per la Llengua amb el suport de la Generalitat de Catalunya, s’ha celebrat del 29 de novembre i l’1 de desembre a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha organitzat per primera vegada una Game Jam adreçada a l’alumnat dels centres de Formació Professional (FP) amb estudis de videojocs de Catalunya. L’Institut Rafael Campalans del municipi gironí d’Anglés ha guanyat el Premi al millor joc a la GAME JUMP FP 2024 celebrada entre el 29 de novembre a l’1 de desembre al SAGA, Saló del Gaming.
La GAME JUMP FP 2024 vol centrar el focus en la Formació Professional en videojocs a Catalunya oferint un espai per donar un salt de cara a la professionalització dels i les estudiants participants. Durant 48 hores i en format presencial, 32 estudiants de Formació Professional de videojocs, organitzats en 7 equips, han creat una demo jugable d’un videojoc amb estètica retro. Els centres de FP catalans participants han estat ENTI-UB, Escola d’Art de Vic, IES Bernat el Ferrer, Institut Mare de Déu de la Mercè, Institut Obert de Catalunya, Institut Pedralbes i Institut Rafael Campalans.
Els estudiants de Formació Professional han desenvolupat jocs basats en el bestiari medieval i popular català. Les imatges i els models 3D han estat proporcionats pel MEV, Museu d’Art Medieval de Vic i per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Com a totes les Game Jams, el leivmotiv o temàtica del videojoc a desenvolupar es va comunicar a l’alumnat el divendres 29 de novembre a l’inici de la Game Jam.
La Game Jam ha finalitzat avui en un acte de presentació dels projectes desenvolupats i el lliurament de premis als equips guanyadors a l’escenari principal del SAGA, Saló del Gaming. A banda del Premi al Millor joc guanyat per Institut Rafael Campalans, també s’ha distingit a l’Institut ENTI-UB en la categoria de Joc més innovador i al centre Institut Obert de Catalunya (IOC) amb el Joc amb millor jugabilitat. El jurat ha estat format per Marisol López, Directora General d’Innovació i Cultura Digital; Carles Garcia, director de RetroBarcelona; Oscar Sahun, director del programa d’incubació GameBCN i Carme Comas, responsable de comunciació del Museu d’Art Medieval de Vic. El jurat ha valorat les propostes segons criteris com la creativitat, el disseny artístic i l'adequació al tema de la GAME JUMP FP 2024.
La Formació professional en videojocs a Catalunya
A Catalunya s’ofereixen fins a 49 cicles de grau mitjà i superior de Formació Professional relacionats amb l’àmbit del videojoc en 34 centres públics i privats arreu del territori (2 a Tarragona i Lleida, 3 a Girona i 27 a la demarcació de Barcelona).
Si afegim la formació universitària, l’oferta formativa actual a Catalunya situa al país entre els territoris mundials amb més capacitat per a la generació de talent en el sector dels videojocs que, cada dia més, impacta també en altres sectors econòmics. Aquesta fortalesa formativa també ajuda a consolidar Catalunya com un territori de referència mundial en l’àmbit dels videojocs i, per tant, ajuda a generar emprenedoria, desenvolupament econòmic de qualitat i capacitat de captar inversió estrangera.
La Taula del Videojoc
La participació activa dels centres, el professorat i l’alumnat de Formació Professional com a part de l’ecosistema català del videojoc és una línia d’acció de la Taula del Videojoc en l'àmbit del foment del talent i la professionalització en el desenvolupament de videojocs. Impulsada per la Generalitat de Catalunya, la Taula de Videojoc és l’espai de concertació i trobada entre actors públics i privats per situar el sector del videojoc com un pol estratègic de país.
Avui dia la Taula reuneix prop de 48 organitzacions entre les quals podem trobar entitats, associacions, universitats, incubadores i 7 departaments de la Generalitat de Catalunya implicats en polítiques relacionades amb el sector. Per al període 2024-2025 la Taula del Videojoc va consensuar una graella de 60 actuacions a realitzar durant els propers dotze mesos i que es divideixen en 5 àmbits d’acció: impacte social, professionalització, internacionalització, finançament i eSports.
La Game Jump FP 2024 és un exemple concret d'actuació, consensuada entre tots els actors implicats en l’ecosistema català del videojoc, de l’àmbit de la professionalització d’aquest espai de treball que permet avançar en bloc en tots els àmbits d’interès per consolidar la posició de privilegi en aquest sector digital a nivell estatal, europeu i global.