- La millora de la seguretat pública és un dels eixos estratègics de la legislatura del Govern de Salvador Illa, on s’emmarca el Pla de xoc contra la multireincidència
- Barcelona tindrà 5 jutjats nous: un de guàrdia per a delictes lleus i quatre penals de reforç per a judicis ràpids, que permetran reduir dràsticament els terminis d’assenyalament per a l’any 2026
- La Guàrdia Urbana de Barcelona podrà consultar el registre les dades de multireincidència la qual cosa agilitzarà considerablement la tramitació dels judicis ràpids
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha encapçalat aquest matí la reunió amb el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, i l’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, on s’ha aprovat el Pla de xoc contra la multireincidència a Barcelona. Aquest instrument preveu un seguit de mesures concretes, factibles i eficaces que s’emmarquen dins l’objectiu de legislatura del Govern de Salvador Illa de millorar la seguretat pública.
Durant la presentació del pla davant els mitjans, el conseller Espadaler ha assegurat que amb el pla de xoc “donem resposta a un problema real que preocupa l'Ajuntament, el Govern de la Generalitat i que, evidentment, també s'ha fet seu el Govern d'Espanya”. I ha subratllat que la posada en marxa de nous jutjats “ens permetrà, en un termini raonable de dos anys aproximadament, posar-nos en la mitjana espanyola de compliment de senyalaments”. “Ara allò que s'havia de senyalar amb 15 dies, se senyalava gairebé amb 15 mesos. Per tant, aquest pla de xoc dona, evidentment, resposta a aquesta necessitat”, ha afegit.
Per la seva part, el ministre Bolaños ha posat en valor el diàleg institucional, el treball conjunt i els acords entre administracions per aconseguir el benestar de la ciutadania. També ha ressaltat el pla com una aposta clara pels serveis públics per a garantir la seguretat ciutadana, un valor de primer ordre en el nostre Estat Social i Democràtic de Dret.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat el Pla de Xoc com a exemple de política útil i ha agraït als governs d’Espanya i de la Generalitat la sensibilitat i capacitat d’entesa per aportar solucions a un problema que ha estès la sensació d’inseguretat a la ciutat de Barcelona. Collboni ha posat en valor el front policial, fruit de la col·laboració entre el cos dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. “El treball conjunt entre cossos policials ha fet augmentar significativament el número d’intervencions i acabarem l’any amb més de 94.000, el que suposa un 7’5% de detencions i investigacions vinculades als delictes lleus i també al narcotràfic. Això demostra que la feina conjunta policial per fer front a la multi reincidència comença a donar resultats positius”.
Un tercer jutjat de guàrdia a partir del 2025 per a delictes lleus
Un dels acords presos entre les tres institucions té per objectius agilitzar els judicis immediats per a delictes lleus a Barcelona. Concretament, s’ha consensuat posar-ne en funcionament un tercer jutjat de guàrdia. D’aquesta manera s’actua contra un dels grans reptes de la justícia a la capital catalana: la manca de mitjans actuals per absorbir l’entrada d’assumptes i les conseqüents dilacions en els judicis. Amb tres jutjats de guàrdia, Barcelona podrà absorbir 18.000 judicis l’any (un 50% més) i es podrà reduir el temps d’assenyalament dels 8 mesos actuals a 1 mes vista de cara a finals de 2026 a la ciutat del Barcelona.
La característica principal dels judicis immediats és que al mateix jutjat de guàrdia se celebra la instrucció i la vista, i es dicta la sentència dels casos de delictes lleus, que inclouen, entre d’altres, els furts de menys de 400 euros, amenaces, coaccions o lesions lleus. Prop de la meitat d’aquests delictes –un 47%– es concentren a la ciutat de Barcelona.
Quatre jutjats penals de reforç
Pel que fa als judicis ràpids, s’ha acordat posar en funcionament 4 jutjats penals de reforç dotats amb 4 jutges, lletrats per a l’Administració de justícia i 15 funcionaris, 2 gestors, 8 tramitadors i 5 auxilis. Aquest increment de personal permetrà augmentar en 2.400 els assenyalaments anuals de judicis ràpids, de manera que s’assolirà una capacitat global de 8.550 assenyalaments per any.
Aquesta major capacitat d’absorció d’assumptes tindrà un efecte directe en la reducció dels terminis d’assenyalament, que actualment se situa a uns 15 mesos vista a la ciutat de Barcelona, on es registren entre el 55% i el 60% de tots els judicis ràpids a Catalunya. L’objectiu per a la reducció de 15 mesos fins a 1 mes vista s’assolirà de forma progressiva i culminarà a mitjans de 2026.
Els judicis ràpids són aquells que coneixen assumptes relacionats amb alcoholèmies, furts, robatoris, lesions o violències sobre la dona, entre d’altres, i que comporten penes de presó inferiors als 5 anys. Un cop el jutjat de guàrdia n’ha fet la instrucció, aquest jutjat és qui assenyala la celebració del judici als jutjats penals, que segons preveu la llei hauria de ser a 15 dies vista.
La Guàrdia Urbana tindrà accés a la base de dades de multireincidència (SIRAJ)
A partir del març de 2025, la Guàrdia Urbana de Barcelona tindrà accés als historials de multireincidència a través de la base de dades dels jutjats (SIRAJ). D’aquesta manera, podran saber si la persona compta amb antecedents delictius, de quina naturalesa i, per tant, saber si se li ha d’aplicar l’agreujant de multireincidència que estableix el Codi Penal. La nova mesura es podrà fer efectiva gràcies a la modificació del Reial decret que regula el SIRAJ, i permetrà fer un ús molt més eficient de les agendes d’assenyalaments i evitar carregar-les innecessàriament, la qual cosa també repercutirà positivament en la reducció dels terminis.
1