- El titular d’Empresa i Treball ho ha dit en el marc d’una reunió amb una quinzena de fons de capital risc que inverteixen en empreses emergents catalanes, en què també ha participat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres
- La trobada ha servit per posar en valor l’ecosistema de startups català i subratllar el rol que hi juguen aquestes companyies, que en conjunt sumen més de 3.000 milions d’euros en inversió en empreses emergents
- A Catalunya hi ha actualment més de 2.100 startups, segons un estudi elaborat per ACCIÓ, que generen 20.600 llocs
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha assegurat aquest matí que “el Govern treballa amb l’objectiu de posar totes les facilitats perquè l’ecosistema emprenedor català creixi fins a les 3.000 startups l’any 2030”. Sàmper ho ha dit en una trobada amb una quinzena de fons de capital risc que inverteixen en empreses emergents catalanes, on també ha participat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa, Jaume Baró i Torres. La reunió de treball ha servit per posar en valor l’ecosistema de startups català i subratllar el rol que hi juguen aquestes companyies, que en conjunt sumen més de 3.000 milions d’euros en inversió en empreses emergents.
En el marc d’aquesta trobada amb alguns dels principals fons de capital risc que operen a Catalunya, el conseller Sàmper ha assegurat que “l’ecosistema català de startups, el millor del sud d’Europa segons StartupBlink, ocupa més gent que mai i és un actiu molt valuós per a l’atracció d’inversions de gran valor afegit”. El titular d’Empresa i Treball ha reconegut als representants dels fons presents que “els fons de capital risc són responsables de gran part del creixement sostingut i de la internacionalització d’aquest ecosistema emprenedor perquè contribueixen a donar impuls als projectes de les startups, un actiu que, sens dubte, ens posiciona al món com una economia altament innovadora i un hub tecnològic de referència”. També ha destacat la importància dels fons de capital risc a l’hora d’aportar valor per fer créixer les companyies, coneixement del sector i accés a capital internacional especialitzat.
Sàmper ha subratllat que “des del Govern de la Generalitat de Catalunya, volem fer créixer i consolidar el nostre ecosistema emprenedor per generar ocupació de qualitat i oportunitats, transformar el nostre teixit productiu i seguir atraient inversions, talent i projectes innovadors d’arreu del món, per continuar posicionant Catalunya com un hub tecnològic de primer nivell”. Durant la trobada, els participants també han pogut debatre sobre els principals reptes a què fa front l’ecosistema emprenedor català.
Barcelona i Catalunya, hub de startups de referència a Europa
L’estudi Anàlisi de l’ecosistema startup a Catalunya 2023, elaborat per ACCIÓ, indica que cada any augmenta el nombre d’empreses emergents establertes a Catalunya. Actualment són 2.102 startups, un 4% més que el 2022, que generen 20.600 llocs de treball i que facturen, de manera agregada, més de 2.100 milions d’euros.
Pel que fa als sectors d’activitat, les startups catalanes es dediquen principalment a la salut (16,9%), els serveis empresarials i software (15,2%) o les TIC i el mòbil (5,7%), entre d’altres. També hi destaquen sectors com l’alimentació, el fintech o els viatges i l’oci. L’informe també indica que el 71% de les empreses emergents utilitza tecnologies vinculades a la indústria 4.0, com la intel·ligència artificial, el big data, l’IoT o les tecnologies immersives.
L’estudi està basat en les dades de la plataforma digital Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ l’any 2016 que recull empreses emergents d’un màxim de 10 anys de vida, tecnològiques, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.