Aquesta iniciativa de la Generalitat permetrà que una setantena de municipis de la vegueria que no disposen d’oficina bancària tinguin accés als serveis financers
Montornès de Segarra ha estat el primer municipi a rebre la visita de l’oficina mòbil de Caixabank, que haurà arribat ja a tota la resta el 19 de desembre
La delegada del Govern, Núria Gil, ha posat aquest nou servei com “un bon exemple del que significa avançar en l’equilibri territorial per tal que qualsevol ciutadà o ciutadana pugui tenir els mateixos serveis visqui on visqui a Catalunya”
El nou servei de Banca Mòbil de Catalunya, engegat pel Govern de la Generalitat, ha arribat avui a la vegueria de Lleida, on, des d’aquest mes de desembre, 72 municipis rebran la visita, un cop al mes, de l’oficina mòbil de CaixaBank, equipada amb caixer automàtic i personal qualificat, que donarà servei de manera presencial i individualitzada, sense haver-se de desplaçar, als més de 28.300 habitants d’aquestes poblacions. Dels 72 municipis, 57 no havien tingut mai abans oficina bancària i 15 l’han perduda en els darrers anys.El 19 de desembre, tots els 72 municipis ja hauran rebut la primera visita de l’oficina mòbil.
La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha donat avui el tret de sortida al nou servei a Montornès de Segarra, on ha estat acompanyada per la regidora Montserrat Soto; la vicepresidenta del consell Comarcal de la Segarra, Imma Secanell, i el director comercial de CaixaBank a Lleida i Tarragona, Josep Ramon Fontanet.
Fins ara, el fet de no tenir accés als serveis financers al lloc de residència obligava els veïns i les veïnes d’aquests municipis a anar fins al poble més pròxim amb oficina bancària o caixer automàtic per fer gestions tan habituals com retirar o ingressar diners.L’oficina bancària mòbil farà que tots els municipis de Lleida puguin disposar de serveis bancaris al seu terme: permetrà retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris, consultar moviments i saldos i obtenir extractes de comptes bancaris, entre altres. A més, també prestarà un servei d’assessorament financer en la gestió tant dels comptes com d’altres productes bancaris i financers d’actiu, passiu i d’intermediació. En 42 municipis, l’oficina mòbil s’hi estarà un mínim d’una hora i en els 30 restants, un mínim de 30 minuts.
Una iniciativa contra el despoblament rural
Núria Gil ha destacat que la posada en marxa de la banca mòbil per garantir l’accés als serveis financers que es poden trobar en una oficina bancària als municipis on no n’hi ha d’obertes és “un bon exemple del que significa avançar en l’equilibri territorial i la lluita contra el despoblament rural, a partir del fet que cada ciutadà o ciutadana pugui tenir una vida digna visqui on visqui a Catalunya, que és un dels objectius prioritaris del Govern”. Gil, que ha qualificat el servei de banca mòbil com “una peça més d’un engranatge que vol evitar la pèrdua de població als municipis petits o rurals”, ha ressaltat que la inclusió financera és “fonamental” per a la vida quotidiana en vegueries com la de Lleida, que té molts municipis rurals i micropobles, amb una població envellida. “Aquest servei –ha dit- és especialment necessari per a la gent gran i altres col·lectius vulnerables que tenen dificultats a l’hora de desplaçar-se a algun poble veí per poder tenir diners en efectiu o fer ús d’altres serveis bancaris bàsics i que, en general, no compten amb habilitats digitals que els permetin utilitzar aquests tipus de procediments financers”.
Josep Ramon Fontanet ha explicat que un cop posat en marxa el servei de banca mòbil a la vegueria de Lleida, “anirem veient com es va desenvolupant i adaptant-lo a les necessitats específiques que puguin sorgir als municipis”. Fontanet ha valorat molt positivament la col·laboració público-privada entre la Generalitat i l’entitat financera per fer arribar el servei de banca mòbil a tots els pobles”. Per la seva banda, la regidora Montserrat Soto ha assenyalat que “totes les iniciatives om aquesta per millorar la qualitat de vida en els pobles petits són necessàries, sobretot tenint en compte que tenen una mitjana d’edat força elevada”.
Sota el lema "Cap municipi sense serveis bancaris", el projecte de la Banca Mòbil vol combatre l’exclusió financera i frenar el despoblament dels pobles més petits.El servei, que no s’havia implantat mai abans a Catalunya i que s’ofereix a 503 municipis catalans que o bé han perdut l’oficina bancària o bé no n’havien tingut mai, es va estrenar el passat 17 de setembre a Girona i arribarà a tot el país abans d’acabar l’any. El mes de novembre va començar a circular per les comarques del Camp de Tarragona i el Penedès i aquest desembre ja ha arribat a la Catalunya Central, Barcelona, Lleida, l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de l’Ebre. En total, 13 oficines mòbils prestaran el servei arreu del territori. El cost del servei és compartit per la Generalitat i les entitats adjudicatàries, que en el cas de la vegueria de Lleida, és CaixaBank.
Els 72 municipis
Els 72 municipis de la vegueria, que sumen una població de més de 28.300 habitants, són els següents:
- Garrigues (13): L’Albagés, Bellaguarda, Bovera, El Cogul, La Floresta, Fulleda, Granyena de les Garrigues, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Puiggròs, el Soleràs, els Torms i elVilosell.
- Noguera (16): Algerri, Alòs de Balaguer, la Sentiu de Sió, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Bellmunt d'Urgell, Cabanabona, Castelló de Farfanya, Cubells, Ivars de Noguera, Oliola, Os de Balaguer, Preixens, Torrelameu, Vilanova de l'Aguda i Vilanova de Meià.
- Pla d’Urgell (6): Castellnou de Seana, Fondarella, el Poal, Sidamon, Vilanova de Bellpuig i Vila-sana.
- Segarra (14): Granyanella, Ivorra, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, les Oluges, els Plans de Sió, Sanaüja, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera, Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs.
- Segrià (12): Alamús, Alcanó, Alfés, Aspa, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, la Portella, Puigverd de Lleida, Sarroca de Lleida, Sudanell, Sunyer i Torre-serona.
- Urgell (11): Ciutadilla, Guimerà, Maldà, Nalec, els Omells de na Gaia, Ossó de Sió, Preixana, Puigverd d'Agramunt, Sant Martí de Riucorb, Vallbona de les Monges i Vilagrassa.