- El cap de l’Executiu ha encapçalat l’acte d’inauguració del nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca
- L’equipament, que ha comptat amb l’impuls econòmic de la Generalitat de Catalunya, té gairebé 17.000m2 i hi treballaran més de 2.000 persones
- Acollirà un ciclotró que permetrà cobrir les mancances actuals i futures en el diagnòstic i tractament dels pacients amb fàrmacs innovadors
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reivindicat aquest matí, en l’acte d’inauguració del nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca, “l’aposta del Govern per la Vall d’Hebron i altres centres sanitaris de Barcelona”. “Volem fer els millors hospitals d’Europa. Catalunya ha de recuperar l’ambició i l’optimisme ben informat”, ha declarat el president, que també ha subratllat “la força de la xarxa científica i de recerca” de Catalunya, que se situa “a primer nivell europeu i internacional”.
El cap de l’Executiu ha destacat que el nou Institut de Recerca és “el primer pas en tot aquest projecte de transformació i de millora del Vall d'Hebron”, que ha presentat com “una de les instal·lacions sanitàries punteres de Catalunya, d'Espanya i d'Europa”. I, en aquest sentit, ha assegurat que l’equipament és “un senyal de respecte a la feina” dels científics, a més d’un instrument privilegiat per al seu dia a dia.
En contra de les “pulsions negacionistes que el que volen és fer-nos retrocedir”, Illa ha reivindicat la necessitat d'“d’alçar la veu a favor de la ciència, de la recerca i del progrés”, perquè, “si la humanitat ha progressat, ha estat gràcies a la ciència”.
Un centre pioner
El nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca és un equipament de 16.792 m2 destinat a la recerca, la innovació i la docència, on hi treballaran més de 2.000 persones, entre personal investigador, de suport a la recerca i personal administratiu i de manteniment i serveis. A partir d’ara, aquest espai serà un punt de trobada per impulsar la recerca d’avantguarda, l’excel·lència científica, la innovació i la docència amb un clar enfocament en la millora de la qualitat de vida de les persones.
El president ha lloat l’arquitectura del centre, així com el fet que la recerca biomèdica que s’hi farà sigui “una recerca molt connectada amb les necessitats del pacient” i vinculada a un hospital. També ha remarcat la importància de la proximitat, ja que es tracta d’un edifici que “connecta la investigació amb els ciutadans”.
L’Institut acollirà un ciclotró que permetrà el desenvolupament de noves eines de diagnòstic i de tractament personalitzades basades en radioisòtops i l’última tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades, especialment en teràpia gènica.
També serà la seu d’un Hub d’Innovació, un espai pioner dedicat a promoure la creació d’aliances públicoprivades i nous projectes innovadors, amb la finalitat de transferir el coneixement mitjançant la creació d’empreses, atraure nous inversors i companyies biotecnològiques o farmacèutiques que vulguin impulsar una part de la seva activitat de manera conjunta amb els grups de recerca de la Vall d’Hebron.
D’altra banda, el nou edifici serà un espai obert a la ciutadania, ja que disposarà d’espais polivalents per fomentar la divulgació, la docència i la participació ciutadana.
A mitjans de gener de 2020, la Generalitat va concedir un préstec de 17,3 milions d’euros al Vall d’Hebron Institut de Recerca per a construir el nou edifici de recerca de Vall d’Hebron. Aquesta quantitat de diners, juntament amb les aportacions de la Fundació “la Caixa”, Ferrer, els fons propis del VHIR, els fons FEDER de Desenvolupament Regional i les aportacions d’altres donants privats, han fet possible assolir els 36,6 M€ que ha costat la construcció del nou edifici i els 3 M€ addicionals per a dotar-lo de l’equipament i la tecnologia més punters.
L’acte d’inauguració també ha comptat amb la presència de les conselleres de Recerca i Universitats, Núria Montserrat; i de Salut, Olga Pané, entre d’altres autoritats.