El lliurament de la distinció s’emmarca dins de la Jornada“TPS: Reinserció Social i Participació Ciutadana”
Badia Cardús, voluntari de Justícia i Pau, acompanya a persones privades de llibertat a presó en el seu pas cap a la llibertat
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha lliurat aquesta tarda el Premi Taula de Participació Social 2024 a Xavier Badia Cardús, voluntari de Justícia i Pau per la seva tasca en l’àmbit del voluntariat de les persones privades de llibertat. Durant la celebració de la Jornada de la TPS “Reinserció Social i Participació Ciutadana: Què hem après i com ha de ser la nova etapa?”, el conseller ha destacat que la tasca del voluntariat penitenciari “és essencial en la societat, moltes vegades des de la discreció de tota una vida i d’un compromís continuat.” “Necessitem aquesta humanització d’aquests àmbits que moltes vegades queden lluny de la societat” – ha puntualitzat Espadaler.
Premi Taula de Participació Social 2024
El guardonat TPS 2024 Xavier Badia Cardús va començar a treballar amb plaça de mestre a l’escola d’adults del Centre Penitenciari Lledoners i quan es va jubilar, als 60 anys, va continuar com a voluntari a l’entitat de Justícia i Pau.Membre de la TPS de primer nivell com a representant d’entitats de voluntariat durant tres anys, ha estat el creador i impulsor del Programa Suport, d’acompanyament als interns que surten en llibertat definitiva. Durant tots aquests anys ha estat el coordinador de tot el voluntariat penitenciari de l’entitat Justícia i Pau. Durant els 11 anys de voluntariat ha participat i encaraparticipa en el Programa Cercles, d’acompanyament a interns que han comès un delicte sexual.
Exposició fotogràfica sobre la TPS
Avui s’obre al públic al hall del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Cejfe) l’exposició fotogràfica TPS: Una Mirada Transformadora que ofereix una oportunitat per reflexionar sobre els canvis i impactes que han tingut la Taula de Participació Social al llarg dels anys. Des de la seva creació, la TPS ha treballat per integrar a la ciutadania en els processos de reinserció, convertint-se en una eina clau per donar veu a les entitats col·laboradores i als voluntaris implicats en l’acompanyament de les persones privades de llibertat.
A través dels diversos espais d'aquesta exposició, el visitant pot conèixer el recorregut històric, els reptes i èxits assolits en aquests anys, per part de la TPS, així com l'impacte positiu en la reinserció social i en la creació de xarxes de solidaritat i compromís social. La mostra també ofereix una visió de futur sobre com aquest òrgan pot continuar transformant la societat, implicant un nombre més gran d'agents socials en els processos de justícia restaurativa i reparació del dany.
Passat i futur de la TPS
La Taula de Participació Social del Departament de Justícia té els seus orígens en la necessitat d'incorporar la veu de la ciutadania i de les entitats socials en els processos de rehabilitació i reinserció de les persones que compleixen mesures penals. Aquest òrgan consultiu es va crear per fomentar la col·laboració entre l'Administració i les entitats de voluntariat, amb l'objectiu de millorar els serveis d'execució penal a Catalunya.
Des de la seva creació, la TPS ha evolucionat per convertir-se en un espai estable de participació, integrant representants de l'Administració, de les entitats socials i dels ens locals i supralocals. Actualment, la Taula es regeix per l’ Ordre JUS/116/2024, de 23 de maig, de les taules de participació social en l'àmbit penal i penitenciari que incorpora tots els àmbits d'execució penal que són competència del Departament com l'àmbit penitenciari, les mesures penals alternatives, la justícia juvenil i l'atenció a les víctimes i la justícia restaurativa. A més, també incorpora la figura del coordinador o coordinadora de la Taula de Participació Social, que actua com a enllaç entre l'Administració i les entitats col·laboradores.
Acompanyament a la persona
Els programes de voluntariat d’acompanyament estan orientats als interns dels centres penitenciaris que quan surten en llibertat no tenen una xarxa sociofamiliar que pugui acompanyar-los en el procés de transició a la llibertat. La intervenció se centra en l’àrea comunitària, on es busca que la persona disposi d’uns referents externs que l’acompanyin en el procés de reincorporació a la comunitat.
Els estudis assenyalen que l’acompanyament és un element clau, i el suport social afavoreix el procés de desistiment de la conducta delictiva. Per això, és imprescindible comptar amb la col·laboració d’entitats del tercer sector que presten aquests serveis.