La consellera d’Interior i Seguretat Pública,Núria Parlon, ha presidit el Comitè d’Emergències desplegat a l’edifici del CAT112 de Reus

Han sonat les sirenes i s’han enviat missatges d’alerta als mòbils per al confinament del nucli urbà i la zona industrial del Morell i de la Pobla de Mafumet 


La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha participat avui en el simulacre d’accident Químic al Polígon Nord de Tarragona organitzat per Protecció Civil de la Generalitat, amb la participació de l’empresa Repsol Química.La consellera ha presidit el Comitè d’Emergències desplegat a l’edifici del CAT 112 de Reus. S’ha simulat una fuita amb núvol tòxic a l’exterior de l’empresa, i s’ha demanat el confinament d’unes 10.000 persones dels municipis de la Pobla de Mafumet i el Morell.

Durant l’exercici s’han activat les dues sirenes de risc químic del polígon i s’ha enviat una alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils de les persones que es trobaven tant als nuclis urbans com a les zones industrials. En el missatge s’ha especificat que es tractava d’un simulacre i s’ha demanat el confinament de la població.

La consellera ha explicat que “l’objectiu fonamental d’aquest simulacre és reforçar la implantació del PLASEQTA entre les autoritats i els organismes adscrits al pla, els quals han de prendre decisions vinculades al pla de risc químic”.

Parlon ha destacat també que “s'ha simulat una fuita d'amoníac, entre altres substàncies. La situació simulada ha estat un risc químic de nivell 3, amb efectes que surten de les instal·lacions industrials i afecten el núvol tòxic. Tot això, durant uns 20-25 minuts.

Finalment, la titular d’Interior ha afirmat que “el simulacre ha funcionat de manera efectiva i ha permès avaluar l’operativitat del PLASEQTA”. “Ha estat crucial per comprovar l’eficàcia de l’estructura organitzativa i els mecanismes d'autoprotecció de les empreses implicades en l'accident químic”, ha afegit.

Per la seva banda, la delegada del Govern a Tarragona, Lucía López, ha agraït “l’esforç important que ha dut a terme la Direcció General de Protecció Civil en l’organització del simulacre així com el treball de tots els cossos de seguretat i emergències implicats en l’exercici”.

L’objectiu principal de l’exercici ha estat reforçar la implantació del Pla especial d’emergències exteriors del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) amb les autoritats, serveis d’emergència i altres organismes del pla. El simulacre ha tingut una doble finalitat: primerament provar el funcionament de l’estructura de direcció i operativa del Pla davant d’un accident químic; i segon, la implantació d’una campanya d’informació a la població del municipi del Morell i la Pobla de Mafumet que es troben en afectació per risc químic del Polígon Nord.

El d’avui ha estat el tercer simulacre que fa Protecció Civil en el marc del nou PLASEQTA, després dels realitzats el 30 de novembre de 2023 al Polígon de Constantí i el de 2022 al Polígon Químic Sud de Tarragona.

Desenvolupament del simulacre

L’exercici ha consistit en una fuita d’amoníac amb tres persones afectades. L’empresa ha fet un primer avís al telèfon d’emergències 112 informant de l’accident. Al cap d’una estona el 112 ha reportat 30 trucades de ciutadania de la Pobla de Mafumet i el Morell que tenien picors als ulls i a la gola, i fortes olors de producte químic. Tot plegat comporta un accident de categoria 3 (afecta a l’exterior de la instal·lació), que implica l’activació en emergència del pla PLASEQTA.

A l’edifici del CAT112de Reuss’hi ha activat tota l’estructura de resposta en emergència del PLASEQTA. S’ha desplegat el Comitè d’Emergències, integrat per la Direcció del Pla, el Consell Assessor, el Gabinet d’Informació i el Comitè Tècnic. La consellera d’Interior i Seguretat Pública,Núria Parlon, ha presidit el Comitè; i la delegada del govern a Tarragona, Lucía López, l’ha dirigit com a màxima responsable del pla. El detall de l’estructura és el següent:

La Directora del Pla: ha declarat l’activació i desactivació del Pla i ha confirmat que s’adoptaven les mesures de protecció a la població a partir de les dades facilitades pels òrgans de coordinació i assessorament.

Consell Assessor: ha assistit a la Directora del Pla en la presa de decisions per garantir l‘aplicació de les mesures d’emergència. Està format pels directors territorials dels organismes i Departaments que formen part del pla, així com els representants dels municipis afectats.

Gabinet d’Informació: és l’òrgan d’informació oficial a la població. S’han difós informacions en temps real amb indicació de que és un simulacre però simulant les accions d’una emergència real.

Comitè Tècnic: ha fet la coordinació tècnica de l’emergència donant continuïtat a la coordinació operativa sobre el terreny i ha avaluat els elements de risc per proposar les mesures de protecció a la població necessàries. Està format per responsables territorials dels serveis d’emergència actuants i de Protecció Civil de la Generalitat - CECAT.

CECAT: ha exercit la coordinació general de l’emergència i ha articulat les actuacions del pla amb els ajuntaments i el pla d’autoprotecció de l’empresa.

Participació dels grups d’actuació operativa

Els Grups d’actuació operativa han estat els encarregats de treballar sobre el terreny fent un desplegament real que ha permès posar a prova les seves capacitats. Els grups són: el Grup d’intervenció, que té per missió controlar, reduir i neutralitzar les causes i efectes de l’accident; el Grup d’Ordre: que ha garantit la mobilitat i la seguretat ciutadana incloent els escenaris de confinament i de possibles evacuacions; el Grup Sanitari, que s’ha encarregat de l’assistència sanitària als afectats; el Grup Logístic, encarregat de la mobilització de mitjans i recursos extraordinaris necessaris per al desenvolupament de les funcions dels grups actuants i l’atenció a la població; i el Grup de Control Ambiental, qui ha avaluat les possibles conseqüències de l’accident sobre la població i el medi ambient, transmetent dades al CECAT en temps real i al Comitè Tècnic per avaluar l’evolució del núvol tòxic.

La coordinació sobre el terreny s’ha realitzat per part del Centre de Comandament Avançat (CCA) que és coordinat per Bombers de la Generalitat. El CCA s’hi ha desplegat de forma real i s’ha coordinat en tot moment amb el CECAT.

Els Bombers de la Generalitat han participat a l’exercici amb una desena de dotacions, entre elles quatre vehicles pesants d’entre els quals s’hi inclou la Unitat de Riscos Tecnològics (UTR) del parc de Tarragona, cinc vehicles lleugers de comandament i suport i un vehicle de la Unitat de Comandament Mitjana (UCM). En l’incident hi han treballat vint-i-cinc bombers, incloent-hi cinc comandaments, així com membres del grup de suport en riscos tecnològics (GRIT).

Els efectius han treballat en les tasques de rescat i evacuació de les víctimes i en el control de la fuita a l'interior del recinte donant suport als mitjans propis de l'empresa. També han fet mesures a l'exterior per fer seguiment del núvol i de les possibles afectacions de la població. Des del CCA els Bombers de la Generalitat han coordinat l'emergència amb la resta de cossos d'emergència actuants.

El Grup d’Ordre ha estat conformat per 43 efectius del Cos de Mossos d’Esquadra (29), Policia Local de Constantí (2), Guàrdia Municipal del Morell (6) i Guàrdia Municipal de la Pobla de Mafumet (6). Concretament hi havia 1 intendent del CME (direcció i coordinació del Grup d’Ordre); 10 patrulles per fer el tancament (14 mossos, 2 Policies Locals de Constantí, 2 Guàrdies Municipals del Morell i 2 Guàrdies Municipals de la Pobla de Mafumet); 2 patrulles al Centre de Comandament Avançat (1 comandament, 1 sotsinspector i 2 mossos); 4 agents GM La Pobla de Mafumet i 4 agents de la GM El Morell per fer tasques de confinament població; 2 patrulles pel punt de trànsit (4 mossos); 1 comandament i 2 mossos de la Sala Territorial de Comandament a la sala CECAT; i 3 comandaments al Comitè Tècnic.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat l’encarregat d’oferir assistència sanitària a les 3 persones afectades al simulacre. El SEM hi ha intervingut amb un total de 26 professionalsi 2 operadors de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) de Reus i un total de 10 unitats, entre elles: 1 Unitat de Suport Vital Avançat (SVA), 2 Unitat de Suport Vital Bàsic (SVB), 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR). També hi han intervingut 2 Comandaments , 2 Unitats d’Intervenció i Suport (UIS) especialitzades en NRBQ i 2 unitats de Logística d’emergències.

Un cop rebuda l’alerta del 112, el SEM ha enviat 8 unitats fins al punt de l’incident. Quan la primera unitat ha arribat al lloc i ha pogut avaluar la situació, ha ampliat la informació a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM a Reus, sol·licitant l’enviament de més recursos. A continuació, s’han presentat diverses dotacions més, entre elles, el camió logístic portador d’una àrea de descontaminació, i material específic per donar resposta davant incidents amb risc afegit NRBQ (Nuclear Radiològic Biològic i Químic).

En tractar-se d’un incident amb risc químic, s’han desplegat l’Àrea Sanitàriai l’Estació de Descontaminació per tal de descontaminar i assistir a les 3 persones afectades. Després del triatge inicial, es determina que 1 afectat és vàlid i menys greu i els altres 2 són greus i no caminen. Aquests pacients són d’una elevada complexitat per la seva gravetat i situació d’estar en contacte amb substàncies contaminants. Els 3 afectats; 1 en estat crític, 1 en estat greu i 1 en estat menys greu, han estat assistits i han requerit traslladat al centres sanitaris i hospitalaris més adequats per a la seva patologia.

L’exercici de simulació ha permès posar en pràctica la coordinació de les noves Unitats de Logística d’Emergència i les Unitats d’Intervenció i Suport. A més, s’ha comprovat l’engranatge en la transferència estructurada dels pacients de la zona calenta a les unitats assistencials.

Des de Protecció Civil s’ha activat el Grup Logístic, amb un total de 20 efectius: 2 operadors, 1 tècnic i 1 cap d’equip al CECAT de Reus; 2 tècnics de l’operativa territorial del CCA; la subdirectora i representants dels serveis territorials de Protecció Civil al Comitè Tècnic; 10 observadors distribuïts entre el Consell Assessor, Comitè Tècnic, CECAT, CCA, CECOPAL, a l’empresa Repsol Química; i al punt de trobada dels operatius als municipis on es realitza confinament.

Per la seva banda, els ajuntaments dels Pallaresos, la Pobla de Mafumet i el Morell han activat els plans d’actuació municipal i constituit el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) que és el centre de coordinació de les actuacions dels municipis. El CECOPAL ha estat en contacte permanent amb el CECAT.

L'Ajuntament del Morell ha desplegat totes les eines davant el simulacre que s'ha dut a terme aquest 4 de desembre. Els treballadors municipals, equipaments i tota la ciutadania, s'han preparat i posat en alerta després d’una campanya informativa prèvia difosa a través de tots els canals de comunicació oficials. L’exercici ha permès posar a prova els procediments del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), incloent-hi la recepció d’alarmes, l’activació del pla d’emergències i la coordinació de la ciutadania i institucions amb la Policia Local. Aquesta iniciativa reafirma el compromís del municipi amb la seguretat ciutadana i amb la preparació davant possibles emergències de risc químic al territori.

La Pobla de Mafumet, a través del seu ajuntament i de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil, ha estat informant la població de les característiques del simulacre, mitjançant xerrades, visites porta a porta, cartells i publicacions als perfils municipals a les xarxes socials. El consistori ha activat el DUPROCIM i diversos equipaments han dut a terme l’exercici de confinament, com ara l’escola, la biblioteca o el complex esportiu.

També els ajuntaments dels Pallaresos, Perafort i la Vilallonga del Camp han fet avisos específics a la població vulnerable, com ara la gent gran i els infants. Diversos equipaments han participat en el simulacre fent l’exercici de confinament. L’ajuntament dels Pallaresos també ha activat el seu DUPROCIM.

Els alcaldes de Perafort i de Constantí han assistit presencialment al Consell Assessor que s’ha reunit al CAT112 de Reus, mentre que els alcaldes del Morell i la Pobla de Mafumet han participat al Consell telemàticament. Per la seva part, l’alcalde de Tarragona ha delegat la presència al Consell en la Consellera de relacions ciutadanes, neteja, mobilitat i Protecció Civil de Tarragona.

Accions de sensibilització

Durant els mesos i setmanes previs al simulacre, des de Protecció Civil s’ha realitzat una intensa campanya informativa als responsables municipals, serveis d’emergències, i directius de les empreses de la zona. Per una banda, s’han mantingut diverses reunions amb l’empresa amb l’objectiu de conèixer la instal·lació i definir l’escenari del simulacre, s’han establert les accions de l’empresa d’acord amb el Pla d’Autoprotecció i s’han concretat els espais de realització del simulacre i l’organització que hi participarà. Amb l’objectiu de que tots els treballadors i treballadores del Polígon Nord coneguin les mesures d’autoprotecció davant el risc químic, s’ha dissenyat i dut a terme una campanya especifica en aquest sector, una de les línia de treball ha estat reforçar el missatge de confinament a les persones que hi treballen mitjançant un cicle de xerrades organitzades de format telemàtic.

Per altra banda, s’han realitzat diverses reunions amb els Ajuntaments de la Pobla de Mafumet, el Morell, els Pallaresos, Perafort i Vilallonga del Camp on s’ha concretat la seva participació, les accions divulgatives prèvies que es duran a terme, i aspectes relacionats amb la revisió del pla d’actuació municipal (DUPROCIM). També s’han dut a terme dues jornades de formació on han participat els municipis de la Pobla de Mafumet, el Morell, els Pallaresos, Perafort i Vilallonga del Camp adreçades a Alcaldes, tècnics i responsables de Protecció Civil, Guàrdies Municipals i Voluntaris de Protecció Civil, on s’ha realitzat formació del PLASEQTA, el DUPROCIM de la Pobla de Mafumet i s’ha exposat l’escenari del simulacre previst.

Addicionalment s’ha realitzat una jornada on es va convocar als municipis d’Alcover, Constantí, El Catllar, El Rourell, Els Garidells, El Milà, La Masó, La Selva del Camp, La Secuita, Tarragona i Vallmoll, on es va presentar la formació del PLASEQTA i el simulacre anual per tal que cada municipi hi participés.

També s’ha fet formació las Voluntaris de Protecció Civil de La Pobla de Mafumet en una jornada realitzada al 16 de novembre al edifici CAT112 amb l’objectiu de dotar als voluntaris d’eines comunicatives per desenvolupar la tasques d’informació a la població prèvies al simulacre així com durant el simulacre o en emergències químiques reals donant importància al confinament com a mesura d’autoprotecció.

Finalment per la població s’han realitzat sessions informatives sobre el risc químic els municipis de Vilallonga del Camp, Perafort, els Pallaresos i el Morell i la Pobla de Mafumet.

El PLASEQTA

El Pla especial d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (PLASEQTA), preveu la resposta del sistema de protecció civil (Generalitat, ens locals i empreses) per protegir la població en cas d’accident amb substàncies perilloses en una indústria de risc químic de les comarques de Tarragona.

El PLASEQTA inclou 52 establiments industrials considerats de risc químic en diferent nivell en funció del tipus i quantitat de substàncies perilloses que fan servir (en tots els casos afectats per normativa europea de risc químic). Per als establiments industrials de més risc es defineixen els accidents que es poden produir i les zones que quedarien afectades, d’acord amb els estudis i les dades facilitades per Seguretat Industrial de la Generalitat.

Hi ha 31 municipis afectats per aquests establiments industrials i que estan obligats a disposar del seu propi pla d’emergència municipal on prevegin la resposta de l’ajuntament coordinada amb la direcció i operativa del PLASEQTA.


*En el següent enllaç podreu descarregar-vos les imatges enregistrades amb dron i a peu de carrer:

https://drive.google.com/drive/folders/10gcqI4ofvyDKwJV5ifp15MDA4RR65Qd8?usp=sharing