Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El DARP presenta noves mesures per intensificar la lluita, control i eradicació de la malaltia d'Aujeszky

query_builder   16 gener 2003 20:28

event_note Nota de premsa

El DARP presenta noves mesures per intensificar la lluita, control i eradicació de la malaltia d'Aujeszky

El director general de Producció Agrària i Innovació Rural del DARP, Xavier Coll, ha presentat aquestes mesures, en el marc de la Taula Sectorial del Porc que s’ha celebrat a la seu del DARP

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha presentat avui, en el marc de la Taula Sectorial del Porc, noves mesures per intensificar la lluita i eradicació de la malaltia d’Aujeszky. La Taula ha estat presidida pel director general de Producció Agrària i Innovació Rural, Xavier Coll i ha comptat amb la presència de les organitzacions agràries Unió de Pagesos (UP), JARC, ASAJA, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), FECIC, l’Associació de Fabricants de Pinso (ASFAC), ANAFRIC-GREMSA i la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers- Xarcuters.

L’objectiu d’aquest pla és posar a l’abast del sector els mitjans necessaris per tal d’aconseguir que Catalunya sigui lliure de la malaltia d’Aujeszky i que d’aquesta manera s’assoleixi l’status sanitari que eviti restriccions en les exportacions d’animals, de carns i els seus derivats i es millori el nivell de renda dels ramaders. Aquest pla s’aplicarà d’acord a la normativa existent relativa al programa coordinat de lluita, control i eradicació de la malaltia d’Aujeszky.

Per garantir el funcionament de l’aplicació del Pla, el DARP vol impulsar els controls en les vacunacions, en les reposicions i en el moviment d’animals, i una major participació de les ADS’s (Agrupacions de Defensa Sanitària), GSP’s (Grups de Sanejament de Porcí) i del sector. A més, el DARP disposarà de tècnics de suport que es dedicaran exclusivament de l’assessorament, seguiment i control de les vacunacions.

D’altra banda, per tal de vetllar pel correcte funcionament i desenvolupament del Pla d’eradicació de la malaltia d’Aujeszky es crearà un Comitè d’Assessor que estarà format per representants del DARP i del CRESA (Centre de recerca en Sanitat Animal).

El DARP confia en la professionalitat del sector per poder aconseguir eradicar la malaltia, i al mateix temps evitar l’aplicació de mesures disausories com la retirada de guies de trasllat en els ramaders que no apliquin correctament el programa.

El conjunt de les organitzacions assistents ha valorat positivament el conjunt de la proposta posant de manifest que hi hagi un control real i efectiu de totes les actuacions a desenvolupar.

La malaltia d’Aujeszky és una afecció de tipus víric que causa importants pèrdues econòmiques a les explotacions afectades, cosa que provoca la reducció del nombre de naixements, així com un augment dels avortaments i una major lentitud en el creixement dels animals

En el decurs de la Taula Sectorial del Porc també s’ha informat a les organitzacions assistents del Pla director del sector porcí i del Pla de suport a la gestió de les dejeccions porcines, el qual va ser presentat el passat 9 de gener pels consellers d’Agricultura, Josep Grau, i Medi Ambient, Ramon Espadaler i que ofereix els mecanismes necessaris per tal d’ajudar al sector a resoldre la problemàtica que generen els purins amb diverses actuacions de caràcter tècnic i econòmic.

Barcelona, 16 de gener de 2003